De Delftenaren zullen het me vast niet in dank afnemen als ik dit zeg, maar ik vind Delft net een mini-Amsterdam. Vergeet de geërgerde fietsers en rommelige drukte en denk vooral aan typisch Hollandse huisjes en de pittoreske grachten die zich een weg banen dwars door de binnenstad. Dan heb je Delft.
Muur
Natuurlijk kom je voor het Delfts blauw en het Museum Prinsenhof. Maar er is meer. In Delft kun je prima winkelen en heerlijk uit eten. Dus boek een hotel in de stad, niet in Amsterdam, zoals veel toeristen dat doen. En neem de tijd om het beste uit deze mooie stad te halen. Ik help je vast op weg met mijn favoriete restaurants en winkeltjes.****

Supertip! Delft City Shuttle
Maar eerst nog even een supertip! In Delft rijdt sinds kort de Delft City Shuttle. Voor maar € 1,- rijdt de shuttle je van hotels buiten de stad naar het centrum en andere toeristische trekpleisters in Delft.
Shuttle
Antieke souvenirs van Koos Rozenburg
Midden in het centrum van Delft, onder de mooiste en misschien wel de oudste gevel van de stad, vind ik de souvenirwinkel van Koos Rozenburg. Al meer dan 25 jaar verwelkomt Koos toeristen in zijn kleine zaak. Het is onwerkelijk om in een pand dat bijna 500 jaar oud is, te snuffelen tussen antieke Delfts blauwe tegeltjes. Hier vind je souvenirs die je nergens anders tegenkomt: handbeschilderde tegeltjes, houten schaatsen en zilveren lepeltjes. Allemaal echt en oud. Het is geen Chinees Delfts blauw, zoals Koos de blauw-witte prullaria uit de 'gewone' souvenirwinkels noemt.
Markt 2, Delft****

De oudste tegeltjes van Koos Rozenburg komen uit 1620. De prijs? Tussen de € 40,- en € 120,- De oudste tegeltjes van Koos Rozenburg komen uit 1620. De prijs? Tussen de € 40,- en € 120,-

Op de foto èn de koffie bij True Blue Delft
De vrolijke kleuren die ik al van verre zie, lokken mij de winkel in. Eenmaal binnen ontdek ik dat ik niet zomaar een winkel ben binnengelopen. True Blue Delftis een souvenirwinkel, koffiezaak en fotostudio waar mensen met een (verstandelijke) beperking werken. Zij maken de souvenirs, schenken de koffie en brengen de klanten helemaal in de Delftse sferen voor ze op de foto gaan.
Voorstraat 8, Delft

Het enthousiasme van het personeel straalt er van af, waardoor elke klant zich meteen welkom voelt in True Delft. Het enthousiasme van het personeel straalt er van af, waardoor elke klant zich meteen welkom voelt in True Blue Delft.

Boterbabbelaars en trekdrop van Winkeltje Kouwenhoven
Het schattige Winkeltje Kouwenhoven is onderdeel van Museum Prinsenhof. Je hoeft het museum niet te bezoeken om de winkel te bewonderen. In het nostalgische warenhuisje waan je je in grootmoeders tijd. Hier vind je echte trekdrop in grote potten, ouderwetse zeepjes met logo's die ik niet eens herken en poëzieplaatjes die je nog zelf moet lijmen.
Sint Agathaplein 3A, Delft

Op de oude toonbank staat een grote weegschaal waar het snoep gewogen wordt Op de oude toonbank staat een grote weegschaal waarmee het snoep gewogen wordt

**Hebben, hebben, hebben in De Winkel
Een paradijs voor vrouwen, een hel voor mannen. Dat stel ik me zo voor als ik De Winkelbinnenloop. Ik wil hier niet meer weg, er is zo veel te zien. Elke centimeter van deze woon- en cadeauwinkel is benut. Sieraden, kaarten, servies en knopen, hier vind je alleen mooie en gekleurde spulletjes. Die wil ik hebben! En die! En die! Ik word verschrikkelijk hebberig van al die blije dingen.
Vrouwjuttenland 39, Delft
DeWinkel
**Eten als een student bij Wolbodo
Delft is een studentenstad bij uitstek. Dus eten als een student staat natuurlijk op het programma. Dat doe ik in een echte mensa. Mensa is de afkorting van het Latijnse woord voor studenteneetgelegenheid. Vroeger konden alleen studenten en docenten van de universiteit een warme maaltijd krijgen uit de gaarkeuken van de mensa. Nu kan iedereen er genieten van een vol bord voor een klein prijsje. In Delft zijn er nog een paar mensae actief. Ik kies voor de eettafel van Wolbodo.
Mensa
In Wolbodo zitten we aan een lange tafel en schept iedereen hetzelfde op. Er is altijd een vegetarisch alternatief voor de vleesgerechten en je mag zoveel eten als je wilt. Met een soepje vooraf en een bakje vla toe is € 5,- per persoon echt geen geld. En de gezelligheid krijg je er gratis bij.
Verwersdijk 102, Delft****

Geen pakketjes, maar maaltijden in 't Postkantoor
Het oude postkantoor van Delft heeft plaatsgemaakt voor stijlvol grand café 't Postkantoor. Het is een groot restaurant, maar door het fijne interieur krijg ik toch een warm en huiselijk gevoel. Bij de open haard trek ik mijn benen op en geniet van een kop thee. Door het raam zie ik het grote terras en ik neem me voor hier in de zomer nog eens terug te komen.
Postkantoor
Het eten is uitstekend. De vegetarische tartiflette overtreft mijn verwachting en ik lik mijn vingers er letterlijk bij af. Het vriendelijke personeel is zorgzaam, maar niet opdringerig. Het is dat er nog meer te doen is in Delft, anders zou ik hier de hele dag wel kunnen zitten.
Hippolytusbuurt 14, Delft****

De locals lunchen bij Kek
Voor ik een stad bezoek vraag ik altijd op Twitter waar de locals het liefst gaan eten. En dan zit er soms een restaurant tussen waar iedereen me naar toe stuurt. Wie ben ik dan om niet te gaan? Lunchcafé Kekis zo'n plek. En ik snap wel waarom. Hier drink je goeie koffie, eet je uitstekende broodjes en word je verleid door heerlijke taartjes.
Voldersgracht 27, Delft

Van het hippe interieur word ik vrolijk. Nog meer als ik hoor dat (bijna) alles te koop is Van het hippe interieur word ik vrolijk. Nog meer als ik hoor dat (bijna) alles te koop is

**Franse sferen bij Patisserie Michel
Aan tafel in deze authentieke Franse bakkerij kijk je uit op de gotische Oude Kerk van Delft. Alles wat de bakkerij te koop heeft is zelfgemaakt. Croissants en stokbroden, maar ook eclairs en appelgebakjes. Het is moeilijk kiezen, want alles ziet er zo lekker uit.
Oude Kerkstraat 3, Delft
**

Er staan maar drie tafeltjes in de kleine bakkerij. Gelukkig kun je een broodje van Michel ook meenemen Er staan maar drie tafeltjes in de kleine bakkerij. Gelukkig kun je een broodje van Michel ook meenemen

****Italiaanse delicatessen Il Tartufo
Il Tartufo begon als een Italiaanse delicatessenwinkel, waar je ook een lekker broodje kon afhalen. Inmiddels staan er tafels en stoelen tussen de grote collectie bijzondere wijnen en geurende olijfolie. Dat het eigenlijk bedoeld is als winkel wordt duidelijk als je naar de wc moet. Dat kan alleen bij de buren. Oh, en er wordt geen alcohol geschonken. Maar de broodjes en pasta's zijn zo lekker dat ik die ongemakken voor lief neem.
Minderbroerstraat 2, Delft
Il Tartufo
Hier lees je de andere blogs die ik over Delft schreef:
Dit is Delft: Achthonderd jaar geschiedenis in zes musea.Een spannend dagje Delft voor kinderen (en volwassenen!)****

Wat is jouw favoriete hotspot in Delft?