Een vakantie in het skidomein Paradiski zit vol ontdekkingen, bijzondere wandelingen en nog veel meer. De skigebieden van Peisey-Vallandry, La Plagne en Les Arcs vormen samen een van de grootste skidomeinen ter wereld. Hier breng je je vakantie door in de beschermde natuur van Paradiski, een tripin het teken van verschillende ervaringen: culinaire menu's, bijzondere routes en nieuwe belevenissen. Maak het allemaal mee en geniet volop.

Uitstapje bij dageraad en een Eskimo-avond in La Plagne

De zon verschijnt langzaam boven de besneeuwde bergtoppen. Laat geen seconde onbenut en ga meteen de pistes van La Plagne op met je ski's onder je arm. Zorg dat je de eerste sporen van de dag achterlaat. Maar doe wel zachtjes, want de rest van het dorp slaapt nog.

Je kunt volop genieten van de geweldige uitzichten over de vallei van de Tarentaise en de Mont-Blanc. Samen met andere vroege vogels glijd je de pistes af voordat de grote massa komt. Omgeven door niets dan stilte, zigzag je door de glinsterende sneeuw met de eerste zonnestralen op je gezicht. Een magisch moment dat je minstens één keer (of twee of drie) meegemaakt moet hebben tijdens je vakantie in Paradiski.

la plagne ski lift.jpgDe pistes van La Plagne. Foto : Welson Kennedy onder licentie CC BY 2.0

Na een dag in de frisse lucht ga je op pad voor een bijzondere nacht in een iglo op meer dan 2100 meter hoogte. Als een echte leerling-Eskimo zorg je er natuurlijk voor dat je genoeg warme kleding bij je hebt.

Het iglodorp van La Plagne bestaat uit meerdere sneeuw- en ijshuisjes die goed zijn uitgerust voor een onvergetelijke ervaring. De avond begint met een volledig regionale maaltijd. Deze maaltijd wordt in een van de iglo's bereid. Doop je stukjes brood in een fondue uit de Savoie. De fondue is gemaakt van kazen die zijn geselecteerd door de Franse Kaaskampioen van 2009. Geniet vervolgens van de vleeswaren uit de regio. Tot slot proef je het dessert, dat is klaargemaakt door een lokale banketbakker.

De kans is groot dat je moe bent geworden na al die frisse lucht en de heerlijke maaltijd. Ga naar het slaapgedeelte van je iglo en kruip in je slaapzak. Je slaapzak is speciaal gemaakt voor gebruik in extreme temperaturen, dus je zult het niet snel koud krijgen. Onder een dak van ijs lig je lekker warm in je avontuurlijke bed. Het duurt niet lang voor je wegzakt in de mooiste dromen.

Ontdek het erfgoed van Peisey-Vallandry

De vallei van de Tarentaise is een gebied vol kunst en geschiedenis. Er staan veel barokkerken die je kunt bekijken. Je komt erlangs als je de route van de barok volgt. Het is onmogelijk om deze hele route binnen een paar uur te voltooien. Je kunt er dus beter voor kiezen om een gedeelte van de route te doen en een paar kerken rondom Peisey-Vallandry te bekijken.

In de Savoie leeft een echte voorliefde voor de barokke kunst uit de 17e en 18e eeuw. Dit komt voort uit de invloeden van de naastgelegen Italiaanse en Germaanse territoria. Als je de uitdingen van deze stijl in de Savoie wilt bekijken, kun je beginnen bij de kapel van de Notre-Dame-des-Neiges in Beaupraz. Deze kapel is in 1705 gebouwd bij een wandelpad door de alpenweides.

old skis.jpgSki's van (heel) vroeger. Foto : Matt Squirrell onder licentie CC BY 2.0

Ga vervolgens naar de kapel Saint-Jacques in Pracompuet. Deze ligt aan de pelgrimsroute van Les Vernettes. Plak er meteen een bezoek aan de kapel Notre-Dame-des-Vernettes aan vast. Deze kapel is meer dan 300 jaar geleden gebouwd. De Kapel Sainte-Agathe in Moulins is de oudste van de regio. Bewonder dit prachtige bouwwerk voordat je naar de kerk van Sainte-Trinité in Peisey gaat. Open de zware deur en bekijk de vele barokke decoraties.

Wandelroutes in Les Arcs

Trek je sneeuwschoenen aan en kijk goed om je heen. Meer heb je niet nodig voor een wandeling langs prachtige routes.

De wandelroutes zijn speciaal ontwikkeld voor alle liefhebbers van natuur en geschiedenis. Tijdens de wandeling kun je genieten van de natuur (op sneeuwschoenen) gecombineerd met een bezoek aan het erfgoed van de vallei van de Tarentaise. Eerst ga je op zoek naar pootafdrukken van wilde dieren in de poedersneeuw. Vervolgens bezoek je plekken vol geschiedenis: oude chalets, authentieke gehuchten, traditionele boerderijen en nog veel meer.

Tussen de wandelingen las je geregeld een pauze in om een tussendoortje te nuttigen. Zo ontdek je ook de rijkdom van het culinaire erfgoed van de Savoie. Geniet van reblochon (kaas) en génépi (likeur van planten uit de Alpen).

De likeur Génépi

Nog nooit gehoord van de likeur Génépi? Tijdens je vakantie vol ontdekkingen in het skidomein Paradiski kun je echt niet om dit drankje heen. Het wordt gemaakt van verschillende planten uit de Alpen. Deze planten groeien allemaal op 1500 à 2000 meter hoogte. Génépi is erg gewaardeerd in de Haute-Savoie. Het drankje wordt als aperitief gedronken met wat ijsklontjes. Ook kun je het natuurlijk na het diner drinken. Génépi past bij al je winterse maaltijden uit de Savoie.

La Plagne volgens de inwoners van de gemeente

Ter gelegenheid van de 50e verjaardag van het wintersportgebied van La Plagne heeft de gemeente besloten een boek te maken over de geschiedenis van dit dorp. De 400 foto's die in het boek Les 50 ans de La Plagne staan, geven een terugblik van de plaats, van 1961 tot nu. Een mooie manier om deze gemeenschap, die zich bevindt in een cirkel van bergen met uitzicht op de Mont-Blanc,vanuit verschillende invalshoeken en in verschillende decennia te ontdekken.

Paradiski in het kort

Beste tijd om te gaan

Tijdens het winterseizoen (van november tot maart) om te genieten van de winterse flora en fauna in het skidomein Paradiski.

Vervoer

Pendelbus: in totaal zijn er 6 pendelbussen die tussen de verschillende skigebieden van het skidomein Paradiski rijden. Deze busritten zijn gratis.

Kabelbaan:overdag kun je met de kabelbaan van Les Arcs naar Bourg-Saint-Maurice en Arc 1600 gaan.

Op sneeuwschoenen: voor wandelingen in de poedersneeuw in het skidomein Paradiski.

Slapen

In een bed & breakfast of in een gastenkamer, authentiek en gezellig. In het skidomein Paradiski is er keuze te over, bijvoorbeeld in La Plagne, Pesey-Vallandry of Arcs.

Eten & drinken

B.K.M - Bar King Mad: place Haute des Villards, Les Arcs, Bourg-Saint-Maurice

Au Coin du feu: La Plagne Soleil, Mâcot-la-Plagne

Chez Clarisse: Bourg-Saint-Maurice: place Haute des Villards, Les Arcs

Restaurant Le Refuge: winkelcentrum in Vallandry

Even iets anders: Langlaufen

Langlaufen vormt een alternatieve manier om over de hellingen van Paradiski te navigeren. Zodra de eerste sneeuw valt, trekken de wandelliefhebbers erop uit. Paradiski telt maar liefst 153 km aan cross-country en langlaufpistes, en behoort daarmee tot de top ranking pro-skigebieden in Frankrijk!

Top 4 alternatieve activiteiten

December: Europees filmfestival van Les Arcs, een goede manier om je cinematografische horizon te verbreden.

Februari: Wereldkampioenschap ijsklimmen in La Plagne.

Februari: Geschiedenis van het skiën in Peisey-Vallandry. Voorstellingen, anekdotes en een demonstratie met ski-outfits uit de jaren '20.

Februari: Marathon van Grand Bec, Noords skiën in La Plagne.