De keuken van Nice combineert het beste van de Provence en de Middellandse Zee. Breng een culinair bezoek aan de stad, waar zowel de fijnproever als de lekkerbek aan zijn trekken zal komen. Maak een wandeling langs de kleurrijke kraampjes van de markt, steek zelf de handen uit de mouwen tijdens een culinaire workshop of doorkruis de wijngaarden op de heuvels rond Nice. Een verblijf in de stad heeft heel wat culinaire ontdekkingen en smaakvolle ervaringen voor je in petto.

Snuif de heerlijke geuren van de markten van Nice op

Ontdek de kleuren en geuren die de mediterrane en Provençaalse producten kenmerken en de lokale recepten hun specifieke karakter geven, aan de Cours Saleya in de oude stad. Deze straat vormt met haar kleurrijke gevels één van de belangrijkste verkeersvrije gebieden van de stad. Hier komen de tuinders uit de omgeving samen om hun groenten en fruit, gerijpt onder de Mediterrane zon en in de frisse zeelucht, aan de inwoners van Nice te verkopen.

Op de markt vind je bijvoorbeeld de uien die je nodig hebt om je eerste pissaladière, een zoute uientaart met ansjovis en sardientjes, te maken. Verder zijn er allerlei soorten tomaten te koop die een intense smaak geven aan de ragout van je daube niçoise (in tomaat, witte wijn en champignons gemarineerd vlees).

Nice_gastronomy)flickr.jpgEen van de vele markten in Nice. Foto door Jonas Boni onder licentie CC BY 2.0

Maak daarna een rondje over de bloemenmarkt, die zich ook aan de Cours Saleya bevindt. Onder de gestreepte tentdoeken ontdek je duizenden bloemen die niet zouden misstaan in de elegante interieurs van de beroemde paleizen van Nice. Deze markt, die geopend is van dinsdag tot zaterdag, is uitgeroepen tot één van de meest bijzondere markten van Frankrijk.

Iets meer naar het noorden biedt de vismarkt je een grote variëteit aan mediterrane vissoorten, die zich een paar uur later op het bord van een fijnproever zullen bevinden. Een bezoek aan deze vismarkt op de Place Saint-François is direct een mooie gelegenheid om het Palais Communal en het Franciscanenklooster te bewonderen, twee visitekaartjes van het historisch erfgoed van Nice.

Leer de culinaire overvloed van Nice combineren

Heb je alle ingrediënten gevonden die je nodig hebt voor het lokale recept dat je wilt maken? Als je er zeker van wilt zijn dat je alles goed klaarmaakt, ga dan langs bij de ervaren koks van de culinaire scholen van de stad om af te kijken hoe het moet. Je kunt hier je eigen gerechten kiezen of een workshop volgen om met het hele gezin te leren koken.

De recepten van de soupe au pistou, op basis van groenten, knoflook en gehakte basilicum, en tapenade gemaakt van olijven, ansjovis en vermalen kappertjes, zijn voor jou binnenkort geen geheim meer. Eenmaal thuis vul jij voortaan je ontbijt aan met een echt brissaouda-brood, een boerenbrood ingewreven met knoflook en overgoten met olijfolie.

Om dit allemaal te leren, reserveer je een workshop bij de Cuisine sur Cours, in de karakteristieke wijk de Borriglione, vlakbij de Marché de la Libération, één van de grootste markten van Nice.

Nice_gastronomy_wine_flickr.jpgEen heerlijke Franse wijn op het terras. Foto door nadia & massimo onder licentie CC BY 2.0

Op je weg terug naar de oude stad van Nice kun je deelnemen aan verschillende activiteiten: neem deel aan een rondleiding langs de verschillende markten van de stad, aan een olijfolieproeverij of aan kooklessen die worden georganiseerd door Les Petits Farçis.

Als je extra aandacht wilt besteden aan een wijn die goed past bij de lokale recepten die je gaat maken, ga dan naar de Terroir Divin. De voormalige voorzitter van de regionale vereniging van sommeliers ontvangt je en kan je alles vertellen over het proeven van wijn. Hij deelt zijn passie voor de wijnen die de regio je te bieden heeft graag met zijn bezoekers.

Uitkijken over Nice vanuit de wijngaard van Bellet

De wijngaard van Bellet ligt op 300 meter hoogte, ten noorden van de stad. Het bijzondere is dat dit één van de oudste wijngaarden van Frankrijk is. De eerste wijnranken werden waarschijnlijk al geplant in de tijd dat Marseille werd gesticht door de Feniciërs, 600 jaar voor Christus.

De wijnranken, verwarmd door de stralende Zuid-Franse zon, bewegen voortdurend, doordat de zeewind bijna altijd waait. Het is hier mogelijk een bezoek te brengen aan een aantal kleine wijnboeren die kenmerkend zijn voor dit wijngebied, zoals le Clos Dou Baile of la Propriété Gilli.

Als je een paar flessen zoekt om mee te nemen naar huis, dan zijn de witte Rolle en de rode Braquet absolute aanraders, twee wijnen uit de omgeving van Nice die niet zullen misstaan in je wijnkelder.

Het originele recept van de salade niçoise

De wereldberoemde salade wordt gecombineerd met alle mogelijke dressings en elke kok geeft er zijn eigen interpretatie aan. Maar wat is nou het originele recept van de salade niçoise? De traditionele ingrediënten zijn tomaten, lente-uitjes, tuinbonen, paprika, selderij, olijven en een hardgekookt ei of ansjovis. Omdat tonijn vroeger schaars en erg duur was, werd dit ingrediënt alleen bij feestdagen aan het recept toegevoegd. Proef de salade niçoise met een rosé uit de Provence of een heerlijke witte Bellet.

Het culinaire topevenement in Nice

Ben je half november in Nice? Breng dan een bezoek aan Salon Chocolat et Saveurs d'exception, op de promenade des Anglais. Vier dagen lang heb je de gelegenheid om unieke en bijzondere chocoladeproducten en patisserie te proeven, maar er worden ook likeuren en andere verfijnde gerechten aangeboden, zoals zalm en kaviaar.

Nice in het kort

Beste tijd om te gaan

Breng in de herfst, tijdens de oogst, een bezoek aan de wijngaard van Bellet. Als je van plan bent iets later in het jaar te gaan, bijvoorbeeld november, dan kun je naar de Salon Chocolat et Saveurs d'exception gaan die wordt gehouden aan de Promenade des Anglais, vlakbij zee.

Vervoer

Als je naar één van de markten of culinaire scholen wilt, loop of fiets je zonder problemen door de straatjes van het oude centrum van Nice. Je kunt een fiets huren bij Vélobleu.

Lijn 62 van busmaatschappij Ligne d'Azur verbindt de stad met de omliggende heuvels en volgt onder andere de route de Bellet, waar je de wijngaarden van Nice kunt ontdekken.

Als je meer van de omgeving wilt zien, en bijvoorbeeld een bezoek wilt brengen aan de wijngaarden, huur dan een auto, zodat je niets mist!

Slapen

Wil je in alle rust genieten van je verblijf, dan kun je het beste kiezen voor een hotel in de omgeving van Nice, omringd door de wijngaarden rond het château de Bellet, of in Colomars. Aan de Cours Saleya liggen eveneens schilderachtige hotels die perfect passen in de charmante oude stad van Nice.

Eten & drinken

26 Cours Saleya: 26 Cours Saleya, in de oude stad, Nice

L'union: 1 rue Michelet, in de wijk Borriglione, Nice

La Roustide: 34 rue Beaumont, in de wijk Riquier, Nice