Een vakantie naar Cyprus staat gelijk aan een onvergetelijke multiculturele reis. Cyprus, een prachtig eiland in de Middellandse zee, bevindt zich op een kruispunt van veel verschillende culturen. Cyprus nodigt uit om te genieten van een heerlijke vakantie onder de zon die altijd schijnt. Ontdek de Cypriotische cultuur, geschiedenis en alle geheimen in deze unieke omgeving met zee, zon, smalle steegjes en indrukwekkende heiligdommen.

Cyprus: een beetje van Griekenland, Rome en Byzantium

Cyprus is een mengelmoes van verschillende beschavingen. Het ligt op een strategische positie in de Middellandse zee, waardoor er in het verleden veel landen zijn geweest die het in wilden nemen. Tegenwoordig zorgen de vele overblijfselen uit het verleden ervoor dat een reis naar Cyprus een ware ontdekkingsreis is voor geschiedenisliefhebbers.

Ga terug naar de oudheid en ontdek de Grieks-Romeinse monumenten. Een van de indrukwekkendste getuigenissen van deze beschaving is het Theater van Kourion, in de buurt van de stad Limassol. In dit theater pasten wel 2000 toeschouwers. Als je de kans krijgt, moet je zeker naar een voorstelling in het oude theater tijdens het jaarlijkse festival. Rondom het theater bevinden zich een necropolis en publieke baden, die zeker een bezoekje waar zijn. Zorg vooral dat je de fantastische mozaïeken niet misloopt. Andere indrukwekkende Grieks-Romeinse plaatsen zijn de tempel van Apollo en het heiligdom van Aphrodite.

Cyprus_history_toombe_Getty Images.jpgEen oude koningstombe. Foto: Getty Images

De Byzantijnen hebben ook een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van het eiland en de nodige sporen nagelaten. De sporen bestaan vooral uit religieuze monumenten, zoals kloosters of geweldige kapellen, waarvan er meerdere op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan. Ga naar de regio Troodos om beschilderde kerken te bekijken en in het bijzonder naar de stad Kato Pafos, om de kloosters te bezoeken. Als je een goed beeld wilt krijgen van de geschiedenis van het eiland, zijn de neolithische overblijfselen van Choikokoitia aan te raden.

Tussen de uitstapjes door kun je nog een ander onderdeel van het Cypriotische erfgoed ontdekken: de wijn. De Cypriotische wijn zou een van de oudste ter wereld zijn. De bekendste is de Commandaria, een zachte wijn die lijkt op port. Proef ook de Kolossi en de Aphrodite, twee lokale witte wijnen. Liefhebbers van rode wijn zullen de voorkeur geven aan Olympus, Kikko of Ahera.

Fijne smaken van Cyprus -----------------------

Het culturele erfgoed van Cyprus is duidelijk terug te vinden in de keuken. Overal vind je gerechten met uitgesproken Griekse smaken, die worden beschouwd als de nationale gerechten. De meest voorkomende Griekse gerechten zijn tarama, een mousse van lumpkuit, de bekende kebab, gegrild vlees met aardappels en salade, en moussaka, een gerecht op basis van gehakt en aubergines.

Cyprus_history_Food_Shutterstock.jpgGriekse invloeden in de Cypriotische keuken. Foto: Shutterstock

Om de typische Cypriotische gerechten te proeven, moet je naar een kleine taverne. Begin met de beroemde mezze, geïnspireerd op de Griekse mezedes. Dit zijn kleine gerechtjes, vergelijkbaar met de Spaanse tapas, die je als voorgerecht of aperitief kunt eten. Je kunt er ook voor kiezen om er een hele maaltijd van te maken. Andere typische, overheerlijke Cyprische gerechten zijn stiphado, ragout van rund of konijn met azijn,en ofto kleftiko, lam dat in een kleioven is gebakken. Probeer ook de keupepia, wijnbladeren gevuld met rijst en varkensvlees, of pastourma, een gekruide worst.

Vreemd genoeg is de vis op Cyprus relatief duur, maar als je de kans hebt, proef dan de barbouni, een rode zeevis, of gegrilde zwaardvis. Het dessert is tot slot een echte vitamine boost, dankzij de vele verschillende soorten fruit die op het eiland worden verbouwd. Een kleine greep uit de mogelijkheden: kersen, perziken, watermeloenen, vijgen, aardbeien en meloenen: puur genot.

Om je vakantie perfect af te sluiten, kun je naar een van de vele hammams van het eiland. Deze vorm van ontspanning is diep geworteld in de Cypriotische cultuur en nodigt uit om van het leven te genieten.

Cyprus volgens Mihalis Kakogiannis

Voordat je naar Cyprus gaat, is het interessant om Attilas '74 te kijken. Deze documentaire van Mihalis Kakogiannis gaat over de invasie van Cyprus door de Turken in 1974. De Griekse regisseur, die geboren is in Limassol, wilde met behulp van deze film zijn mening geven over de historische gebeurtenis. De gevolgen van de invasie zijn nog altijd goed te zien op Cyprus. De hoofdstad Nicosia is bijvoorbeeld nog steeds letterlijk in tweeën gedeeld, net als Berlijn tijdens de Koude Oorlog.

Het eiland van de Liefde

Cyprus heeft haar bijnaam, eiland van de liefde, te danken aan een mythologische legende. De Griekse godin van de liefde, Aphrodite, zou namelijk geboren zijn uit het schuim van de golven bij de Cypriotische kust. Haar naam komt dan ook van het Griekse woord aphros, dat schuim betekent. Na haar geboorte gaat de godin naar Paphos, op Cyprus. Het eiland is een van de belangrijkste plekken gebleven om Aphrodite te aanbidden. Vandaag de dag kun je Petra tou Romiou nog bezoeken, de veronderstelde geboorteplaats van de godin.

Cyprus in het kort

Beste tijd om te gaan

Het is op Cyprus gedurende het hele jaar mooi weer. Als je gevoelig bent voor warmte kun je het beste in de lente of herfst gaan. Dan is het lekker weer, maar niet te warm.

Vervoer

Vliegtuig: Boek een voordelige vlucht naar Cyprus om van een zonnige vakantie te genieten.

Auto: Een auto huren voor je hele verblijf is een ideale manier om Cyprus te verkennen. Let wel op, in Cyprus rijden ze aan de linkerkant van de weg.

Bus: je kunt ook het zeer goed ontwikkelde busnetwerk gebruiken, dat meerdere malen per dag alle Cypriotische steden met elkaar verbindt.

Slapen

Op Cyprus kun je moeiteloos een slaapplaats vinden die voldoet aan je eisen. We raden je aan om in Limassol, een stad met een relatief centrale ligging, te overnachten. Ook kun je kiezen voor een overnachting in een wijk met een historische ambiance.

Eten & drinken

Monte Carlo: 28 Piale Pasa, Larnaca

Markos: haven van Agia Napa

Salomis Tavern: Agios Tychonas, Limassol

Het beste van

Top 5 culturele evenementen

Juli: Internationaal festival van het antieke theater in Kourion, Paphos en Nicosia, voorstellingen in echte antieke theaters.

Augustus-september: Wijnfestival in Limassol, de beste mogelijkheid om de Cypriotische cultuur te 'proeven'.

September: Festival van Aphrodite in Paphos, operavoorstellingen en Griekse tragedie in de openlucht.

September: Festival van Ayia Napa, culturele evenementen, folkloristische dansen en proeverijen van traditionele gerechten.

Oktober: Cypriotisch onafhankelijkheidsfeest, alle steden vieren feest en worden doorkruist door kleurrijke optochten en parades.