In Kroatië is er voor elk wat wils: steden, platteland, stranden en bergen. Overal waar je komt zal de authenticiteit je verrassen. Kom de tradities, nationale kunst, historische geheimen en het heerlijke eten ontdekken die het culturele erfgoed van Kroatië rijk is.

Van Zagreb naar Korčula: vestingsmuren en tambura

Zagreb

In Zagreb, de hoofdstad van Kroatië, is de architectuur op wonderbaarlijke wijze bewaard gebleven tijdens de oorlog. De oorlog heeft ervoor gezorgd dat er veel buitenlandse invloeden te vinden zijn die het land tekenen.

In de Oude Stad, Gornji Grad, kun je heerlijk dwalen door de pittoreske straatjes,terwijl je op zoek gaat naar leuke kraampjes of traditionele restaurantjes. Loop daarna door naar de Dolac-markt op de Bloemenmarkt.

In de Nieuwe Stad, Donji Grad, kun je de schoonheid van monumenten in de Romantische stijl bewonderen. Tkalčićeva is een levendige straat waar je je tussen de lokale bevolking begeeft.

Verder naar het noorden, kom je in Kroatië bouwwerken tegen die getuigen van de Oostenrijks-Hongaarse invloeden.

Cultuur langs de kust

Als je houdt van de charme van steden die omringd worden door oude stadsmuren, bezoek dan Rovinj, Split, Prek of Dubrovnik. In Dubrovnik loop je langs de stadsmuur en kun je de sporen bewonderen van de doortocht van de Venetianen een aantal eeuwen geleden.

Croatia_Culture_Dubrovnik_Corbis.jpgDubrovnik. Foto: Shutterstock

Kroatische muziek

Tot de dag van vandaag blijft Kroatië trouw aan haar tradities en in het bijzonder aan haar muziek. Als je de kans krijgt, moet je zeker naar een klapaconcert. Deze traditionele Kroatische zang wordt vaak uitgevoerd door vier mannen en is meestal a capella. Elk jaar vindt in juli een festival plaats in de stad Omiš, dat volledig in het teken staat van deze muziekvorm. De olkanjeis een andere traditionele muzikale vorm, die zelfs voorkomt op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De traditionele Kroatische muziek gebruikt instrumenten die kenmerkend zijn voor het land, zoals de tambura, een soort luit afkomstig van de Turkenen de cimbal of de citura, twee soorten citers. De svirada is een fluit die oorspronkelijk werd gebruikt door herders en de misnice is een instrument dat lijkt op een doedelzak.

Kroatische dans

Je bezoek aan dit land is de uitgelezen kans om de Kroatische dansen uit te proberen, die een weerspiegeling zijn van de warmte en het goede humeur van de inwoners van het land. Van de beroemde _polka_tot de kolo, een rondedans die kenmerkend is voor Slavonië, een Kroatische regio. Of waag je aan de zwaardendans van het eiland Korčula. De voetjes kunnen hier in elk geval van de vloer!

Gastronomie op het menu van je culturele vakantie naar Kroatië

Vis

Kroatië heeft een rijke en gevarieerde keuken en elke regio heeft zijn eigen specialiteiten. Als je op vakantie bent aan de Kroatische kust kom je er in elk geval niet onderuit om de heerlijke gegrilde vis en zeevruchten te proeven. De inktvis verdient een speciale vermelding. Het gerecht wordt op verschillende manieren wordt bereid: gegrild, gevuld of in een risotto.

Croatia_Culture_Meat_Shutterstock.jpgKroatische ham. Foto: Shutterstock

Vlees

Slavonië staat daarnaast bekend om zijn vleeswaren. Neem bijvoorbeeld kulen, een gekruide worst. Voor de beste pršut, of gerookte ham, moet je naar Dalmatië of Istrië.

Daarnaast staat Kroatië bekend om het gebraden rund- en lamsvlees en de goulash (soep) die rechtstreeks uit Hongarije komt.

Ontdek ook sarma: een gerecht op basis van slabladeren gevuld met vlees en rijst en is een echte delicatesse.

Turkse invloeden

De Turkse invloeden zijn ook duidelijk terug te vinden in de culinaire gewoonten van het land. Kijk niet vreemd op als je in bepaalde regio's restaurants ziet die gehaktballetjes of een soort kebab, gegrild vlees, op de kaart hebben staan.

Kaas

Houd je van kaas? Een gerecht dat je dan niet mag missen is štrukli, een soort bladerdeeg gevuld met kaas en room. Een ideale maaltijd om de winter of een dag vol toeristische ontdekkingen te trotseren.

Kroatië staat vooral bekend om zijn schapenkaas. De bekendste, Paški Sir, wordt gemaakt op het eiland Pag. Proef hem op z'n Kroatisch met vijgenjam. Als dessert moet je zeker de beroemde kersenstrudel proberen. Eet smakelijk!

Het land van de stropdas

Niet veel mensen weten het, maar de Kroaten zijn de uitvinders van de onmisbare accessoire voor zakenmannen van over de hele wereld: de stropdas. Toen Lodewijk XIII aan de macht was, kwam de stropdas in Frankrijk terecht: de koning rekruteerde Kroatische soldaten. Deze soldaten hadden vaak een halsdoek om. Deze gewoonte werd al snel overgenomen door de Fransen en vervolgens door de rest van Europa.

Kroatië volgens Norman Jewison en Volker Schlöndorff

Kroatië is het decor van veel films. In 1962 werd een aantal scènes van de verfilming van de kafkaëske roman Het Proces in het land opgenomen. Ook zijn er een paar jaar later gedeeltes van Fiddler on the Roof, van Norman Jewison opgenomen. Andere films die gedeeltelijk zijn opgenomen in Pula en Zagreb zijn Titus, uit 1999 met Anthony Hopkins, en het bekroonde Die Blechtrommel van Volker Schlöndorff.

Kroatië in het kort

Beste tijd om te gaan

Kroatië kan het hele jaar door bezocht worden, omdat het bijna het hele jaar door een aangenaam klimaat heeft. Aan de kust is de winter een stuk zachter dan in Zagreb.

Vervoer

Vliegtuig: vanuit Amsterdam vlieg je een paar keer per dag naar de hoofdstad Zagreb, naar Split en Dubrovnik.

Veerboot: als je van een regio naar een andere wilt reizen, kun je met je eigen auto aan boord gaan van een van de veerboten die vertrekken vanaf de Italiaanse kust.

Slapen

De grote Kroatische steden als Zagreb en Dubrovnik bieden veel verschillende hotels. De Adriatische kust loopt ook over van hotels, campings en vakantieparken die aan het water liggen.

Eten & drinken

Agava: 39, Tkalčićeva, Zagreb

Vapor Restaurant: 7, Pera Cingrije, Dubrovnik

Boskinac: Novaljsko Polje, Novalja, Eiland Pag

"Vergeet niet dat niets sterft onder de sterren."

Jure Kaštelan werd geboren in Dalmatië. Hij was een van de bekendste Kroatische dichters van de 20e eeuw. Na zijn studie te hebben afgerond in Split en Zagreb, begon hij als journalist voor de krant Vjesnik. Daarna werd hij docent Servo-Kroatisch aan de Parijse universiteit de Sorbonne. In 1965 werd zijn talent beloond met de literaire prijs Vladimir Nazor.

Top 5 culturele evenementen

Februari-maart: Carnaval van Samobor, tien dagen feest, maskers en muziek in Zagreb.

Mei-juni: Festival van Biograd Na Moru, een tafel van meer dan 600 meter lang, vol met karakteristieke gerechten en dranken.

Juli: volksspelen van Korčula, middeleeuwse spelen en folkloristische dansen

Juli-augustus: Libertas muziekfestival in Dubrovnik, met veel concerten en artistieke voorstellingen.

September: wijnoogst van Ilok, traditioneel feest rondom de wijnoogst, concerten en culturele evenementen.