Ik hoef je vast niet te vertellen dat Limburgers gek zijn op lekker eten. Maar dat ze weer en wind trotseren voor een lekker hapje, is voor mij een bijzondere ervaring. Ik ben op het grootste eetfestijn van het zuiden en het is verschrikkelijk vies, Hollands weer. Op het menu van Piet Paulusma staat vandaag alleen maar regen. Maar daar trekken ze zich in Maastricht lekker niks van aan.
_MG_1915-01
Preuvenemint
Het Bourgondische festival heet het Preuvenemint. Die naam komt van de Maastrichtse woorden preuve (proeven) en evenemint (evenement). En dat vat dan ook gelijk het hele festival samen: een paar dagen lang proeven wat de stad voor lekkers te bieden heeft. Horeca-ondernemers serveren op het Vrijthof de hele avond kleine hapjes, zodat je van alles wat kunt proberen. Afrekenen doe je met de speciale preuvenelappen. Dat is de valuta tijdens het Preuvenemint. Ik klap mijn paraplu open en ga met mijn net ingewisselde briefjes op onderzoek uit.
_MG_1899-01
Het hele plein is volgebouwd met grote stands. Sommigen hebben knusse restaurantjes nagebootst, bij anderen staan tientallen statafels onder te tent met felgekleurde discolichten. Allemaal hebben ze een geïmproviseerde keuken en een tijdelijke minikaart. Ik word lekker gemaakt door de mix van geuren en grote schotels met proeverijen die ik voorbij zie komen. Van Italiaanse ham tot Spaanse calamaris en Japanse sushi, het water loopt me nu al in de mond.
_MG_1870-01****

_MG_1844-01
Dat het regent merk ik alleen aan het feit dat het onder de tenten heel erg druk is. Maar aan het humeur van de Maastrichtenaren is niks te merken van het donkere weer. Ik word overal hartelijk ontvangen en zonder morren gaan mensen aan de kant om ook voor mij een plekje vrij te maken in de overvolle tent.
_MG_1869-01
Ik begin met een lichte 'preuf'. (Maastrichtenaren hier? Kun je dat zeggen: preuf?) In de sushibar neem ik plaats aan de lopende band met gekleurde bakjes. Elk bakje heeft een eigen prijs en ik mag pakken wat ik wil. Tegenover mij zitten twee chique dames, wat onwennig op de hoge krukken. Ze kijken met bewondering toe als ik behendig met twee stokjes mijn hapje sushi naar binnen werk. (Ik heb kunnen oefenen tijdens mijn reis door China.) Ze lachen naar elkaar en pakken vervolgens met twee vingers hun eigen hapje stevig beet en stoppen het stukje plakrijst in één keer in hun mond. Zonder iets te zeggen moeten we er alledrie hard om lachen. Wat is het gezellig hier!
IMG_1835-01
IMG_1833-01
Er zullen dit weekend heel wat #foodpics op Instagram verschijnen van het Preuvenemint. Bijna iedereen maakt eerst een foto van het eten voor de eerste hap wordt genomen. Ik ben geen uitzondering, maar doe het natuurlijk om jou te laten zien wat voor bijzonders ik allemaal voorgeschoteld krijg.****

Verse sushi van de rolband. 2 lappen Verse sushi van de rolband. 2 lappen
Vegetarisch streekgerecht van gegrilde courgette, speltgranen en geitenkaasschuim. 2 lappen Vegetarisch streekgerecht van gegrilde courgette, speltgranen en geitenkaasschuim. 2 lappen
Een simpele, maar smakelijke stokviskroket. 1 lap Een simpele, maar smakelijke stokviskroket. 1 lap
Limburgse streekkies (kaas) met gebakken peperkoek en appelsiroop. 3 lappen Limburgse streekkies (kaas) met gebakken peperkoek en appelsiroop. 3 lappen
En als toetje een flinke brownie met chocoladelaag. 1,5 lap En als toetje een flinke brownie met chocoladelaag. 1,5 lap

****Op het grote podium onder de Sint Servaasbasiliek treden lokale artiesten op. Ik hoor een coverbandje oude knallers van Toto en Sting spelen en kan het niet laten om mee te zingen. De sfeer zit er goed in, ook al blijft het hemelwater naar beneden stromen. Met het verstrijken van de uren veranderen de provisorische restaurants langzaam in dansvloeren en discotheken. Jong en oud tillen hun voeten van de dansvloer. Voor mij is het tijd om terug te gaan naar mijn hotel. Morgenochtend vertrek ik alweer richting Valkenburg.
_MG_1903-01
**Tips voor een smaakvol Preuvenemint:******

  • ******De allerbeste tip die ik je kan geven is; zorg dat je honger hebt!******
  • ******De Preuvenelappen kun je bij elke ingang aan het Vrijthof kopen met gewone euro's. Eén Preuvenelap kost € 2,20.******
  • ******Om je een indruk te geven van de prijzen: bier,fris en koffie kosten 1 lap, wijn kost 2 lappen, cocktails koop je vanaf 3 lappen en de gerechten variëren tussen de 2 en 6 lappen. Er zijn ook grote schotels met kleine hapjes te koop om te delen met vrienden. Die kosten rond de 10 lappen.******
  • ******Er zijn halve en kwart Preuvenelappen in omloop. Die kun je alleen als wisselgeld krijgen.******
  • ******Koop niet te groot in, want de lappen zijn achteraf niet meer inwisselbaar tegen euro's.******
  • ******Het Preuvenemint duurt nog tot en met zondag 30 augustus.******
  • ******Ook voor kinderen is het Preuvenemint een leuk festival. Overdag in het weekend zijn er allerlei kinderprogramma's.******
  • ******Voor meer informatie over het programma tijdens Preuvenemint moet je gewoon even kijken op de website.******
  • Nog meer lekker eten in Maastricht? Check mijn blog over de 7 lekkerste restaurants in de Limburgse hoofdstad.

Preufse!