Londen heeft grandeur, ja. Londen is populair bij toeristen, natuurlijk. Maar Londen is ook veel betaalbaarder dan je zou denken. In Londen kun je je prima een weekend lang vermaken zonder al te veel uit te geven. Want deze stad heeft veel gratis musea, de leukste vintage shops en markten en op straat zijn de heerlijkste hapjes te koop. Kortom: op naar Londen voor een weekendje chic en cheap.

DAG 1

Gratis naar het museum

Je weekend begint meteen goed met een bezoek aan een van de vele gratis musea in de stad. Het National History Museum bijvoorbeeld, in de wijk Kensington. Meteen als je binnenkomt word je welkom geheten door Dippie, het enorme Diplodocus-skelet, of tenminste de replica daarvan. De rest van het museum is één grote ontdekkingstocht naar het ontstaan van de aarde en haar bewoners. Ernaast ligt het London Science Museum, waar je zelf allerlei wetenschappelijke proeven kunt doen. Voor de 3D-bioscoop in het museum moet je wel betalen, maar ook zonder een bezoek aan de bioscoop heeft dit museum genoeg fascinerends te bieden.

Fast food en straatartiesten

Hierna is het tijd om iets te eten. Met de bus ben je snel in Covent Garden en daar vind je heerlijke taco's bij Wahaca, of iets minder pittig, maar ook erg lekker: welgevulde sandwiches bij Pret A Manger - lunchen voor minder dan 5 euro!

covent-garden-CCommons.jpgCovent Garden door Gordon Bell onder licentie CC BY-ND 2.0

Nu je hier toch bent, loop je natuurlijk even rond over de Covent Garden Market. Het is een van de oudste en bekendste markten van Londen. Naast de koopwaar is er nog van alles te zien, dankzij de straatoptredens van goochelaars, dansers, jongleurs en andere artiesten.

Het Britse hart

Van hieruit neem je weer de bus, nu naar Westminster. Dit is het deel van de stad, waar je de beroemdste historische gebouwen vindt. Je stapt uit bij het Victoria Memorialstandbeeld, voor Buckingham Palace. Via Victoria Street loop je naar Westminster Abbey en vandaar krijg je al gauw zicht op de Big Ben en het Palace of Westminster, waar het Britse parlement zetelt.

Besluit je dag in typisch Britse sfeer, bij de Green Man in Soho. Hier is de beroemde Engelse fish and chips echt lekker en niet duur: voor rond de 6 euro per persoon heb je een prima en snelle maaltijd.

DAG 2

Chic & cheap: shoppen op zondag

Op de tweede dag van je budget-weekend Londen ga je richting Brick Lane. In deze buurt wordt elke zondagochtend de Sunday Up Market gehouden. Hier, in een vroegere fabriek, is werkelijk alles te krijgen voor weinig geld: curiosa, kunst, kleding, woonspullen en etenswaren uit alle windstreken.

In deze zelfde wijk vind je talloze vintage winkels waar je eindeloos kunt rondstruinen, zoals Rokit of House of Vintage. Hier kun je zelfs kledingstukken uit de jaren veertig tegenkomen!

Lekker street food op de zuidoever van de Theems

Steek de Theems over via de beroemde Tower Bridge. Vanaf de brug heb je een prachtig uitzicht over de rivier en de monumenten langs de oevers. Op de andere oever vind je de Borough Market. Daar heb je de keus uit tientallen stalletjes met street food, naast het groente- en fruitdeel van de markt. Neem bijvoorbeeld bij Guildable Manor een traditionele burger of spiced lamb (gekruid lam).

tate-modern-CCommons.jpgTate Modern door Simone Graziano Panetto onder licentie CC BY 2.0

Tot slot: groots en gratis

Van hier is het niet ver naar Tate Modern. Ook bij dit museum kun je gratis naar binnen, je betaalt alleen voor speciale exposities. Maar de vaste collectie biedt meer dan genoeg hedendaagse schilderkunst, van Matisse via Warhol tot Gilbert & Gilbert, en onderweg kom je ook nog beeldhouwwerken tegen van bijvoorbeeld Rodin en Duchamp.

Je budget-weekend Londen eindigt geheel in stijl - groots en gratis - in een van de koninklijke parken. Wandel over de lanen van St James Park, bij het licht van de ondergaande zon. Of ga op een bankje zitten met een beker thee uit een van de cafeetjes vlakbij en neem afscheid van Londen, terwijl de eekhoorns om je voeten spelen...

De Tate Gallery

Tate Britain en Tate Modern zijn twee van de Londense musea waar de entree gratis is. De Tate Gallery, die vroeger National Gallery of British Art heette, werd in 2000 gesplitst in Tate Britain, waar vooral werk van Britse kunstenaars te zien is, en Tate Modern, gevestigd in een vroegere energiecentrale aan de overkant van de Theems, met een vaste collectie kunst uit de 20ste en 21ste eeuw. Er vaart een snelle boot tussen beide musea.

Budget Londen leesvoer

Wil je graag verder lezen en nog meer tips verzamelen over gratis of goedkope dingen om te doen tijdens je bezoek aan Londen? Er zijn verschillende reisgidsen beschikbaar die zich helemaal op budget Londen richten. Bekijk bijvoorbeeld 1000 things to do in London for under £10, The Thrifty London Guide: Hundreds of FREE things to see & do in London of London Free and Dirt Cheap.

Londen in het kort

Beste tijd om te gaan

Juli of augustus: dan is de temperatuur er ideaal (gemiddeld 22 graden) en zijn de overnachtingspijzen lager dan in de rest van het jaar.

Openbaar vervoer

Te voet: gewapend met een plattegrond van de stad, gratis af te halen bij elk toeristenbureau.

Bus: bussen rijden dag en nacht door. Er is een speciale hop-on/hop-off service langs de belangrijkste monumenten. In metrostations kun je een meerdaagse pas kopen:de Oyster Card. Kinderen tot en met tien jaar reizen gratis onder begeleiding van een volwassene.

Metro: is duurder dan de bus en heeft geen nachtdienst (afhankelijk van de metrolijn tot 23.00 of 0.00 uur 's avonds).

Slapen

Overnachten in Londen is tamelijk prijzig. In de wijk King's Cross liggen de prijzen relatief laag, terwijl je er wel centraal zit.

"Als een mens genoeg heeft van Londen, heeft hij genoeg van het leven, want Londen heeft alles wat je je in je leven kunt wensen"

Dichter, biograaf, journalist en literatuurcriticus Samuel Johnson (1709-1784) schreef de Dictionary of the English Language, het grote standaardwerk over de Engelse taal. Hij ligt begraven in de Westminster Abbey en zijn huis aan Gough Square is nu een museum.

Top 5 budget evenementen

Juni: City of London Festival, met kermis, dans, muziek, theater

Augustus: Carnaval van Notting Hill, optocht en concerten in Caraïbische sfeer

Augustus-september: Kids Week, gratis attracties voor kinderen van 5-16 jaar, onder begeleiding van een volwassene

September: Open House London, dagen rond architectuur waarop je veel bijzondere gebouwen gratis van binnen kunt bekijken

1 januari: New Year's Day Parade