Kraakpanden, alternatieve theaters en boekwinkeltjes, wie underground Barcelona wil ontdekken, heeft meer dan genoeg keus. Rebels, onafhankelijk, bruisend en creatief, dat is het Barcelona van de alternatieve scene. Hier een kleine greep uit de vele plekken waar je de ware underground van Barcelona kunt tegenkomen, van Poble Nou tot El Raval.

DAG 1

Poble Nou en het industriële verleden

Een bezoek aan Barcelona is niet compleet zonder een kijkje in de oude industriële wijk Poble Nou. De dorpse sfeer in sommige straten hier is een verademing na de drukte van het stadscentrum. Je vindt er nog prachtige oude fabrieksgebouwen.

Een echte aanrader voor je weekend Barcelona is een bezoek aan Can Ricart. Deze vroegere fabriek is nu een artistieke broedplaats, waar vaak politieke debatten worden gehouden. Can Ricart wordt gerund door vrijwilligers uit de buurt en je voelt je hier echt in het hart van de alternatieve en onafhankelijke beweging van Catalonië.

Wandel verder over de pas vernieuwde Rambla de Poble Nou. Hier is het heerlijk mensen kijken vanaf een caféterras, terwijl er een aangenaam koel zeebriesje langs je gezicht strijkt. Dit is het echte Barcelona, waar de toeristische drukte ver weg lijkt.

barcelona-view-PD.jpgUitzicht over Barcelona

Het alternatieve Gràcia

Neem de metro richting de wijk Gràcia, centrum van de alternatieve cultuur in Barcelona. Je kunt er lekker koel rondslenteren over de schaduwrijke pleintjes. Geniet van traditionele Vermouth-tapas op de Plaça del Sol, de ontmoetingsplek voor jong Barcelona, voordat je de straatjes van deze wijk gaat verkennen. Daar vind je gekraakte panden en veel alternatieve winkeltjes, bioscopen, onafhankelijke theaters en politiek geëngageerde boekwinkels.

Loop via de Carrer de Maspons langs het plein naar La Violeta, centrum van volkscultuur, waarin ook een restaurant is gevestigd. In het vroegere casino, dat geheel gerenoveerd is en gerund wordt door vrijwilligers uit de buurt, vinden elke dag culturele en sociale activiteiten plaats. Ga er gerust naar binnen voor een ontmoeting met de buurtbewoners.

En ook 's avonds kun je de alternatieve cultuur opsnuiven. Het Teatre Neu in Gràcia heeft een eigen restaurant en in het centrum van de oude stad vind je in de straat Verdaguer 1 Callis het Antic teatre, waar je met een glas wijn in de open lucht van het programma kunt genieten.

DAG 2

De ondergrondse schatten van El Raval

Vandaag staat El Raval op het programma. Ooit regeerden hier prostitutie en drugs, maar nu is deze wijk een ware culturele hotspot. De laatste jaren zijn hier onder andere allerlei onafhankelijke galeries geopend.

Begin je dag bij de Llibrería Ras, aan de _Carrer del D__octor Dou_. Dit is niet alleen een boeken- en tijdschriftenwinkel, er vinden ook exposities en optredens plaats. De winkel fungeert als verlengstuk van de naastgelegen uitgeverij.

Wandel verder over het plein voor het MACBA. De strenge architectuur van dit museum voor moderne kunst contrasteert mooi met de historische en vaak rijk gedecoreerde gebouwen in de wijk. Het plein voor het museum is een ontmoetingsplek voor de skateboarders van de stad.

Lunchtijd? Op het terras van Ra, met zijn artistieke decoraties kun je kiezen uit lekkere en zeer betaalbare tapas. Kom wel op tijd, anders kan het wel eens lang duren voor er een plekje vrijkomt in de schaduw van een kleurige parasol.

Winkelen kun je vervolgens naar hartenlust in de Carrer de la Riera Baixa, waar je allerlei leuke vintage mode- en woonwinkeltjes vindt.

el-raval-istockphoto.jpgEl Raval

Can MasDeu, kraakparadijs in de openlucht

Na de lunch is een prima moment om de gebaande paden te verlaten voor een tochtje omhoog. Verborgen in de bergen ligt Can Masdeu, een vroegere leprakolonie die tien jaar geleden is gekraakt. Je komt er via zandwegen door het bos.

Bewoners uit de buurt onderhouden samen de tuinen en er vinden geregeld kunstmanifestaties plaats in dit bijzondere huis. Op zondag zijn hier allerlei activiteiten, optredens, circusacts en concerten. De magische shows en het uitzicht over nachtelijk Barcelona zorgen samen voor een onvergetelijk schouwspel.

Een ideaal einde van je underground-tour in Barcelona.

La Nave Espacial

Dit is de ontmoetingsplek voor artiesten in de wijk Poble Nou. In La Nave Espacial vinden allerlei optredens plaats. Overdag zijn er vaak gratis voorstellingen.

Artiesten uit de circuswereld geven er workshops, voor groot en klein. Calle Avila 176

Barcelona door de ogen van regisseur Ken Loach

De film Land and freedom van Ken Loach gaat over de strijd binnen de linkse beweging van Catalonië tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Hij geeft een levendig beeld van de gevechten tijdens de jornadas de mayo (dagen in mei) in 1937 op de beroemde Ramblas van Barcelona.

Barcelona in het kort

Beste tijd om te gaan

De underground cultuur in Barcelona zindert het hele jaar door, maar de meeste festivals zijn in voorjaar en najaar.

Openbaar vervoer

Metro: zo-do 05.00-00.00 u; vr en de dag voor een feestdag: 05.00-02.00 u, za 24/24. Bij het stadsvervoerbedrijf (TMB) zijn speciale passen en tienrittenkaarten (T10) te koop

Bus: 6.30-22.00 u; sommige lijnen rijden de hele nacht door. Dat geldt ook voor de Nitbus.

Fiets: Via Barcelona Bici kun je heel goedkoop een fiets huren

Slapen

In de wijk Gràcia, het hart van alternatief Barcelona. Logeer je liever in het historische centrum, denk dan eens aan een boutique hotel.

Eten en drinken

La Violeta: Carrer de Maspons 6-8, Gràcia

Teatre Neu: Carrer de Terol 26, Gràcia

Ra: Carrer del Carme 31, el Raval

"Ik wil de muzikant van mijn wijk zijn"

Manu Chao, een Franse zanger die in Spanje is geboren, speelt een grote rol in de alternatieve cultuur van Barcelona. Als hij niet op reis is, verblijft hij meestal in deze stad. Hij bezit er ook een bar, de Mariatchi in de Barrio Gótico. En al is hij nog zo bekend en succesvol, hij speelt nog steeds graag samen met de onafhankelijke artiesten van de stad.

Top 5 underground evenementen

April: Mecal, festival van de korte film

Mei: Primavera Sound, rockfestival in het Parc del Fòrum

Juni: Sonar, elektronische muziek- en multimediafestival

Oktober: Swab Barcelona, beurs voor moderne kunst

Oktober: Beefeater in-edit, festival van muziekdocumentaires