Op bepaalde plekken in Londen zijn altijd toeristen te vinden: Piccadilly, Westminster, Buckingham Palace, en ga zo maar door. Maar er wonen meer dan 8 miljoen mensen in Londen, en zij brengen vaak tijd door op plekken weg van de grootste toeristische trekpleisters. Natuurlijk heeft elke Londenaar een mening over wat je in de stad zou moeten doen, maar hier volgt één manier om 24 uur in Londen door te brengen als een echte Londenaar.


Op bepaalde plekken in Londen zijn altijd toeristen te vinden: Piccadilly, Westminster, Buckingham Palace, en ga zo maar door. Maar er wonen meer dan 8 miljoen mensen in Londen, en zij brengen vaak tijd door op plekken weg van de grootste toeristische trekpleisters. Natuurlijk heeft elke Londenaar een mening over wat je in de stad zou moeten doen, maar hier volgt één manier om 24 uur in Londen door te brengen als een echte Londenaar.

  1. Ontbijten bij Ottolenghi

Een typisch warm Engels ontbijt is niet het enige wat je in Londen kunt krijgen (hoewel we ook daar enkele hele goede van hebben). Er zijn gerechten van over de hele wereld in de hoofdstad te vinden, en het ontbijt en de lunch worden elk jaar vernieuwender en uitgebreider. Een populaire plek is Ottolenghi, een kleine restaurantketen van de beroemde kok Yotam Ottolenghi. Zo vind je altijd wel ten minste één van Ottolenghi's kookboeken thuis op de boekenplank van de meeste Londenaren. De restaurants zijn op elk moment van de dag een aanrader, maar het ontbijt is mijn favoriet. De shakshuka is verrukkelijk. Bestel hier ook zeker een stukje taart. Ze zijn namelijk fantastisch.

  1. Wellcome Collection

De musea in Londen zijn niet alleen voor toeristen en we proberen altijd interessante exposities te vinden. Er zijn talloze minder bekende musea en galerijen die toeristen vaak overslaan om grote toppers zoals het Natural History Museum of het Tate Modern te bezoeken. Een van mijn favoriete musea in de stad is de Wellcome Collection, dat in het teken staat van de verbanden tussen de geneeskunde, het leven en de kunst in het verleden, heden en de toekomst. Je kunt hier twee briljante vaste tentoonstellingen bezoeken over de geneeskunde van toen en nu, naast fantastische tijdelijke tentoonstellingen met allerlei onderwerpen, variërend van drugs tot mentale gezondheid of seksualiteit. Een van de hoogtepunten is de nieuwe leeskamer, waar je een mix van een galerij en een bibliotheek aantreft. Het is de ideale plek om van alles te ontdekken.

Wellcome-Collection-Reading-Room_7706.jpgWellcome Collection door Victoria Watts
  1. Maltby Street Market

De meeste bezoekers van de stad kennen Borough Market, maar er zijn op elke straathoek in Londen lokale buurtmarkten te vinden. Veel ervan hebben wat producten betreft een vergelijkbare diversiteit en kwaliteit als die van de Borough Market. Een van de beste is Maltby Street Market, een markt in een klein steegje naast de spoorviaducten in Bermondsey, niet ver van de Tower Bridge. Er zijn allerlei vaste restaurants rond de spoorviaducten te vinden, maar in het weekend leeft de hele straat op door de eetkraampjes, die dan alles aanbieden van lokaal gemaakte gin tot verrukkelijke tosti's. Ga ook zeker even langs bij Lassco, een leuke antiekzaak die allerlei bijzondere schatten verkoopt.

  1. Holland Park

Londen heeft talloze parken en elke Londenaar heeft zijn of haar eigen favoriet, van een klein kerkveldje tot een van de koninklijke parken, zoals Richmond. Een goed voorbeeld hiervan is Holland Park in het westen van Londen, met een fantastische Japanse tuin waar je ook pauwen kunt bewonderen. Het is een heerlijke plek voor een wandeling of om een goed boek te lezen.

bpay.jpgHolland Park door Victoria Watts
  1. Blitz Vintage Shop

Als je van shoppen houdt, ben je in Londen zeker aan het juiste adres! Je vindt hier alles, van luxe designermode tot kraampjes van lokale kunstenaars. Ik hou van de tweedehandszaken in de stad, vooral Blitz, vlakbij Brick Lane. Dit is net een tweedehandswarenhuis, met een enorm aanbod van zorgvuldig uitgekozen kleding, accessoires en meubilair. De locatie is ook fantastisch: een oud, donker pakhuis, met aan de voorkant een klein koffiehuis.

  1. Farm Girl

Tijdens een dagje Londen zul je zeker ergens onderweg even willen bijtanken, en er is hier volop keuze! Als je in West-Londen bent, raad ik Farm Girl aan, verstopt achter het drukke Portobello Road. Er worden hier vooral gezonde gerechten geserveerd, bijvoorbeeld een broodje met kokos, bacon, sla en tomaat, maar er staat ook longhaas met patat op het menu. Het is zeker een bezoekje waard, of je nu wat wilt eten of alleen voor een kopje koffie komt.

  1. Bioscoop op het dak

Een van mijn favoriete avondbezigheden in Londen is een van de stadsbioscopen op het dak bezoeken, die in de zomer geopend zijn. Een van de beste is de Rooftop Film Club van het Bussey Building in Peckham, waar je fantastisch uitzicht over de stad aantreft. Het is de ideale plek om ontspannen naar een oude favoriet of moderne klassieker te kijken, met de skyline van Londen op de achtergrond. Aan de andere kant bevindt zich nog een dakterras, waar cocktails en kleine gerechten geserveerd worden.

  1. Cocktailbar Zetter Townhouse

Als je ten slotte nog wat energie overhebt, kun je een van de vele cocktailbars in Londen bezoeken. Een aanrader is het Zetter Townhouse in Clerkenwell, dat bijzondere cocktails serveert in een prachtige, excentrieke bar vol victoriaanse details, zoals opgezette kangoeroes en oude olieverfschilderijen.

Het Zetter Townhouse is ook een boetiekhotel en is een leuke plek om in de stad te overnachten, met grappige vintage kamers vol prullaria, naast natuurlijk alle gemakken voor een goed verblijf.

Zetter-Townhouse-cocktail-bar.jpgCocktailbar Zetter Townhouse door Victoria Watts