Het is een koud kunstje om in Overijssel lekker uit eten te gaan. De provincie wemelt van de Michelinsterren. Geen watertje zo pittoresk of er staat wel een sterrenrestaurant aan. Maar ook voor de wat minder ruim behuisde portemonnee zijn er goede alternatieven te vinden. Let ook op de koekjes bij de koffie. Elke stad en dorp heeft zijn eigen variëteit. Van Blokzijler brok tot Zwolse blauwvinger.

CULINAIR GENIETEN IN DEVENTER EN ZWOLLE

Deventer koekstad

Begin de dag met een wandeling over de al zeven eeuwen oude markt (1) op de Deventer Brink die in 2014 is uitgeroepen tot beste markt van Nederland. Alleen op zondag en maandag is er in Deventer geen markt. Verder kun je er altijd terecht voor allerlei lekkernijen en verse ingrediënten om mee te koken. Behalve de markt zit op het plein het het Deventer Koekwinkeltje (2) waar de befaamde Deventer (kruid)koek naar het originele recept van koekbakker J.B. Bussink wordt verkocht. Ook op de markt (3) in het nabijgelegen Olst is de befaamde Deventer kruidkoek te vinden. Deze markt heeft bovendien de prijs voor beste kleinschalige warenmarkt in de wacht gesleept. Een bezoekje waard dus

overijssel_culinair_thumbnail.jpgDeventer

### Fietsen met smaak

Overijssel is een rustige groene provincie: ideaal voor fietsers. Door de IJsseldelta is een Smaakfietsroute uitgezet die je bijvoorbeeld in Zwolle, een half uurtje rijden vanuit Deventer, kunt starten. Tijdens het fietsen ontdek je de mooie natuur én kun je onderweg op diverse plekken stoppen om bij te komen. Zo geniet je bij hotel het Zwartewater (4) in Zwartsluis met uitzicht over de Overijsselse Vecht van 'een metertje', een plank met daarop een gesneden stokbrood met verschillende verse tapenades en salades. De tocht eindigt in de Zwolse binnenstad bij het Zwolse Balletjeshuis (5) dat al sinds 1845 de enige echte Zwolse zuurtjes maakt.

Culinair Zwols hoogtepunt

In Zwolle staat restaurant De Librije (6) - jarenlang het beste restaurant van Nederland en bekroond met drie Michelinsterren. In januari 2015 is het restaurant verhuisd naar een centraler gelegen locatie in de stad. Reserveer de chef's table en eet midden in het kloppende hart van de keuken. Het kost wat, maar de keukenbrigade bezorgt je een ervaring om nooit te vergeten. Een goedkoper alternatief om de hoek is Restaurant Koperen Kees (7) waar in het met Delfts Blauw aangeklede interieur Hollandse stoofpotten op het vuur staan. En daar horen natuurlijk gehaktballen bij.

CULINAIR GENIETEN IN GIETHOORN EN BLOKZIJL

Hollands Venetië

In Giethoorn vaar je op een gehuurde platbodem of fluisterboot door een wirwar van waterwegen onder talloze bruggetjes door. Aangekomen bij het Bovenwijde-meer serveert Smits Paviljoen (8) koffie met Blokzijler Brok, een lekkernij die het midden houdt tussen kruidkoek en speculaas. Filmkenners herkennen dit paviljoen uit de historische film Fanfare van filmmaker Bert Haanstra. Leg voor de lunch aan bij Restaurant De Lindenhof (9) dat in een boerderij zit met een voor Giethoorn typerend rietdak. Patron-cuisinier Martin maakt hier Michelinbekroonde langoustines en rode mul.

overijssel_culinair_diner.jpgDineren in Overijssel. Foto: Daisy Scholte

### IJs van de boer

Ijsliefhebbers opgelet! In het buurtschap Genne, op zo'n twintig kilometer van Giethoorn, bevindt zich IJsboerderij Glinthuys (10). Hier wordt op ambachtelijke wijze schepijs gemaakt met verse boerenmelk als belangrijk ingrediënt. Er zijn allerlei smaken, veelal bereid met vers fruit. Bovendien zijn er varianten die geschikt zijn voor mensen met diabetes of een koemelkallergie. De boerderij is sowieso in de zomer van dinsdag tot en met zaterdag geopend, maar ook buiten het seizoen - als de eigenaren aanwezig zijn - is de kans groot dat je kunt genieten van dit overheerlijke ijs. En als je er dan toch bent, bekijk dan ook de overige ambachtelijke producten - meel, honing en Ambrosia wijn bijvoorbeeld - die staan uitgestald in het winkeltje.

Vis eten in de haven

Er is op Michelinsterrengebied in Overijssel meer te beleven dan het Zwolse restaurant De Librije. Geduchte concurrent is Restaurant Kaatje bij de Sluis (11) in het historische havenstadje Blokzijl. Het restaurant, dat een Michelinster heeft, zit al veertig jaar lang aan de ophaalbrug bij de haven. De menukaart bestaat voornamelijk uit vis, waaronder veel oesters, kabeljauw en zeekreeft. Een goedkoper alternatief is het chique Prins Mauritshuis (12) gevestigd in een oud weeshuis waar ze onder meer schelvis en gebakken tongetjes op de kaart hebben staan. Als het zonnetje schijnt kun je er eten op het drijvende terras dat dobbert in de Blokzijlse haven. Het terras van de zaak schijnt het beste terras van Overijssel te zijn.

Leuke weetjes

 • Vanwege de productie van Deventer Koek heeft Deventer de bijnaam Koekstad gekregen
 • Deventer is van oudsher niet alleen bekend van de koek. Vroeger was het dé plek waar stokvis (gedroogde vis) opgeslagen en verhandeld werd.
 • In Zwolle eten ze bij de koffie Zwolse blauwvingers, een soort spritskoeken met een dot chocolade
 • In totaal zijn er in 2014 in Overijssel 12 Michelinsterren uitgedeeld verdeeld over acht restaurants
 • In Overijssel wordt op diverse plaatsen Nederlandse wijn gemaakt.
 • Restaurant De Librije heeft ook een kleiner zusje genaamd Librije's Zusje. Deze zaak is in januari 2015 naar Amsterdam verhuisd.

Praktische informatie

Overnachten

In de provincie Overijssel is er in de steden Zwolle en Deventer een ruime keuze aan hotels en pensions. Ook rondom het Hanzestadje Kampen en in Blokzijl zijn er diverse mogelijkheden.

Eten

De provincie Overijssel heeft meer dan duizend restaurants. Op Michelinsterrenniveau kun je ook terecht bij De Bokkepruik (13) in Hardenberg met Sallands ree als specialiteit. In Hengelo kreeg Hotel 't Lansink (14) onlangs de eerste ster. Op het à la carte menu onder meer een creatieve variant op Spaanse paella met saffraan, roodbaars, chorizo en gebakken langoustine.

Beste tijd om te gaan

De provincie Overijssel is het hele jaar een bezoek waard. Stadjes als Kampen en Oldenzaal zijn favoriete plaatsen om op mooie dagen op de pleinen te vertoeven. In de winter stoken veel restaurants de veelal aanwezige open haarden lekker op. In Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug kunnen in ieder seizoen lekkere lunches en diners gecombineerd worden met lange wandelingen door bos en heide.

Contacten

 1. Zaterdagmarkt Deventer: Brink, Deventer
 2. Deventer Koekwinkeltje: Brink 84, Deventer, 0570-614246
 3. Markt Olst: Aaldert Geertsstraat, Olst
 4. Hotel het Zwartewater: Zwartsluis, 038-3866444
 5. Het Zwolse Balletjeshuis: Grote Kerkplein 13, Zwolle, 038-4218815
 6. Restaurant De Librije: Spinhuisplein 1, Zwolle, 038 4212083
 7. Restaurant Koperen Kees: Spinhuisplein 14, Zwolle 038-8530007
 8. Smits Paviljoen: Binnenpad 29a, Giethoorn, 0521-361215
 9. Restaurant De Lindenhof: Beulakerweg 77, Giethoorn, 0521-361444
 10. IJsboerderij Glinthuys: Verburgweg 4, Genne, 038-4771834
 11. Restaurant Kaatje bij de Sluis: Brouwerstraat 20, Blokzijl, 0527-291833
 12. Prins Mauritshuis: Brouwerstraat 2, Blokzijl, 0527-291468
 13. Restaurant De Bokkepruik: Hessenweg 7, Hardenberg, 0523-261504
 14. Hotel-Restaurant 't Lansink: C.T. Storkstraat 18, Hengelo, 074-2910066

Top 3 culinaire evenementen

Mei: De Smaak van Deventer, culinair evenement waar restaurateurs, traiteurs, wijnspecialisten en smaakmakers uit Deventer hun beste waren laten proeven.

September: Proef-Eet Enschede, horecaondernemers presenteren zichzelf op diverse locaties verspreid door de binnenstad.

Augustus: Heerlijk Hengelo: restaurateurs uit de omgeving van Hengelo presenteren zich aan het publiek tijdens de tweede editie van een zomers eetfestival.