Welkom in Wellington, de mini-hoofdstad van Nieuw-Zeeland. Een gastvrije stad, bruisend van de activiteiten en met interessante bezienswaardigheden. Een afwisselende mix van natuur en cultuur.

Dag 1

Op ontdekking naar het hart van de stad Wellington

Verwen jezelf tijdens je eerste dag met een uitzicht over heel Wellington vanaf de hoger gelegen botanische tuin. Je kunt daar makkelijk komen met de pittoreske kabeltram, de Cable Car. Vergeet niet om hier 's avonds terug te keren voor een bezoek aan het Carter Observatory, vanwaar je een blik kunt werpen op de prachtige sterrenhemel boven Nieuw-Zeeland.

Wandel in het centrum van de stad naar Cuba Street, een van de belangrijkste aders van Wellington en de trendy straat. Stop even om van een kop koffie te genieten, of verwen jezelf juist met een winkelmoment. 's Avonds is deze straat ook een ontmoetingsplek voor studenten voor een drankje.

new-zealand-north-island-2-pixabay.jpgFoto: Pixabay

Culturele middag aan de boulevard

's Middags breng je een bezoek aan het zeer bekende Te Papa Tongarewa of het 'Museum van Nieuw-Zeeland' aan de boulevard. De Maori-naam betekent "plek van de schatten van dit land". In dit museum krijg je inderdaad een levendig beeld van de geschiedenis en natuur van het land aan de hand van een verzameling oude objecten, talrijke fossielen en opgezette vogels, reptielen, amfibieën en een indrukwekkende pijlinktvis van bijna 500 kilo. Naast de expositiezalen zijn er twee cafés, twee winkels en een bibliotheek. Hier zul je je geen moment vervelen.

Wandel, als je uit het museum komt, langs zee via de Writers Walk. Deze wandeling vormt een eerbetoon aan de grote Nieuw-Zeelandse schrijvers door de meer dan twintig beelden die overal langs de haven geplaatst zijn. Let goed op, de beelden gaan bijna op in de omgeving. Een leuk cultureel uitstapje in het hart van Wellington.

Dag 2

De ongerepte en prachtige natuur in Wellington

De fantasiewereld van de Weta Studio's

Nadat je de straten van Wellington doorkruist hebt, ga je op zoek naar andere landschappen. Begin met een kleine rondgang op Mount Victoria om de stad vanuit een andere hoek te overzien.

Ga vervolgens naar de oevers van Shark Bay waar zich de Weta Studio's bevinden. Deze postproductiemaatschappij, opgericht door Peter Jackson, regisseur van The Lord of the Rings, heeft bijgedragen aan de wereldfaam van Nieuw-Zeeland en haar kunstenaars. In de studio is aan talrijke films gewerkt zoals Narnia, Avatar en The Planet of the Apes. Tijdens de rondleidingen treed je de wereld van denkbeeldige, door de studio gecreëerde werelden binnen, waar je documentaires maar ook demonstraties kunt zien. Verlaat de studio's uiteraard niet zonder een leuk souvenir dat je in de winkel kunt aanschaffen.

Wellington_Shutterstock (1).jpgFoto: Shutterstock

Zealandia, waar de natuur haar rechten weer opeist

Neem een paar uur de tijd voor Zealandia ofwel Kaori Sanctuary, gelegen ten westen van het stadscentrum. Dit natuurgebied is een wildreservaat dat door een omheining beschermd wordt tegen zoogdieren die door de mens zijn geïntroduceerd, zodat het over enkele jaren zijn oorspronkelijke staat hervonden zal hebben. Ter plekke krijg je veel informatie over het project en nauwkeurige beschrijvingen van de flora en fauna. Je kunt er het beste een rondleiding volgen, of een nachtwandeling maken.

Wist je dat?

Vermaard als stad met een zeer rijk cultureel leven, staat Wellington ook bekend om zijn liefde voor cafés. Het lijkt inderdaad alsof de Nieuw-Zeelandse hoofdstad meer cafés per inwoner telt dan New York. Een cafébezoek in Wellington is een must-do, waarvoor je op zijn minst één keer de tijd moet nemen. Elk café biedt zijn eigen soorten koffiebonen en bereidingen aan. En, waar het uiteindelijk om gaat: koffie die met zorg en liefde wordt geserveerd.

Focus op de Wellington Cable Car

Maak vooral ook een ritje in de Wellington Cable Car, een kleine, rode kabeltram die vlakbij de haven vertrekt vanaf Lambton Quay en omhoog gaat naar de botanische tuin. Uiteraard kun je daarvandaan wandelen, van het uitzicht over de stad genieten en rustig te voet via de tuin weer afdalen. Deze kabeltram, symbool voor de stad, is in 1902 voor de eerste keer in gebruik genomen en sindsdien nog altijd in gebruik.

Wellington en omgeving door het oog van Peter Jackson

Zoals gezegd vind je in Wellington de postproductie-studio's van Weta, beroemd geworden door de trilogie van The Lord of the Rings (2001-2003) van Peter Jackson. Behalve voor deze films hebben de stad en haar omgeving ook als decor gediend voor de trilogie van The Hobbit (2012-2014). De in de nabijheid van de stad gelegen heuvel Mount Victoria is onder leiding van regisseur Peter Jackson immers Hobbiton Woods geworden. De rivier de Hutt kreeg de naam Anduin, en Harcourt park werd omgedoopt tot de Tuinen van Isengard. De vele plekken die door Tolkien zijn bedacht, kregen vorm in Wellington voordat zij op het grote scherm terechtkwamen.

Vijf niet te missen evenementen in Wellington

Februari-maart: gedurende een twintigtal dagen ontvangt de hoofdstad het New Zealand International Arts Festival, een van de belangrijkste culturele evenementen van het land. Op het programma: theater, dans, muziek, tentoonstellingen, enz. In de marge van dit festival vindt het NZ Fringe Festival plaats, een alternatieve versie, met nog meer gezelschappen en voorstellingen in alle genres.

Maart: het Wine & Food Festival, een nieuwe ontmoetingsplek voor iedereen die de plaatselijke gastronomie wil ontdekken.

Juni: muziek neemt bezit van Wellington tijdens het Jazz Festival met een honderdtal concerten binnen enkele dagen.

Augustus: de belangrijkste steden van het land, met Wellington voorop, brengen een eerbetoon aan de filmindustrie met de NZIFF, het New Zealand International Film Festival.

Wellington in het kort

Beste tijd om te gaan

Om de belangrijkste festiviteiten die de stad opluisteren niet te missen, ga je naar Wellington in februari of maart.

Vervoer

In het centrum verplaats je je het makkelijkst te voet of met de fiets; overweeg het huren van een auto om de omgeving te verkennen.

Slapen

Neem je intrek in de wijk Wellington Central, het kloppende hart van de stad, waar je ook uitzicht hebt op de haven.

Eten en drinken

Logan Brown: 192 Cuba Street - Smaakvol en vermaard restaurant, seizoenskeuken, menu vanaf € 25,-*

The Larder: 133 Darlington Road - Eenvoudige, maar bekwame kookkunst, lokale producten, rond de € 20,-*

Hippopotamus Restaurant and Bar: Museum Hotel, 90 Cable Street - Franse keuken met Nieuw-Zeelandse accenten, mooi zicht op de haven, vanaf € 30,-*

Ortega Fish Shack and Bar: 16 Majoribanks Street - Verse vis en schaal- en schelpdieren in een smaakvolle maritieme omgeving, vanaf € 30,-*

*De prijzen dienen als indicatie en kunnen afwijken.