Prachtige gebouwen, heerlijk eten en bijzondere verhalen... Ontdek in een weekend het beste van Brussel. Denk je aan Europa, dan denk je aan Brussel. Maar de stad heeft ook een heel eigen karakter. Kom genieten van de chocola, het bier, de wafels en nog veel meer: Brussel blijft je verrassen.

DAG 1

Op bezoek bij de koning

Je weekend Brussel begint op het Paleizenplein. Hier is in een vroeger paleis het Museum BELvue gevestigd, dat gewijd is aan de geschiedenis van België. De vele foto's en schilderijen vertellen samen het verhaal van het land, vanaf de revolutie in 1830 tot nu.

Na een blik op de opvallende architectuur van de Kunstberg loop je door naar het Koninklijk Paleis. Dat is in augustus voor het publiek geopend dus kun je dan met eigen ogen zien waar de koning werkt en waar zijn voorname gasten logeren. Voor het gebouw ligt idyllische Warandepark. Hier kom je maar liefst zestig standbeelden van mythologische figuren tegen.

Brusselse lekkernijen

Trek gekregen? Ga dan naar het trendy Zavelkwartier, tussen het hoge en het lage deel van de stad in. Hier vind je allerlei antiekwinkels, maar ook verleidelijke chocolaterieën en natuurlijk prima eetgelegenheden. Probeer bijvoorbeeld Estrille du Vieux Bruxelles, waar ze heerlijke hochepots (stoofpotjes) serveren. Vergeet ook niet om even binnen te lopen bij Dandoy voor hun echte speculoos.

palace-justice.jpgJustitieel paleis in Brussel

Shoppen in glazen hallen

Nog meer ontdekkingen in je weekend Brussel: zo vind je op het Poelaertplein het prachtige Justitiepaleis. Het gebouw dateert uit 1866 en heeft een enorme koepel die je vanuit de hal, oftewel de salle des pas perdus goed kunt bekijken. Buiten heb je een mooi uitzicht over het oude

Marollenkwartier

Niet ver hier vandaan liggen de Sint Hubertushallen, prachtige winkelgalerijen. Hier kun je je verlekkeren aan alle soorten bonbons en andere zoete lekkernijen. Wandel langs de etalages onder het glazen koepeldak en vergeet niet om hier ook de enige echte Brusselse wafel te proeven: bij Mokafé Taverne.

En dan eindigt je eerste dag van je weekend Brussel op de plek waar de stad geboren is, in de oude Sint-Gorikswijk. Hier is het 's avonds een en al leven. En je kunt er verrukkelijk eten, bijvoorbeeld bij Fin de siècle, in de Kartuizersstraat, waar ze niet alleen lekkere gerechten serveren, maar ook heel veel Belgische bieren. Proost!

DAG 2

De garderobe van Manneken Pis

De tweede dag van je weekend Brussel begint op de Grote Markt. Als je om je heen kijkt naar de prachtige gebouwen, zie je meteen waarom dit plein op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Let vooral op het Stadhuis en op het beroemde Broodhuis, waarin sinds 1887 het stadsmuseum is gevestigd. Via maquettes en gebruiksvoorwerpen ontdek je de bijzondere geschiedenis van Brussel. En je vindt hier ook de 883 kledingstukken van Manneken Pis!

Nu je zijn garderobe hebt kunnen bekijken, wil je het Manneken zelf natuurlijk ook zien. Je vindt hem op het Sint-Jacobsplein, waar hij al sinds 1388 symbool staat voor de ruimdenkendheid van de Brusselaars. Op bijzondere feestdagen wordt hij aangekleed.

Maison-du-roi.jpgBroodhuis

Stripkunst

Tijd voor de lunch. Bij restaurant Noordzee in de Sint-Katelijnestraat kun je heerlijk vis eten. Het is een van de populairste restaurants van de Belgische hoofdstad, dus het is verstandig om op tijd te komen, als je wilt genieten van de typisch Belgische waterzooi van vis.

Brussel en strips, ze horen bij elkaar. Je bent onderweg vast Kuifje al tegengekomen, maar je vindt hem en nog veel andere stripfiguren in ieder geval in het Belgisch Centrum van de Strip. Dit museum in de Zavelstraat 20 toont veel werk van bekende en onbekende tekenaars. En je ziet er stap voor stap hoe een stripverhaal ontstaat.

Naar Europa en dan: frieten!

Natuurlijk ben je niet in Brussel geweest, als je niet het Europees Parlement hebt bekeken. Bij het bezoekerscentrum, het Parlementarium krijg je een virtuele rondleiding door de verschillende locaties van de Europese Unie en kom je via interactieve schermen alles te weten over de geschiedenis daarvan. Loop hierna nog even door Leopoldpark, op weg naar de beste frieten van de stad bij Frituur Antoine op het Jourdanplein. Een passend afscheid van deze bijzondere stad.

Manneken Pis

Toeristen zijn altijd weer verbaasd als ze zien hoe klein Manneken Pis eigenlijk is. Het beroemde bronzen kereltje is maar 60 centimeter hoog. Oorspronkelijk stond op dezelfde plek een stenen beeldje uit de veertiende eeuw, maar dat werd in de zeventiende eeuw vervangen door het bronzen jongetje van beeldhouwer Jérome Duquesnoy. Het plassende mannetje is vaak gestolen, maar ook altijd weer teruggevonden. Op speciale gelegenheden plast het bier of wijn.

Brussel in het kort

Beste tijd om te gaan

In de zomer is het weer het lekkerst en dan kun je in augustus het Koninklijk Paleis van binnen bekijken.

Vervoer

Per openbaar vervoer: tram, bus of metro, een kaartje dat een uur geldig is kost € 2. Je kunt ook een dagpas kopen voor € 6,50.* In het weekend rijden er nachtbussen tot 02:45.

Te voet of per fiets: Brussel heeft een systeem van openbare huurfietsen: Villo! Je kunt een pasje voor een dag kopen.

Slapen:

In de buurt van de Grote Markt zit je centraal en vlakbij alle vormen van openbaar vervoer die Brussel te bieden heeft.

Eten en drinken

L'Estrille du Vieux Bruxelles: Rollebeekstraat 7

Noordzee: Sint Katelijnestraat 45

Fin de siècle: Kartuizerstraat 9

Frituur Antoine: Jourdanplein 1

* Prijzen kunnen variëren

Citaat

"Als je alles wat je gezegd hebt weglaat, blijft over alles wat je niet hebt gezegd."

Brusselaar Philippe Geluck is striptekenaar, cartoonist en televisiemaker. Hij maakte tussen 1978 en 1992 tv-programma's rond zijn beroemde strip Le Chat/De Kat. En hij is de maker van de albums van Le docteur G en van vier humoristische encyclopedieën.

Het beste van

Top 5 culturele evenementen

1. Juli: Ommegang, processie in middeleeuwse kostuums.

2. 21 juli: Nationale feestdag van België, festiviteiten in het Warandepark.

3. Augustus: Brussels Summer Festival, tien dagen lang gratis voorstellingen.

4. September: Witte nacht, nachtelijke concerten en evenementen.

5. Oktober: Stripfestival.