Ontdek de Big Apple met je kinderen, want juist voor kleine avonturiers is daar van alles te doen! Ja, dit vind je ook in New York: wilde dieren in de zoo's en prachtige vissen in de aquaria van de stad. Of ga naar een attractiepark aan zee. Zelfs in de musea zullen de kleintjes zich niet vervelen.

Dag 1

Naar de zeeleeuwen in Central Park

Middenin Manhattan maakt de Central Park Zoo zijn naam van 'stadsjungle' helemaal waar! Wandel 's morgens door de stille lanen en bewonder de bewoners van de Zoo. De hele wereld is hier vertegenwoordigd: je ontdekt dieren uit de gematigde streken, de tropen en zelfs van de polen. Vergeet niet een kijkje te nemen bij de zeeleeuwen, kinderen vinden het altijd leuk om te zien hoe die gevoerd worden is. Even zitten bij Dancing Crane Cafe, waar jullie meteen je eerste New Yorkse burger naar binnen kunnen werken. Van hieruit wandel je zo Central Park in, een van de beroemdste parken ter wereld. In de winter kun je er schaatsen in de open lucht. En het hele jaar door kun je er toekijken bij basketbalspelletjes die hier overal worden gespeeld.

Van Brooklyn Bridge naar het aquarium

Op weg naar het zuiden van Manhattan! Neem daar de beroemde Brooklyn Bridge voor een wandeling van bijna twee kilometer over de East River. Deze brug heeft twee verdiepingen en je kunt er rustig met een kinderwagentje overheen! Onderweg heb je een indrukwekkend uitzicht op de wolkenkrabbers van Manhattan. Aan de overkant neem je de metro om naar het New York Aquarium te gaan. Daar zwemmen de beroemdste en mooiste soorten uit alle wereldzeeën aan je voorbij. Er is ook een zeeleeuwenshow in het watertheater.

central_park.jpgCentral Park

Kermis op Coney Island

Vlakbij het aquarium ligt het schiereiland Coney Island, dat al sinds het begin van de vorige eeuw beroemd is om zijn attractieparken. En al zijn de meeste daarvan inmiddels gesloten, toch blijft het een bijzonder stukje New York. De allerkleinsten kunnen er genieten van de attracties die nog wel open zijn: de botsautootjes, het spookhuis en ook het beroemde Wonder Wheel, op het geluid van de golven, mag je niet missen. Loop nog even over het strand en ga dan met zijn allen genieten van een stevige hotdog en een echte ice cream die je koopt bij een van de stalletjes aan het water.

Dag 2

Kunst voor alle leeftijden bij het MoMA

Het Museum of Modern Art, oftewel het MoMA wil iedereen van kunst laten genieten en organiseert elk weekend speciale evenementen voor gezinnen. Soms wordt er op een speelse manier een kunstwerk gepresenteerd of mogen de kleintjes zelf gaan tekenen, en zo maken ze op een speelse manier kennis met de collectie. Hierna hebben jullie vast trek. Bij Norma's, dat een paar straten verderop ligt, kun je uitgebreid brunchen. Hier serveren ze heerlijke wafels met vruchten en chocola, zoete wentelteefjes en een grote keuze aan smoothies: genieten voor klein én groot.

statue_liberty.jpgVrijheidsbeeld

Langs de Lady of Liberty

's Middags gaan jullie weer naar het zuidelijkste puntje van Manhattan. Hier kun je in de New York Harbour een veerboot nemen voor een tochtje rond Liberty Island. Ook leuk voor de kleintjes, zo'n boottochtje! Handig om te weten: soms moet je lang in de rij staan voor het monument en wandelwagentjes en grote rugzakken zijn verboden op het eiland.

Vanaf het water van Upper Bay kijk je op tegen het indrukwekkende Vrijheidsbeeld, symbool van de democratie. Bij wijze van groet heft ze haart toorts: haar manier om te zeggen dat jullie snel een keertje terug moeten komen...

Dieren uit alle windstreken

Wist je dat de stad New York niet minder dan vier dierentuinen en een aquarium heeft? Verdeeld over de Manhattan, de Bronx, Brooklyn en Queens liggen de dierenparken, die zijn bedoeld zijn om de wereldwijde faun stand te houden. En jullie zijn niet in New York geweest als je er niet minstens één hebt bezocht. Alle vijf deze attracties hebben leuke activiteiten en voorstellingen voor kinderen én voor volwassenen.

New York door de ogen van Annie M.G. Schmidt

Natuurlijk zie jullie ze overal om je heen: de typische gele taxi's van New York. Doe dat ergens aan denken? O ja: aan één van de eerste Gouden Boekjes, vertaald door schrijfster Annie M.G. Schmidt: De gele taxi. De tekst is duidelijk van haar, maar de tekeningen van de straten, de mensen en vooral natuurlijk die taxi's, zijn echt New Yorks. Leuk om nog eens terug te lezen!

New York in het kort

Beste tijd om te gaan

Liefst in het voor- of najaar, want de zomers zijn hier heet en de winters erg koud.

Vervoer

Per vliegtuig: uit alle Europese hoofdsteden gaan directe vluchten. Zie ook de speciale aanbiedingen op deze pagina.

Ondergrondse: rijdt 24 uur per dag. Let wel op het verschil tussen de lijnen die elk station aandoen en de expreslijnen die alleen op de belangrijkste stations stoppen.

Bus: rijdt 24 uur per dag. Neem liever geen bus rond vier uur 's middags, want dan kun je hopeloos vast komen te zitten in het verkeer.

Auto: in Manhattan mag je meestal niet langer dan een uur parkeren.

Taxi: praktisch en snel om je met het hele gezin door Manhattan te vervoeren. Vergeet niet een fooi te geven (ongeveer 10% van de ritprijs).

Slapen

Rond Central Park is het fijn logeren. En de straten rond Times Square zijn een goed uitgangspunt.

Eten en drinken

Dancing Crane Cafe:Central Park Zoo, East Drive

Norma's: de Parker Meridien, 119 W 56th St, Midtown West

En vooral leuk voor de kleintjes: Shake Shack: 691 8th Avenue, Theaterdistrict

"Ik zeg altijd dat de film naar mij toe is gekomen, ik heb hem zelf nooit echt gezocht"

Dat zei Macaulay Culkin over zijn rollen in de 'Home Alone'-films en 'My Girl'. Hij was begin jaren negentig hét kindsterretje uit New York. In 1991 ontving hij de Young Artist Award, de prijs voor de meestbelovende jonge acteur. Hij maakt nog steeds films, de ene keer met meer succes dan de andere, en is dan ook nog steeds vaak omringd door camera's.

Top 5 evenementen New York

Februari: New York Children's Film Festival.

April: Easter Bonnet Festival, optocht met allerlei opvallende hoeden over 5th Avenue.

Mei: 5 Boro Bike Tour, grote fietsronde door de stad.

Juni: Mermaid Parade, optocht van zeemeerminnen, Coney Island.

November: New York Chocolate Show, chocoladebeurs, met speciale kinderactiviteiten.