Een leuk dagje uit in Utrecht hoeft helemaal niet veel geld te kosten. Groene parken, historische hofjes en natuurlijk de karakteristieke grachten bieden gratis vermaak voor de reiziger met een klein budget. Maar ook voor wie het geld wél wil laten rollen is er veel mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan een spectaculaire ballonvaart boven de stad of een tocht met een fluistersloep.

GRATIS DAGJE UIT

Ontdek het Pandhof

In een prachtig oud pand aan de Oudegracht bevindt zich de Centrale Bibliotheek (1). Dwaal hier tussen muren vol boeken en lees de krant onder het genot van een kop koffie in het Leescafé. De dag liever starten in een groene omgeving? Utrecht heeft opvallend veel hofjes die vrij toegankelijk zijn. Een van deze verborgen pareltjes is het Pandhof (2), de binnentuin van de Dom in middeleeuwse stijl. Dit is ook de beste plek om naar het carillon van de Domtoren te luisteren.

utrecht_budget_pandhof.jpgPandhof. Foto: Bert Knot, CC BY-SA 2.0

Cultuur en natuur midden in de stad

Wandelen door Utrecht wordt nog leuker met de diverse gratis apps die voor de smartphone beschikbaar zijn. Op een leuke en eigentijdse manier leidt zo'n app je langs gevels, werven en interessante gebouwen in de historische binnenstad. Ook natuurliefhebbers komen aan hun trekken in Utrecht. Voor een picknick zijn de grasvelden van het Griftpark (3), met een beeldentuin én een stadsboerderij, de aangewezen locatie. En voor een klein bedrag kun je talrijke soorten bloemen en planten bewonderen in de Oude Hortus (4).

Licht in de duisternis

Als het donker wordt, verandert Utrecht in een waar sprookje. Ontdek de stad 's avonds, als gebouwen en objecten op een artistieke manier zijn uitgelicht. Iedere zaterdagavond laat een ervaren gids gratis de mooiste lichtkunstwerken zien langs de route Trajectum Lumen. Zes keer per jaar organiseert Utrecht Culturele Zondagen, een eendaags (soms tweedaags) cultureel evenement in de stad. In de avonduren kun je bijvoorbeeld naar een klassiek concert of kunstgalerie.

BETAALD DAGJE UIT

Luxe verwennerij van lichaam en geest

Wat extra aandacht voor lichaam en geest mag best! Met een bezoekje aan Servaas (5) begint de dag heel ontspannen. Deze luxe cityspa heeft de heerlijkste massages en fijnste manicure- en pedicurebehandelingen. Altijd al een coupe à la Audrey Hepburn willen hebben? De haarstylisten van Madame De Pompadour (6) weten zelfs van het meest onhandelbare haar een waar kunstwerk te maken. Veelal in vintagestijl; net als de inrichting van de zaak die vol staat met prachtige meubels en nostalgische accessoires.

utrecht_budget_karelv_0.jpgWinters Karel V. Foto: helena_is_here, CC BY 2.0

Varen op het water en in de lucht

Met een 'eigen' fluistersloep (7) is het elegant en geluidloos varen door de grachten en Singels van Utrecht. Een fles bubbels, zelf meegenomen of al koud gezet door de rederij, zorgt voor een extra vleugje decadentie in de middag. Voor wie de sky the limit is, zijn er ballonvaarten. De heteluchtballonnen van BAS Ballonvaart (8) vertrekken vanuit Utrecht. Een fabuleus uitzicht over het centrum is gegarandeerd, en wie hier graag culinair bij wil genieten neemt het CuliAir arrangement.

Stijlvolle afsluiter van de dag

Karel V (9) en zijn - in hetzelfde pand gevestigde - zusje Goeie Louisa (10) staan garant voor een culinaire belevenis. Het exclusieve Karel V serveert Franse gerechten op hoog gastronomisch niveau. Dineren bij Goeie Louisa betekent genieten in een gemoedelijke omgeving. In de zomer in de binnentuin van het voormalige klooster, in de winter bij het grote fornuis in de open keuken. De avond in stijl afsluiten kan bij Zussen (11) waar bartenders soepel cocktails mixen met namen als Kahlua Swizzle en Last Word.

Leuke weetjes

 • Utrecht heeft veel gratis festivals, zoals het Uitfeest en het Smartlappenfestival.
 • Het walhalla voor koopjesjagers is de beroemde vrijmarkt op Koningsdag.
 • Oudkerkhof is de meest exclusieve winkelstraat van Utrecht.
 • Utrecht is een van de vier steden waar elk jaar het festival De Parade (12) gehouden wordt.
 • De provincie Utrecht kent 9 restaurants met één of meer Michelinsterren.
 • De Utrechtse Bazaar is een markt vol verse producten en nieuwe en tweedehands spullen.
 • Utrecht telt in het centrum ruim 20 musea.

Praktische informatie

Overnachten

Het meeste plezier is te beleven in het historische hart van Utrecht in de buurt van de Dom en musea als het Centraal Museum. Het merendeel van de hotels - van luxueus tot meer basic en van groot tot B&B's - ligt op loopafstand van de vele cafés, restaurants en winkels.

Eten

Om een dag vol plezier compleet te maken, is een lekkere maaltijd een goede afsluiter. Stairway to heaven (13) biedt naast een avond muziek ook hemelse hamburgers. In een voormalige schuilkerk aan Achter Clarenburg is Belgisch Biercafé Olivier (14) gevestigd, waar je lekkere Belgische gerechten eet en je uiteraard keuze hebt uit een ruim assortiment Belgische bieren.

Beste tijd om te gaan

Het hele jaar zijn er volop leuke dingen te doen en te zien in Utrecht, al zijn het voorjaar en de zomer wel bij uitstek goede momenten om bijvoorbeeld rustig rond te dobberen in een bootje, om volop te genieten van de vele parken of een drankje te drinken op een van de terrassen aan de grachten.

Contacten

 1. Centrale bibliotheek: Oudegracht 167, 030 2861800
 2. Pandhof: Domplein 9
 3. Griftpark: Blauwkapelseweg 30
 4. Oude Hortus: Lange Nieuwstraat 106
 5. Servaas: Oudenoord 285, 030 2717159
 6. Madame De Pompadour: Oudegracht 268, 030 8778394
 7. Fluistersloep: 06 10403016
 8. BAS Ballonvaart: 0573 401826
 9. Karel V: Geertebolwerk 1, 030 2337595
 10. Goeie Louisa: Geertebolwerk 1, 030 2337555
 11. Zussen: Korte Jansstraat 23, 030 2333633
 12. De Parade: Moreelspark
 13. Stairway to heaven: Mariaplaats 11-12, 030 2340338
 14. Biercafé Olivier: Achter Clarenburg 6a, 030 2367876

Vrijmarkt en de Neude op Koningsdag

Net als in meeste grote steden in het land wordt Koningsdag en - nachtuitgebreid gevierd in Utrecht. De Vrijmarkt in Utrecht duurt alleen net iets langer dan in andere steden en dorpen. In het centrum van de stad is het de dag voor Koningsdag vanaf 18.00 uur al mogelijk om te gaan rondneuzen bijhonderden kraampjes. Ook het feest op de Neude met bekende artiesten begint al de avond voor Koningsdag.

Top 3 gezellige evenementen

Mei: SPRING, tien dagen dans, theater en meer. Het komt voort uit het voormalige Festival a/d Werf en het Springdance Festival.

Juni: Festival De Beschaving, muziekfestival in de Botanische Tuinen met tientallen nationale en internationale topacts.

Oktober: Bockbierfestival, gratis toegankelijk festival waar bezoekers meer dan 20 verschillende soorten bockbier kunnen proeven.