Groningen heeft een lange en eigenzinnige geschiedenis, maar dankzij de vele studenten is de stad altijd jong gebleven. Er is altijd wat te beleven in Groningen en niet alleen voor mensen met een goed gevulde portemonnee. De culturele festivals in de zomer zijn vaak gratis toegankelijk en er zijn talloze eettentjes met een schappelijk geprijsde kaart. Groningen is voor elk budget een leuke bestemming.

BUDGET BINNEN

Beklim de Martinitoren

Met 96,8 meter is de Martinitoren (1) het hoogste bouwwerk in het centrum. Groningers noemen hun toren liefkozend d' Olle Grieze, Gronings voor 'de oude grijze'. Het kost wat moeite - een kleine tweehonderd treden - maar dan heb je wel geweldig uitzicht over de stad. Kaartjes voor de beklimming (3 euro) koop je bij de VVV, gesitueerd in een opvallend, kleurrijk pand op de Grote Markt. Vierhonderd treden later (op en af) wacht een zoete beloning aan de voet van de toren. Koffie & Theehuis De Kostery (2) heeft ruime keuze in vers gebak.

groningenstad_budget_martinitoren.jpgMartinitoren Foto: Bert Kaufmann, CC BY 2.0

Leer over strips, dinosauriërs en wetenschap

In Groningen zijn verschillende musea te bezoeken waar je voor minder dan tien euro entree een dagje kunst en cultuur kunt proeven. Zo kun je in de Noorderlicht Fotogalerie (3) exposities bezoeken van jonge lokale fotografen, maar ook werk van internationale grootheden bewonderen. In het Infoversum (4) duik je in 3D-films en tentoonstellingen over verschillende wonderen van onze wereld, zoals de sterrenhemel en dinosauriërs. En voor nog geen 5 euro ontdek je in hetUniversiteitsmuseum Groningen (5) alles over de wetenschap van vroeger en nu.

Bezoek (gratis) de blikvanger van de stad

Achter de Martinitoren staat de oudste kerk van Groningen; de Martinikerk (6). Hoewel de naamgeving anders suggereert, horen de twee officieel niet bij elkaar. Uit archeologisch onderzoek blijkt dat op de plaats van de kerk minstens twee vroegere kerken hebben gestaan. De huidige Martinikerk dateert uit de 15e eeuw. In de kerk vinden er naast kerkdiensten ook concerten en andere culturele activiteiten plaats. Koffie drinken (met uitzicht op de Martinitoren) kan in 't Feithuis (7), een prachtig, klassiek pand uit 1400 met modern interieur en heerlijk zonnige stadstuin.

BUDGET BUITEN

Vrij peddelen door Groningen

Ontdek Groningen vanaf het water. Voor een paar euro maak je een boottocht langs historische panden en prachtige bruggen met Rondvaartbedrijf Kool (8). Dit plaatst de stad net even in een ander perspectief. In de wintermaanden worden er romantische kaarsjestochten georganiseerd. Liever zelf peddelen door de stad? Dat kan ook. 't Peddeltje (9), een initiatief van Humanitas Onder Dak Groningen, verhuurt kano's en fluisterboten. Voor nog geen 5 euro verzorgen zij ook je lunchpakket voor op het water.

groningenstad_budget_prinsentuin.jpgPrinsentuin

Prinsheerlijk relaxen in een vorstelijke tuin

Achter het Prinsenhof in het stadscentrum ligt een groene oase van rust: de Prinsentuin. Het is een heerlijke locatie om na een stadswandeling kosteloos te genieten van de doorkijkjes, perkjes met rozen en de kruidentuin. In de zomer is er het jaarlijkse gratis festival Dichters in de Prinsentuin. Dan dragen de beste Nederlandse en Vlaamse dichters er uit eigen werk voor. Tussen 1 april en 1 oktober stilt Theeschenkerij Prinsentuin (10) de lekkere trek met muffins en Groninger notenkoek.

De verborgen verhalen van de stad

De blauwbeschilderde tegeltjes op een muur in de Gelkingestraat (nabij de Grote Markt) lijken niet meer dan een kunstige tegelwand. Maar er zit veel meer achter. Ons Blauwe Hart is een kunstwerk waarin QR-codes zijn verborgen die je gratis met een smartphone of tablet kunt lezen. Zo ontdek je wat er speelt in Groningen. Achter sommige tegels gaan verhalen, gedichten en de beste tips van Groningers schuil. Iedere week verandert de informatie. In dezelfde straat kun je de dag afsluiten met een goede budgetmaaltijd bij Grand-café De Betere Tijden (11).

Leuke weetjes

 • Café de Grote Griet (12) op de Grote Markt is vernoemd naar het grote kanon waarmee de Groningers zich verdedigden in de 17e eeuw.
 • De Groningse vlag bestaat uit drie kleurbanen: groen in het midden en wit boven en onder.
 • FC Groningen bestaat nog maar sinds 1971. De amateurclub waaruit de voetbalclub is ontstaan, werd in 1915 opgericht.
 • De Groningse Aletta Jacobs was in 1871 de eerste vrouw die werd toegelaten tot een Nederlandse universiteit, die van Groningen.
 • Op 5 mei vindt in Groningen de Nationale Viering van de Bevrijding plaats tijdens hetBevrijdingsfestival. In het Stadspark kun je kosteloos genieten van grote nationale en internationale acts. Ook voor kinderen is er een apart veld ingericht.

Praktische informatie

Overnachten

In hartje Groningen zijn tal van budgethotels en B&B's. Nabij de Martinikerk en het Academiegebouw zitten leuke pensions in historische gebouwen.

Eten

Groningen is klein en goed te bewandelen. Leuke, betaalbare restaurants bevinden zich dan ook verspreid door de hele stad. Een bijzonder plekje in het hart van de Groningers is WEEVA (14). Dit 'Woon- en Eethuis voor Allen' werd in 1871 geopend als 'volksgaarkeuken'. Nu is het een 'gewoon' restaurant dat streekgerechten serveert in nostalgische sfeer. Het menu van de dag eet je hier al voor zo'n tien euro.

Beste tijd om te gaan

In Groningen is het hele jaar door van alles te beleven. De musea, podia en theaters bieden betaalbare boeiende exposities, voorstellingen en leuke activiteiten. In de zomer en winter zijn er vrij toegankelijke festivals. Ben je jonger dan 29 jaar? Dan kun je een hoop muziek- en theatervoorstellingen met fikse korting bezoeken.

Contacten

 1. Martinitoren: Martinikerkhof 1
 2. Koffie & Theehuis De Kostery: Martinikerkhof 2, 050 3141978
 3. Noorderlicht Fotogalerie: Akerkhof 12, 050 318 22 27
 4. Infoversum: Vrydemalaan 2, 050 8200500
 5. Universiteitsmuseum Groningen: Broerstraat 5, 050 3639111
 6. Martinikerk: Martinikerkhof 3, 050 3111277
 7. Stadscafé Restaurant 't Feithuis: Martinikerkhof 10, 050 3135335
 8. Rondvaartbedrijf Kool: Stationsweg 1012, 050 312837912
 9. 't Peddeltje: 088 1198860
 10. Theeschenkerij Prinsentuin: Turfsingel 43, 06 53560426
 11. Grand Café De Betere Tijden: Gelkingestraat 21, 050 5892467
 12. Sportcafé de Groote Griet: Grote markt 36/39
 13. VVV Groningen: Grote Markt 29, 0900 2023050
 14. WEEVA: Gedempte Zuiderdiep 8-10, 050 5886555

Top 3 budgetevenementen

Augustus: Noorderzon Performing Arts Festival, internationaal festival met theater, dans en muziek. De optredens op de podia in het Noorderplantsoen zijn gratis te bezoeken. Voor de voorstellingen in de tenten en containers heb je wel een kaartje nodig.

Mei: De Nacht van Kunst & Wetenschap, festival met workshops, tentoonstellingen, wetenschappelijke experimenten, theater, dans en gratis muziekoptredens op verschillende locaties in de stad.

December: WinterWelVaart, concerten, voorstellingen, proeverijen en kinderactiviteiten op en rondom historische schepen. Gratis toegang.