Het Caribische eiland Sint Maarten is niet erg groot, en het is ook nog eens verdeeld over twee landen. Het Nederlandstalige Sint Maarten in het zuiden en het Franstalige Saint Martin in het noorden. Zie het als een voordeel: met deze Caribische mix krijg je het beste van twee werelden. De Franse haute cuisine en de mooiste stranden op Nederlandse bodem. Het multiculturele paradijs heeft veel te bieden voor strandliefhebbers. Maar er is meer! Je kunt er cultuur snuiven, vliegtuigen spotten en bergen beklimmen.

Vliegtuigen spotten

Bij het tropische Sint Maarten denk je natuurlijk meteen aan laag overscherende vliegtuigen. Het eiland is beroemd en berucht vanwege de kortste landingsbaan ter wereld, pal aan het strand. De vliegtuigen boven het drukbezochte Maho Beach (1) leveren werkelijk spectaculaire vakantiefoto's op. Bij het opstijgen van de toestellen worden de strandgangers door de kracht van de straalmotor letterlijk in zee geblazen. Je komt op dit strand niet om te ontspannen, maar voor een spectaculaire ervaring die je echt niet mag missen. Van een veilige afstand vliegtuigen spotten? Zoek dan een plekje op het terras van de Sunset Beach Bar (2). Anders dan de naam doet vermoeden, heb je hier een perfect uitzicht op het bizarre Maho Beach.

Sint Maarten-Maho-Don'tMiss_VisualHunt.jpgFoto: puroticorico via Visual hunt / CC BY-SA

Culinair Sint Maarten

Voor een eiland van deze bescheiden afmetingen heeft Sint Maarten opvallend veel restaurants. Vierhonderd, welteverstaan. Het tropische oord wordt dan ook de culinaire hoofdstad van de Caribbean genoemd. En dat is goed nieuws voor foodies. Van de lokale haute cuisine, tot de traditionele Franse keuken en fusions met Vietnam, Indonesië en Zuid-Afrika, op Sint Maarten worden je smaakpapillen gegarandeerd verwend.

Eén van de best gewaardeerde restaurants is Ocean 82 (3) in het Franse Grand Case. Voor een tafel met uitzicht over zee en de verse oesters komen gasten speciaal naar het eiland gevlogen. Heb je een kleiner budget? Dan zoek je een plekje aan de picknicktafels van grillkraam The Lolo (4). Vierhonderd jaar geleden was het een rantsoenopslag van de slaven. Nu is het een populaire ontmoetingsplek voor locals én toeristen. Voor een paar euro krijg je een goed gevuld bord met traditionele Creoolse barbecuegerechten.

De hoofdstad Philipsburg

In de hoofdstad van de Nederlandse helft van het eiland Philipsburg is weinig te zien van de koloniale geschiedenis. De enige tekenen van de Hollandse aanwezigheid zijn de straatnamen. Kijk niet vreemd op als je de Kerksteeg of Gevangenisstraat inslaat. Voor shoppers is Philipsburg een waar paradijs. Het barst er van de belastingvrije winkels. Luxeproducten zoals sieraden, schoenen en kleding zijn hier een stuk goedkoper dan in Nederland. Vlak achter de belangrijkste winkelstraten ligt de zee. Great Bay Beach is een aangenaam, tropisch strand met een uitgestrekte strook van hotels en restaurants. De bekendste is het Holland House (5). Een relaxed en stijlvol hotel met een fijn terras met uitzicht over zee. Voor de beste plek tijdens de lunch kun je maar beter op tijd zijn.

St Maarten-DontMiss_GettyImages.jpgFoto: Getty Images

Guavaberry Emporium

De nationale drank van het eiland wordt in Philipsburg gebrouwen. De rum van Guavaberry Emporium wordt gemaakt van een bes die alleen op de Caribische eilanden groeit en moet acht jaar rijpen voor het de perfecte smaak heeft. Een bijzonder drankje dat alleen op Sint Maarten te koop is. In de Guavaberry Emporiumwinkel (6) in Philipsburg kun je de drank kopen én gratis proeven.

Pic Paradis beklimmen

Pic Paradis (8) is met 424 meter het hoogste punt van Sint Maarten. De sportieveling klimt de hele weg langs een smal pad naar boven. Volg gewoon de bordjes 'view'. Wie minder goed ter been is gaat met de auto. Het fraaie uitzicht is de tocht meer dan waard. Maar ook de vele vlinders die je onderweg tegenkomt maken het een onvergetelijke ervaring.

Fort Amsterdam

Toen de Nederlandse zeevaarders het Caribische gebied ontdekten, bouwden ze een groot fort op het toen nog onbekende eiland. Met Fort Amsterdam (9) op Sint Maarten was het eerste stukje grond in de Caribbean geclaimd. Nu is er alleen nog een ruïne op de klippen van het eiland die herinnert aan het verdedigingswerk. Als echte Hollander kun je dit stukje geschiedenis natuurlijk niet overslaan. En anders bezoek je het oude fort voor een waanzinnige uitzicht over Philipsburg.

Voor Star Wars-fans: That Yoda Guy Museum

Je verwacht het niet, maar in het stadje Philipsburg vind je een kleine ode aan de bedenker van het iconische Star Wars-figuur Yoda. 'That Yoda Guy Museum' (7) is opgericht door de maker Nick Maley himself. Hij heeft Yoda in de jaren '60 bedacht en gemaakt. De beste man staat zelf in zijn museum en vertelt maar wat graag over zijn jaren als make-up artiest in Hollywood. Als je iets koopt in de museumshop van meer dan twintig dollar krijg je er een gratis handtekening bij.

Leuke weetjes

  • In Philipsburg hebben alle hoofdstraten die parallel aan het strand lopen een Engelse naam. Alle dwarsstraten hebben een Nederlandse naam.
  • Sint Maarten is het kleinste eiland ter wereld dat verdeeld is over twee landen.
  • De bekende Peter Stuyvesant verloor zijn been tijdens een slag om Sint Maarten. Hij liet zijn houten been in zilver gieten en werd vanaf dat moment 'Old Silver Leg' genoemd.
  • Op Sint Maarten kun je overal terecht met dollars, euro's en Antilliaanse guldens.
  • Sint Maarten heeft maar liefst 37 parelwitte stranden.
  • Op het hele eiland wonen amper 80.000 mensen. Die zijn verdeeld over meer dan honderd nationaliteiten.

Vliegen & overnachten

Vanuit Nederland vlieg je in ca. 9 uur naar Sint Maarten. Op Sint Maarten kun je overnachten in prima hotels, bijvoorbeeld pal aan het strand.

Contacten

1. Maho Beach: Beacon Hill Road, Simpson Bay, Sint Maarten
2. Sunset Beach Bar: Beacon Hill Road, Simpson Bay, Sint Maarten, +1721-545-2084
3. Ocean 82: 82 Boulevard de Grande Case, Grand-Case, Saint Martin, +590 590 52-9812
4. The Lolo: 6 Boulevard de Grande Case, Grand-Case, Saint Martin, +590 690 77-0368
5. Holland House: 43 Voorstraat 45 Voorstraat, Philipsburg, +1 721-542-2572
6. Guavaberry Emporium: Voorstraat, Philipsburg, Sint Maarten, + 1 721-542-2965
7. That Yoda Guy Museum: 19A Front Street, Philipsburg, Sint-Maarten +1 721-542-4009
8. Pic Paradis: Rue du Pic Paradis, Saint Martin
9. Fort Amsterdam: Little Bay Road, Philipsburg