Boedapest: de perfecte bestemming voor een verrassingsweekend met je geliefde. Picknicken in het gras, wandelen langs de glinsterende Donau, eindeloos samen tafelen in zo'n prachtig Belle Epoque-café, pure verwennerij in een schitterend bad, dansen op zinderende muziek... Na ditsuperromantische weekend moet het wel ware liefde zijn.

DAG 1

Wakker worden aan de Donau

Zonsopkomst in Boedapest... Het perfecte moment om naar de oever van deDonau te gaan en de stadsdelen aan weerszijden van de rivier te zien wakker worden. Zo zie je Boeda en Pest in een nieuw, gouden licht. Wandel vervolgens in de richting van het indrukwekkende, neogotische Parlementsgebouw. Onderweg kom je de beroemde Bronzen schoenen tegen, herinneringen aan een inktzwarte bladzijde uit de geschiedenis van Boedapest.

Loop even om naar de Sint-Stefanusbasiliek, waar de rechterhand van de eerste koning van Hongarije, de heilige koning Stefanus, als relikwie wordt bewaard. Vanaf de 96 meter hoge koepel kunnen jullie hand in hand uitkijken over de stad.

Van de basiliek slenter je naar de Centrale Markt, het kloppend hart van de stad. In deze stalen hal, naar ontwerp van Gustave Eiffel, is het een feest van geuren en kleuren in en om de stalletjes met gerookte vleeswaren, vruchten en Tokaj wijnen. Doe als de inwoners van Boedapest en scharrel hier je lunch bij elkaar, of laat je bedienen bij een van de vele marktrestaurantjes. Geniet van het goede Hongaarse leven - en van elkaar!

IMG_9162.jpgHeldenplein door Tourism Media

Monumenten en verwennerij

Vanaf het indrukwekkende Heldenplein loop je het Stadspark in, de groene long van Boedapest. Hier waan je je echt in de natuur. Je kunt er picknicken en een fietstochtje maken, maar ook kanoën (zomer) of schaatsen (winter) op de vijver. Of je laat je zachtjes zakken in het warme water van de Széchenyi-baden. Verwen jezelf met een complete wellness-behandeling. Je bent niet de enige: dit is de plek waar levensgenieters én schaakliefhebbers elkaar ontmoeten.

Als herboren zitten jullie even later bij restaurant Spoon, dat zachtjes schommelt op de deining van de rivier. Vanaf je tafeltje heb je een schitterend uitzicht op de andere oever, waar Boedapest baadt in het licht. Tijd voor bubbels!

Laat de betovering nog even voortduren met een boottocht over de sprookjesachtig verlichte Donau. Als dat geen romantiek is...

DAG 2

De volgende ochtend is het aangenaam wakker worden met een ontbijt in een van de beroemdste Kavehaz van de stad. Terwijl jullie je tegoed doen aan de Dobos (traditioneel Hongaars gebak) bij Café Central, is de cultuur van het oude Boedapest bijna tastbaar.

Romantische ochtend in Boeda

Daarna heb je genoeg energie om de heuvel op te klimmen naar de kasteel van Boeda, dat hoog boven de stad uit torent. In de kleurige straatjes tussen barokke gebouwen is van alles te zien. Voor je het weet sta je voor het Vissersbastion. Deze romantische burcht met zijn witte stenen muren en neogotische torentjes lijkt zo uit het sprookje van Doornroosje geplukt. Al dromend van prinsen en prinsessen komen jullie vanzelf uit bij restaurant Halászbãstya, de ideale plek voor een liefdesverklaring.

Uitwaaien op het Margaretha-eiland

Zin om je weer even te omgeven met groen? Ga dan naar het Margaretha-eiland. De bewoners van Boedapest zelf komen graag op zondagmiddag naar dit vroegere jachtgebied van de koning, om te picknicken, te spelen of te lezen. Ruimte is er genoeg: het eiland heeft honderd hectare aan gazons, tuinen en picknickplekken. Een oase van rust, waar je hand in hand doorheen wandelt of doorheen rijdt in een koetsje.

Tijd om terug te keren naar de bewoonde wereld: het stedelijke rumoer van Pest. Om nog maar eens zo'n verrukkelijk Hongaars taartje te verorberen bijvoorbeeld. Van één bordje, met twee lepeltjes natuurlijk.

IMG_0225.jpgOpera van Boedapest door Tourism Media

Emoties bij de Opera

Tijd om je op je mooiste kleren aan te trekken en een plek te zoeken in het fluwelen decor van de Opera van Boedapest. En dan is er geen ontkomen aan: de muziek sleept je mee. Praat na over deze bijzondere ervaring bij Onyx, tijdens een ongekend culinair avontuur. Een magische plek voor een heerlijke afsluiting van jullie weekend samen.

De beroemde baden van Boedapest

Boedapest heeft maar liefst 123 thermale bronnen en het is dan ook van oudsher een beroemd kuuroord. De badcultuur gaat helemaal terug tot de Romeinse tijd, maar de prachtige baden die nu nog bestaan, zijn in de zestiende eeuw gebouwd door de Turken. Hier kun je je onderdompelen in water van 38ºC, een bijzondere ervaring. Dat vinden de inwoners van Boedapest zelf ook: zij komen graag naar zo'n badhuis, en zitten er ook vaak te schaken. De bekendste baden zijn de baden van Gellért, geheel in Art nouveau-stijl, en de barokke baden vanSzéchenyi. Conclusie: vergeet je zwembroek niet.

Boedapest door de ogen van Chico Buarque

De Braziliaanse zanger Chico Buarque vertelt in zijn roman Budapeste het verhaal van schrijver José Costa die ghostwriter is voor bekende persoonlijkheden en politici in Brazilië. Machteloos moet hij toezien hoe saai en kleurloos zijn eigen leven verloopt. Op de terugweg van een reis naar Turkije komt hij na een vliegtuigincident in Boedapest terecht. Die onverwachte tussenstop zal zijn leven veranderen. Hij raakt in de ban van de Hongaarse taal en vervolgens van een vrouw, Kriska. Het boek is een reis door twee bijzondere culturen en tegelijkertijd een bespiegeling over het schrijverschap.

Boedapest in het kort

Beste tijd om te gaan

In lente en de herfst is het weer het aangenaamst. In de winter is het koud, maar dan is het wel extra genieten in de baden van Boedapest, als het buiten vriest en het water binnen lekker warm is. In de zomer kan de temperatuur in de stad behoorlijk oplopen. Maar als je van festivals houdt, is dit de beste tijd van het jaar.

Vervoer

Het centrum van Boedapest kun je prima te voet bekijken.

Tram, bus en metro rijden van 04:30 tot 23:00 uur. Elke rit kost één kaartje. Kaartjes koop je per boekje van tien, of je neemt een kaart waarmee je 24 of 72 uur onbeperkt kunt reizen.

Slapen

In Boeda is het romantisch, vooral in de buurt van het kasteel. In de Pest zit je vlakbij het nachtleven, vooral in het 5e, 6e en 7e district.

Eten en drinken

Centrale markt: Vámház körút 1-3

Spoon: Vigadó tér 3. kikötő

Halászbástya: Szentháromság tér 5

Onyx: Vörösmarty tér 7

"Dit is het moment om naar Boedapest te komen. De echte verandering, dat zijn de kleuren, de levensvreugde en een nieuwe verfijning. En ik hou daarvan. Ik hou van Boedapest zoals het is."

Andras Torok, schrijver van een bijzondere gids over Boedapest, raadt dus iedereen aan om nu naar zijn stad te komen: het is altijd het goede moment.

Top 4 romantische evenementen

Maart: Operabal, chic bal in de nationale Opera van Hongarije.

Maart: Lentefestival, jaarlijks cultureel evenement om de lente te vieren.

Oktober: Herfstfestival, allerlei culturele manifestaties.

December: Kerstmarkt, met ambachtelijke kunst, lekkere hapjes en warme wijn.