La Gomera, het op een na kleinste Canarische eiland, heeft het hele jaar door lekker vakantieweer. Het zuiden heeft de meeste zonuren, het noorden is wat koeler en groener. Witte stranden kent La Gomera niet, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door de rijke cultuur en tradities van het eiland. Bezoek historische kerken en gebouwen en scoor een pot gemaakt van Gomera-klei in een traditionele pottenbakkerij.

CULTURELE HOTSPOTS

In de voetsporen van Columbus

Voordat Columbus en zijn mannen de ankers lichtten om richting New York te varen, richtten ze eerst een gebed aan de heilige maagd Maria. Dit vond plaats in een kapel in de hoofdstad van La Gomera, San Sebastián, die in 1450 afbrandde. In de achttiende eeuw werd op die plek de Iglesia de la Virgen de la Asunción (1) gebouwd. Het bouwwerk is een mengeling van gotische, Arabische en barokke stijl. Heel bijzonder is het houtsnijwerk van de ingang. Staat de prachtige buitenkant van de kerk op de foto, vergeet dan niet binnen een (elektrisch) kaarsje aan te steken bij het indrukwekkende altaar. Bezoek daarna het nabijgelegen Museo Arqueológico (2) om het plaatje compleet te maken.

La Gomera-Culture_VisualHunt.jpgFoto: Bengt Nyman via VisualHunt.com / CC BY

Wie bewaakt het fort?

Vlak bij de kerk en het museum vind je het Parque de la Torre del Conde, met in het midden de vijftiende-eeuwse toren Monumento de La Torre del Conde. Deze bezienswaardigheid maakte ooit deel uit van een fort dat in opdracht van een edelman werd gebouwd. La Torre del Conde betekent: 'De toren van de edelman'. Binnen kun je oude kaarten en plattegronden bekijken, onder andere van het oorspronkelijke fort. Trek gekregen? Voor de beste vislunch van de stad wandel je door het park richting de haven, naar restaurant El Charcón (3).

Klooster kijken

Twaalf kilometer noordwestelijker vind je het Dominicaner klooster El Convento Santo Domingo (4). In dit klooster leveren eeuwenoude standbeelden, houtsnijwerken en een authentiek altaar mooie foto's op. Het klooster werd meer dan 400 jaar geleden door Dominicaner monniken gesticht. Ze gaven omwonenden les in lezen en schrijven en trokken zo steeds meer mensen aan. In de vallei ontstond het dorp Hermigua, een oase van groene vlaktes, bananenplanten en rust. Hier kun je naar hartenlust wandelen tussen de traditionele, kleurrijke Canarische huisjes met de typische houten balkons. Trakteer jezelf onderweg op een goede kop koffie bij Cafe El Rinconcito (5).

TRADITIONELE AMBACHTEN

Je kunt ernaar fluiten

De oorspronkelijke bewoners van La Gomera, de Guanchen, waren afstammelingen van Noord-Afrikaanse Berberstammen die ongeveer vierduizend jaar geleden vanuit Afrika naar de Canarische Eilanden zijn overgestoken. Op het eiland vind je overal overblijfselen van hun cultuur en tradities. De meest tot de verbeelding sprekende erfenis is de fluittaal Silbo, die werd gebruikt om te communiceren tussen bergen en kloven. Tegenwoordig wordt de taal door de Gomerianen in leven gehouden en fluiten locals voor toeristen grappen en zinnen om wat bij te verdienen. In het plaatsje Las Rosas, even noordwestelijk van Hermigua, vind je restaurant Las Rosas waar een local elke avond voor toeristen fluit.

La Gomera-Hermigua-Culture_VisualHunt.jpgHermigua, foto: Rozavales via VisualHunt.com / CC BY

Maak er maar een potje van

Een vorm van kunstnijverheid die veel wordt beoefend op La Gomera, is potten bakken. In het dorpje El Cercado staat een oude pottenbakkerij waar potten, kommen, kannen en andere huisraad zonder draaischijf worden gemaakt van de typische, grijze Gomera-klei. Boek bij La Gomera Travel (6) een middag in de pottenbakkerij. Je krijgt een rondleiding in de werkplaats en kunt potten bekijken met traditionele vormen, kleuren en motieven. Daarna mag je zelf de handen in de klei steken, zodat je thuis trots je zelfgemaakte Gomeriaanse pot kunt showen.

In het mandje

La Cesteria, oftewel mandenmakerij, is de tweede traditionele bezigheid op het eiland. De manden worden gevlochten van gewoon riet en suikerriet. In de hoofdstad San Sebastian vind je de winkelstraat Calle Real, waar veel winkels zijn die traditionele manden en andere gevlochten voorwerpen verkopen.

Mooi verhaal

De oorspronkelijke bewoners van La Gomera zijn de Guanchen. Zij bewoonden het eiland al in de achtste eeuw en hun uiterlijk vormt nog steeds een mysterie voor historici en archeologen. De Guanchen waren in tegenstelling tot Spanjaarden lang, blond en hadden blauwe ogen. Een theorie is dat de Guanchen afstammelingen zijn van de Vikingen. In het Garajonay National Park (7), midden op het eiland, kun je een reconstructie bezichtigen van een heilige plaats van de Guanchen. De naam van het park is gebaseerd op een volksverhaal van de Guanchen over Gara en Jonay, een soort Gomeriaanse Romeo en Julia. In het La Gomera Ethnographic Museum (8) kun je kunst en gebruiksvoorwerpen van de Guanchen bekijken.

Eten & drinken

De bewoners van het eiland eten twee warme maaltijden per dag. De eerste is tijdens de lunch, rond twee uur. De Gomeriaanse keuken kent veel Noord-Afrikaanse invloeden. Proef lokale vleesspecialiteiten met konijnen-, geiten-, varkens- of lamsvlees bijvoorbeeld bij restaurant La Hila (9) in San Sebastian.

Overnachten

Fijne hotels vind je op La Gomera in de hoofdstad San Sebastian, maar ook in de kustgebieden Valle Gran Rey en Playa de Santiago. Wil je dicht bij de nationale parken overnachten, zoek dan een slaapplaats in de plaats Las Poyatas.

Top 3 FEESTJES

Februari, maart: Fiesta de Carnaval, samba beats en kleurrijke optochten.

April: Fiesta de San Marcos, in het plaatsje Agulo vieren ze de verjaardag van de beschermheilige.

Juni: Summer Solstice, de goden worden feestelijk, met grote vreugdevuren, bedankt voor de oogst.

Contacten

  1. Iglesia de la Virgen de la Asunción: Calle del Tanquito, 13, San Sebastian de la Gomera, +34 922870303
  2. Museo Arqueológico: Calle Torres Padilla 6, 38800 San Sebastián de La Gomera, +34 9221418983
  3. El Charcón: 38800 San Sebastián de La Gomera, +34 922141898
  4. El Convento Santo Domingo: Hermigua, La Gomera
  5. Cafe El Rinconcito: Ctra. General, 127, 38829 Hermigua, +34 639241729
  6. Garajonay National Park: www.gobiernodecanarias.org, +34 922800993
  7. La Gomera Ethnographic Museum: Carretera General Las Hoyetas 99, Hermigua, La Gomera, +34 922881960
  8. La Hila: Calle Virgen Guadalupe 2, San Sebastian de la Gomera, La Gomera, +34 922141601