Een stad gebouwd op eilandjes in een moeras: de geschiedenis van Venetië is even uniek als de stad zelf. Volg het spoor terug naar de oorsprong van La Serenissima. Als je Venetië zo ziet in al zijn pracht, is het moeilijk te geloven dat het op een moeras is gebouwd. En zo zijn er nog meer geheimen te ontdekken in deze stad. Verken de monumenten, de straatjes en de musea in een historisch weekend Venetië.

DAG 1

Hier begon het

Je kunt je historische weekend Venetië het best beginnen in de wijk San Polo, waar ooit de zilte moerassen lagen. Daar kun je meteen ook de kerk van San Giacomo di Rialto bekijken, die een heel bijzondere bouwstijl heeft.

Ernaast ligt de 800 jaar oude Santa Maria Gloriosa dei Frari, een van de eerste kerken van Venetië. Je vindt er kunstwerken van onschatbare waarde, zoals de beroemde Maria Hemelvaart van Titiaan en werken van Bellini.

Wandel ook langs de kraampjes van de markt van San Polo, die hier al eeuwenlang wordt gehouden - misschien heeft Marco Polo, die in deze omgeving werd geboren, hier ook wel rondgeslenterd. Nog een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis is de Rialtobrug. Eeuwenlang was dit de enige brug over het Canal Grande.

palazzo-ducale.jpgDogenpaleis

Lunchen met de dogen

Het trotse Dogenpaleis op het San Marcoplein herinnert aan de tijd dat Venetië een republiek was, met zijn eigen bestuurders: de dogen.

Trek gekregen? Volg de voetsporen van de dogen, maar ook van Goethe en Verdi naar het beroemde Caffè Florian. Tip: deel met zijn tweeën een pizza Florian, met mozzarella, tomaat en kabeljauw - heerlijk!

Ook in de wijk Castello is de geschiedenis bijna tastbaar. Een groot deel ervan wordt ingenomen door het gebouw van het Arsenale, met zijn vier beroemde leeuwenstandbeelden. Het bekendst is de leeuw aan de linkerkant: doge Francesco Morosini heeft hem in de zeventiende eeuw gestolen tijdens de oorlog tegen de Grieken.

Aan het eind van de dag is er nog even tijd om naar het grote Santi Giobanni e Paolo-plein te gaan, voor een blik op het beroemde ruiterstandbeeld van Bartolomeo Colleoni en op de San Zanipolo-basiliek met zijn indrukwekkende marmeren gevel.

DAG 2

Rozenstruiken en een wonder

De tweede dag van je historische weekend Venetië begint in de wijk Cannaregio, ooit een moeras, die zijn naam dankt aan de canneti, ofwel rozenstruiken, die hier groeiden.

Volgens de Venetianen is de aardige kerk van Santa Maria dei Miracoli gebouwd op de plek waar ooit een wonderbaarlijke verschijning heeft plaatsgevonden, volgens de bewoners van de wijk. Ga er dus zeker even kijken.

Even verderop zie je de grappige standbeelden op het piazza de Campo dei Mori. Ze zijn gemaakt in de dertiende eeuw en stellen de gebroeders Mastelli voor, rijke kooplieden uit Morea (Middeleeuwse naam van de Peloponnesus in Griekenland). Vlakbij een van de beelden staat nog het huis waar kunstenaar Tintoretto ooit woonde.

Maar Cannaregio is vooral bekend als de vroegere joodse wijk van Venetië. Je vindt er nog de sporen van het oudste 'ghetto' ter wereld, die in 1516 is gebouwd en door Napoleon Bonaparte tijdens de Franse bezetting van de stad werd gesloten. Wandel van synagoge naar synagoge en neem een kijkje in het beroemde Joodse Museum.

santa-maria-dei-miracoli.jpgSanta Maria dei Miracoli-basiliek

Barok in Dorsodero

In Dorsodero zou je bijna de tijd vergeten... Dit is het enige stukje Venetië dat op stevige grond is gebouwd. Opvallend is de Ca'Rezzonico, een barok paleis aan het Canal Grande, dat tegenwoordig een museum is. Hier kun je aan de werken van Pietro Longhi zien hoe het leven in het Venetië van de achttiende eeuw eruitzag. In de straatjes vol antiekwinkeltjes kun je eindeloos rondsnuffelen - wie weet wat je er vindt...

In de oudste wijnbar

En dan nu door naar de zeventiende eeuw, met de schitterende Santa Maria della Salute-basiliek, gebouwd door architect Longhena. Hierin komt al het moois van deVenetiaanse barok samen.

Aan de overkant van het plein strekt zich het vroegere tolhuis uit in zee, de Dogana di Mare. Ook die is gebouwd in de zeventiende eeuw. Van hieraf kun je prachtig uitkijken over de Dogenstad. Een mooie manier dus om je historische weekend Venetië af te sluiten.

Nog één glas wijn dan, en waar kun je dat beter drinken dan bij Al Volto, de oudste wijnbar van Venetië? Wie weet heb je daarna nog even tijd om door de ouderwetse straatjes van La Serenissima te dwalen, voor je echt moet vertrekken. Ci vediamo, Venezia (Tot snel, Venetië!).

Geniet nog langer van magisch Venetië tijdens het Carnaval.

Feest van de Verlosser

Elk jaar in juli gaan de Venetianen terug in de tijd om een belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van hun stad te herdenken: het einde van de pestepidemie van 1576. Deze dodelijke ziekte kostte ook de beroemde Venetiaanse kunstschilder Titiaan het leven. In het derde weekend van juli zijn de gondels, de balkons en de terrassen versierd en wacht iedereen vol ongeduld tot het vuurwerk losbarst. Fantastisch om mee te maken!

Venetië door de ogen van Visconti

Venetië is populair bij filmmakers: de kanalen, straten en paleizen hebben al vaak gediend als historisch decor. Hier heeft Luchino Visconti zijn beroemde film Senso opgenomen. Die speelt zich af in het Venetië van de negentiende eeuw, dat dan bezet is door Oostenrijk. Sommige scènes zijn opgenomen in de wijk Ghetto Nuovo.

Venetië in het kort

Beste tijd om te gaan

In Venetië ben je het hele jaar door welkom! In de zomer is het heerlijk weer. In de lente en in de herfst kun je het stijgen van het water meemaken: Acqua Alta. Een deel van de stad wordt dan overspoeld door de vloed en dat zorgt voor een bijzondere sfeer. Er worden bruggetjes geplaatst zodat je gewoon kunt rondwandelen.

Vervoer

Vlieg voordelig naar waterrijk Venetië.

Te voet. Zo stap je vanzelf van het ene tijdperk in het andere.

Per vaporetto, een gemotoriseerde boot, om naar de verschillend eilanden te gaan. Een kaartje dat een uur geldig is kost 7 euro.*

Slapen

In de buurt van het San Marcoplein, of rond de Rialtobrug zit je in het hart van historisch Venetië waar alles ooit begon. Maar ook de wijken Cannaregio en Castello zijn prima, en betaalbaarder.

Eten en drinken

Caffè Florian: Piazza San Marco

Al Volto: Calle Cavalli 4081

*Prijzen kunnen variëren

"... zij overstijgt in edelheid en waardigheid alle andere steden van de wereld, zowel de antieke als de moderne, en je kunt haar dan ook alleen maar de 'Metropool van het Universum' noemen."

Moderata Fonte, die in werkelijkheid Modesta Pozzo heette, was een Venetiaanse schrijfster uit de zestiende eeuw. Ze was feministe avant la lettre en is vooral bekend geworden om haar boek Il merito delle donne (De verdienste van vrouwen), een zeer invloedrijk boek in het Europa van de Renaissance. Daarin bezong ze niet alleen de deugden van de vrouw, maar ook die van haar geboortestad Venetië.

Top 4 historische evenementen

Half februari: Carnaval van Venetië, gekostumeerde bals.

Mei: Voga Longa, traditionele botenrace door de stad.

Mei: Festa della Sensa, traditionele feesten rond de symbolische bruiloft van Venetië met de zee.

Juli: Festa del Redentore, evenement en vuurwerk ter herinnering aan het einde van de pestepidemie van 1576.