Een weekend genieten in Parijs en toch niet veel uitgeven? Dat kan, heel goed zelfs! In Parijs is veel moois te zien, maar de musea zijn vaak duur. Geen nood: op de vele markten van de stad kun je de prachtigste kunst en curiosa bekijken. Helemaal gratis. Met deze gids vind je de beste markten en de lekkerste eettentjes.

DAG 1

Op koopjesjacht

Je budgetweekend Parijs begint met een speurtocht naar kleding, spullen en meubels voor weinig geld, Daarvoor ga je naar een van de grootste vlooienmarkten ter wereld: de Marché au Puces de Saint-Ouen. Dit is een verzameling van maar liefst veertig markten, elk met hun eigen thema, waar ambachtslieden, kunstenaars, scharrelaars en antiekhandelaren hun stalletjes neerzetten. Dus of je nu van oude verzamelingen houdt of van moderne muziek - hier kun je naar hartenlust snuffelen.

Begin met de oudste van allemaal, de Marché Vernaison. Hier verkopen ze al sinds 1920 meubels uit die tijd. Toen dus nieuw, nu bijna antiek. De mooiste spullen ontdek je op de Marché Dauphine, waar achter de stalletjes met meubilair restauratieateliers en antiquariaten gevestigd zijn.

Niet heel handig voor een weekendje Parijs, maar toch leuk: op de Marché de l'Entrepot vind je het zware werk: trappen, tuinprieeltjes, boekenkasten, enzovoort.

Trek gekregen? Bij een van de stalletjes met exotische gerechten kun je voor een habbekrats lekker eten. En in het naburige 17e arrondissement krijgt je bij restaurant Istanbul de lekkerste kebab van Parijs voorgezet!

livres.jpgSnuffelen tussen de boeken

Postzegels en mooie oude boeken

Daarna ga je terug richting centrum, naar de kades van de Seine. Vlak bij het Place de la Concorde en de Champs Elysées, op de hoek van Avenue Marigny is de postzegelmarkt, waar je behalve postzegels ook oude ansichtkaarten kunt kopen. En al ben je zelf geen verzamelaar, de passie van de verkopers en verzamelaars is aanstekelijk.

Dan steek je de rivier over naar het George Brassens-park in het 15e arrondissement. In de stalletjes van de boekenmarkt kun je prachtige oude drukken, prenten en kinderboeken aantreffen.

's Avonds word je gastvrij ontvangen bij het Marokkaanse restaurant Tribal Café. Op zaterdagavond eet je er gratis couscous met kip! Doe je dus te goed aan een heerlijke stoofschotel, terwijl je lui achterover leunt op een poef of een leren bank.

DAG 2

Vlooien in Parijs

Dan is het op zondagochtend tijd voor nog een andere vlooienmarkt: de Marché aux Puces de la Porte de Vanves. Elke week gaan de 380 handelaren van deze markt het land in op zoek naar meubelen en objecten in art deco of retrostijl, zodat ze die in het weekend in Parijs te koop kunnen aanbieden. Je vindt er van alles: lampen, glaswerk, kleding en fototoestellen, maar ook schilderijen en oude munten.

Lunchen kun je daarna bij het Vietnamese restaurant Drapeau de la Fidelité. Oosterse keuken met een vleugje Franse cuisine... Alle maaltijden kosten 6 euro en voor een biertje betaal je maar € 1,50.

Palais de Tokyo - needs credit.jpgPalais de Tokyo door Jean-Pierre Dalbéra onder licentie CC BY 2.0

Een middagje gratis cultuur

Een mooie afsluiter van je budgetweekend Parijs: een cultureel uitje dat 100% gratis is! Bij het Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris heb je gratis entree tot de permanente collecties. In de oostvleugel van het Palais de Tokyo, die in de jaren dertig van de vorige eeuw is gebouwd, heeft dit museum zalen met werken van fauvisten, kubisten en postkubisten. Vooral als je van Delaunay of Matisse houdt, kun je hier je hart ophalen.

Nog één keer uit eten, en wel bij Hokkaido in het 2e arrondissement. In een simpele, strakke omgeving eet je heerlijke traditioneel Japanse gerechten. Probeer bijvoorbeeld de gyoza (een soort ravioli) voor maar €5 of een verrukkelijke kom ramen (traditionele noedelsoep) voor €8.

De vlooienmarkt op de Porte de Montreuil

Elke zaterdag, zondag en maandag tot 17:00 uur wordt bij de Porte de Montreuil een geweldige vlooienmarkt gehouden. Voor de liefhebber van curiosa is dit een waar snuffelparadijs, met allerlei spulletjes, kleding, huishoudelijke apparaten, schilderijen en meubelen. Er is ook een fietsenafdeling en een met auto-accessoires. Een must voor verzamelaars!

Parijs in het kort

Vervoer

Vlieg voordelig naar Parijs met Expedia.nl.

Per metro: 14 lijnen die de hele dag rijden van 06:00-00:30 uur, vrij en za tot 02:00 uur.

Bus: Er rijden de hele nacht nachtbussen (Noctiliens).

Auto: Via de périphérique (binnenste ringweg) kom je snel van de ene Porte naar de andere en dat is handig voor de vlooienmarkten. Parkeren kan wel duur zijn.

Slapen

Voor een budget-weekend Parijs kun je het beste een hotel zoeken dat een eindje van het centrum ligt en vooral in het noorden van de stad, waar je het dichtst bij de vlooienmarkten zit. Het 19e arrondissement (Buttes-Chaumont) en het 10e arrondissement (Gare du Nord, Gare de l'Est) zijn prima als uitvalsbasis.

Eten en drinken

Restaurant Istanbul: Rue des Batignolles 43, 17e arr

Tribal Café: Cour des Petites Ecuries 3, 10e arr

Le Drapeau de la Fidélité: Rue Copreaux 14, 15e arr

"Ik heb twee liefdes, mijn land en Parijs."

Dat zei de beroemde zangeres uit danseres in het Parijs van de jaren twintig, Josephine Baker. Zij kwam oorspronkelijk uit een arm milieu in Amerika en moest al heel jong voor zichzelf zorgen. Ze leerde dansen en maakte carrière in New York, voordat ze naar Frankrijk trok en onder andere ging optreden in de Folies Bergères. Met haar gedurfde, schaars geklede optreden, had ze grote invloed op de geest van die tijd. Door haar huwelijk met een Fransman kreeg ze de Franse nationaliteit en tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde ze een rol in het Franse verzet. Ze stierf op 12 april 1975 in het 13e arrondissement.

Top 5 Parijs

Mei: Puces du Design, markt met allerlei designobjecten.

September: Salon des antiquaires et Galerista's, kunst- en antiekbeurs.

September: Biennale des antiquairs, tweejaarlijkse antiekbeurs.

November: Salon Antiquités Brocante, brocantebeurs.

December: Toymania (internationale speelgoedbeurs).