De IJssel was ooit een drukke handelsroute. In de zeven Hanzesteden aan de Hollandse rivier is de rijkdom van weleer nog goed te zien. Veel horecagelegenheden die in de middeleeuwen al hotel of herberg waren, hebben nog steeds een horecabestemming. Laat je verrassen door lokale specialiteiten en Nederlandse klassiekers: van eenvoudig en betaalbaar tot keukenprestaties op Michelinsterrenniveau.

DAG 1, CULINAIR GENIETEN

Bakken in een Hanzestad

Het kleine Hasselt heeft een heuse grachtengordel. De bakkerijen aan deze grachten maakten vroeger Hasseltse Juffers: lokale lekkernijen voor bij de koffie. Bij Café de Zon (1) op de markt krijg je er - indien voorradig - eentje bij de koffie. In het verderop gelegen pittoreske Hattem breng je een bezoek aan het Nederlands Bakkerijmuseum (2) waar je koekjes en brood leert bakken in een takkenbosoven uit de 19e eeuw.

hanzesteden_culinair_buikvanparijs.jpgDe Buik van Parijs, Zwolle. Foto: Daisy Scholte

Lunchen in Kampen

Met alles wat je geleerd hebt in het Bakkerijmuseum kun je meteen inkopen gaan doen bij Tisa's (3) in Kampen. Dit winkeltje verkoopt alles wat met bakken te maken heeft. Geen zin om zelf aan de slag te gaan? Koop dan een kunstig met marsepein gedecoreerde taart. Op de plek waar tot 1937 altijd de visafslag gevestigd was, zit nu d'Olde Vismark (4). Hier kun je terecht voor een lekkere lunch: lokaal gebakken desembroodjes met gerookte zalm, beenham en kaas of met huisgemaakte tonijnsalade.

Culinaire trots aan de IJssel

Zwolle is het culinaire centrum van de streek. Pak eens flink uit en boek een chef's table. Dan eet je middenin de keuken van chef-kok Jonnie Boer van De Librije (5), een van de beste restaurants van Nederland met drie welverdiende Michelinsterren. Is dat qua begroting allemaal iets te gortig?Het Pestengasthuys (6) is een stuk betaalbaarder. In dit voormalige 15e-eeuwse ziekenhuis is het goed toeven voor visliefhebbers en carnivoren, maar je kun ook een vegetarisch of veganistisch menu laten samenstellen.

DAG 2, CULINAIR GENIETEN

Snoepen in Deventer

De dag beginnen met huisgemaakt appelgebak en een kop koffie bij Het Volkshuis (7) op de Brink in Deventer. Bij Mevrouw Noot (8) haal je een puntzak vers gebrande noten en zuidvruchten om honger te voorkomen terwijl je de IJssel verder afzakt. Maar voordat je vertrekt uit Deventer doe je er goed aan om eens langs te gaan bij de Deventer Koekwinkel (9). Hier verkopen ze de enige echte Deventer Koek van J.P Bussink.

hanzesteden_culinair_diner.jpgDineren in Doesburg. Foto: Daisy Scholte

Middagmaal in de Torenstad

Hoe meer torens een stad heeft hoe rijker hij is. Zutphen behoorde dankzij de houthandel in de Hanzetijd tot de rijkere steden langs de Hanzerivier. De bijnaam Torenstad is dan ook geen verrassing. In de Wijnhuistoren (10) lunch je op z'n Italiaans. Kies uit verschillend belegde ciabatta's, tagliatelle met allerlei sauzen of pizza uit de steenoven. Na de lunch kun je in de Hanze-Stadsbrouwerij Cambrinus (11) op de Houtmarkt een rondleiding krijgen en proeven van zes verschillende speciaal in Zutphen gebrouwen bieren zoals Zutphens Blond en Broedertje Dubbel.

Bezoek aan de mosterdstad

In Hanzestad Doesburg vlakbij Arnhem staat het Nederlands Mosterdmuseum (12). Al in 1457 werd hier het eerste potje mosterd gemaakt. Ook nu nog laat de mosterdmaker in de oude Doesburgse fabriek je graag zien hoe dat in zijn werk ging. Behoefte aan lekkernijen van een buitenlandse soort en smaak? In Bistro La Boucherie (13) waan je je in Franse sferen. De kaart is klein, de keuken is open en de kaart is naar eigen zeggen 'pretentieloos'. In het plafond kun je nog elementen zien van vroeger, toen het pand dienst deed als slagerij.

Leuke weetjes

 • De Librije had nog een restaurant in Zwolle. Librije's Zusje verhuisde onlangs naar Amsterdam en werd meteen bekroond met niet één maar twee Michelinsterren.
 • Het Hattems Kaashuys (14) verkoopt de beperkt leverbare geitenkaas uit Terwolde.
 • In Hattem staat 't Spookhuys (15) waar je kunt eten in een overgebleven deel van een middeleeuwse burcht.
 • Zwolse balletjes zijn snoepjes uit de stad Zwolle en bestaan al 170 jaar. Het Zwolse Balletjeshuis(16) op het Kerkplein is de enige fabriek die ze nog maakt.
 • Deventer is tegenwoordig op culinair gebied alleen nog bekend van Deventer Koek, terwijl het in de Hanzetijd hét centrum was van de West-Europese handel in stokvis.

Praktische informatie

Overnachten

Alle steden langs de IJssel hebben prachtige locaties om te overnachten. De historische binnensteden zijn nog intact en staan vol met eeuwenoude gebouwen. In sommige van deze gebouwen zijn hotels en pensions gevestigd. Wil je na een diner in bijvoorbeeld Zwolle, Deventer ofZutphen niet te ver hoeven reizen, boek dan een hotel in deze stad en rol met een volle buik direct je bed in.

Eten

Zwolle is de culinaire hotspot van de streek. Maar ook in Zutphen is het goed toeven. Restaurant & Foodbar Schultenhues (17) heeft één Michelinster en is gespecialiseerd in fingerfood, een verzameling kleine gerechtjes. Restaurants met een speciaal Hanzenstedenschildje op de deur, hebben een keuken gebaseerd op traditionele en regionale producten die werden verhandeld tijdens de Hanzeperiode.

Beste tijd om te gaan

Tijdens koude winterse dagen zijn de Hanzesteden een lust voor het oog. Met een klein laagje sneeuw op de daken van de middeleeuwse gebouwen en de smalle straten oogt alles nog net ietsjes idyllischer. De meeste cafés en restaurants hebben een open haard om lekker bij op te warmen met een glas rode wijn.

Contacten

 1. Café De Zon: Markt 3, Hasselt, 038 4772759
 2. Nederlands Bakkerijmuseum: Kerkhofstraat 13, Hattem, 038 4441715
 3. Tisa's: Boven Nieuwstraat 93, Kampen, 038 3311127
 4. d' Olde Vismark: Ijsselkade 45, Kampen, 038 3313490
 5. De Librije: Spinhuisplein 1, Zwolle, 038 4212083
 6. Pestengasthuys: Weversgildeplein 1, Zwolle, 038 4233986
 7. Het Volkshuis: Kleine Overstraat 97-A, Deventer, 0570 600254
 8. Mevrouw Noot: Broederenstraat 23, Deventer, 0570 601287
 9. Deventer Koekwinkel: Brink 84, Deventer, 0570 614246
 10. De Wijnhuistoren: Groenmarkt 40, Deventer, 0575 545988
 11. Hanze Stadsbrouwerij Cambrinus: Houtmarkt 56, Zutphen, 0575 546688
 12. Nederlands Mostermuseum: Boekholtstraat 22, Doesburg, 0313 472230
 13. Bistro La Boucherie: Boekholtstraat 1, Doesburg, 0313 482331
 14. Hattems Kaashuys: Kerkstraat 3, Hattem, 038 4447276
 15. 't Spookhuys: Adelaarshoek 18, Hattem, 038 4445743
 16. Zwolse Balletjeshuis: Grote Kerkplein 13, Zwolle, 038 4218815
 17. Restaurant & Foodbar Schultenhues: 's-Gravenhof 6, Zutphen, 0575 596870

Top 3 culinaire evenementen

Mei: De Smaak van Deventer, culinair evenement waar restaurateurs, traiteurs, wijnspecialisten en smaakmakers uit Deventer hun beste waar laten proeven.

December: Dickens Festijn, het historische centrum van Deventer verandert in een stad uit de boeken van Charles Dickens. Met hete punch, gepofte kastanjes en chocolademelk uit grote vaten.

December: Kerst in Oud Kampen, bij het kersttheaterfestival staat de Kamper binnenstad vol met kramen waar het lekker glühwein drinken is en waar warme hapjes te koop zijn.