Als je vaak uit eten gaat word je vanzelf kieskeurig. Dat is echt zo! Sinds ik ben begonnen aan mijn rondreis door Nederland ga ik soms wel vijf avonden per week uit eten. En dan ben ik ook nog eens zo'n lastig type dat geen vlees eet. Als ik alleen een groentelasagne of een geitenkaassalade op de menukaart zie staan loop ik door. Anno 2015 verwacht ik meer van een restaurant. Gelukkig weten ze daar in Groningen wel raad mee. Keuze genoeg voor veggies als ik. Dit zijn mijn favoriete vegavriendelijke restaurants in Groningen.
Lego
1. Mr. Mofongo** Dit is thuiskomen voor elke onrustige wereldreiziger. Je hoeft niet te kiezen voor één keuken: Mr. Mofongo serveert gerechten uit elk continent. Niet zo gek dat de menukaart in de vorm van een paspoort komt. Het is geen vegetarisch restaurant. Tot mijn grote opluchting maken ze zich er niet makkelijk van af met een inspiratieloze lasagne. Ik zie huisgemaakte falafel uit Turkije, Oosterse noodles, een Romeinse kaasfondue en voor de Italiëfanaat elke dag een andere vegetarische pasta. **Mr. Mofongo**** Het donkerbruine brood vooraf wordt geserveerd op een meter lange plank. Veel cooler nog zijn de dipjes die in halve uitgeperste sinaasappels komen. En omdat er ook gewoon vlees- en visgerechten op de kaart staan, is dit een toffe plek om je vleesetende vrienden mee naartoe te nemen. Zij kunnen hun tanden in een flink stel spareribs zetten, zonder dat jij wordt afgescheept met een knullige salade.

Mr. Mofongo Oude Boteringestraat 26, Groningen

****2. Brussels Lof**** Bij binnenkomst word ik bedwelmd door de geur van stevige kaas. Ik herinner me dat iemand me vertelde dat ze bij Brussels Lof de lekkerste kaasfondue serveren. Dat ruik ik dus! Op de kaart zie ik wel vijf soorten kaasfondue staan. Ik twijfel, maar bedenk me dat fonduen veel leuker is met vrienden. Ik bestel daarom de geroosterde spitskool met quinoa en paddenstoelen. En omdat er zoveel lekkere gerechten op de kaart staan, doe ik er ook maar een voorgerecht bij: gebakken artisjokharten met avocado. Ik ben gek op beide, maar heb ze nog nooit samen geproefd. ****Brussels Lof**** Wauw! Het voorgerecht is zo heerlijk dat ik het bord tot de laatste druppel dressing schoonveeg met het brood. Dat bord kan zo terug de kast in. Dat ik de quinoa als hoofdgerecht bestel is eigenlijk best gek, want ik hou er niet echt van. Het waren de paddenstoelen in soja die me overhaalden. En terecht. Die zijn zalig!
******Brussels Lof****** Brussels Lof heeft alleen vegetarische en visgerechten op de kaart staan. Het is wat eleganter dan de meeste vega restaurants waar ik tot nu toe geweest ben. Dat is ook wel eens fijn. De tafel is netjes gedekt en de wijn wordt aan tafel ingeschonken. Wie denkt dat vegetarisch niet chique kan zijn, moet echt eens naar Brussels Lof.

Brussels Lof Akerkstraat 24, Groningen

********3. Café Kult******** Dit is geen restaurant maar een hele chille bar. Eigenlijk heb ik andere plannen, maar het ziet er zo leuk uit, dat ik toch even binnenloop. Wat een geluk dat ik me zo makkelijk laat afleiden van mijn oorspronkelijk plan, anders had ik deze te gekke plek nooit ontdekt! Kult is stoer, lief, knus, hippie en vrolijk. In de kelder staan tafeltjes en stoeltjes in alle kleuren van de regenboog. Het lijkt wel een psychedelische trip. ********Kult Groningen******** Een smalle wenteltrap loopt naar de bovenverdieping die is afgesloten achter een grote glazen plafond. Want hier mag nog gerookt worden. Ja, ja! Er zijn nog plekken waar je binnen een biertje kunt drinken terwijl je een sigaretje opsteekt. Gelukkig ben ik al tijden gestopt met die ongezonde hobby, maar ik kan me voorstellen dat je hier als roker blij van wordt. Je vraagt je waarschijnlijk meteen af hoe het personeel er dan een biertje serveert. Dat mag toch helemaal niet? Dat klopt en daar hebben ze bij Kult een heel originele oplossing voor gevonden.

Bierlift De bierlift. Briljant! Daarvoor alleen al zou je toch even op het rookbalkon willen zitten?

**********Bierlift********** Maar ik had het hier over vegavriendelijke restaurants, niet over rokersvriendelijke restaurants. Dat is Kult dus ook. En weet je, sinds ik geen vlees meer eet, mis ik heel af en toe wel eens die bitterbal bij een biertje. Wat een feest! Hier serveren ze vegetarische bitterballen! En Indiase samosa's met superheerlijke chutney en er staat altijd een veganistisch soepje op het menu. Geen uitgebreid diner maar een kleine hap bij de borrel in een superfijn café. Hier kom ik zeker nog eens terug.

Kult Steentilstraat 36, Groningen

************4. Het Concerthuis************ Deze hippe tent heeft het wat mij betreft helemaal begrepen. Een tof interieur, een heerlijk menu en een gezellig concept. Bij Het Concerthuis doen ze namelijk aan 'foodsharing'. Je bestelt kleine gerechten die je deelt met je tafelgenoten. Nee, geen tapas, maar middelgrote gerechten, zodat je niet hoeft te kiezen voor maar één gerecht. Ze vinden het bij Het Concerthuis namelijk heel belangrijk dat je eet waar je zin in hebt. Dus als je zin hebt in pizza en curry, dan doe je toch gewoon allebei! Beginnen met het toetje kan ook. En ze kijken ook niet raar op van ontbijten met een burger. ************Concerthuis************ Dat Groningen een echte studentenstad is, weten we allemaal. Dat betekent ook dat er hier op zondagochtend nogal wat mensen met een kater wakker worden. Daar heeft Het Concerthuis iets voor bedacht: de Brakke Brunch. Op zondag tussen 11.00 uur en 15.00 uur eet je voor € 9,- een uitgebreide brunch met alles wat een kater nodig heeft. Denk aan gebakken ei, fruit, taart, koffie, verse jus en zelfs paracetamol staat op het menu. Ook zonder kater een goed idee!

Concerthuis Poelestraat 30, Groningen

Deze restaurants heb ik (nog) niet kunnen bezoeken, maar zijn wel de moeite waard:
Deze restaurants heb ik (nog) niet kunnen bezoeken, maar zijn zeker de moeite waard. Hoe ik dat weet? Omdat de Groningers het zelf zeggen.

  • Vegetarisch restaurant BlaBla aan de Nieuwe Boteringestraat 9. Drie hoofdgerechten met zoveel lekkers in één. Jammer dat ik geen tijd meer heb.
  • Vietnamees restaurant Hock Sieng aan de Vismarkt 28. Geen vegetarisch restaurant, maar wel heel veel keuze voor de veggies.
  • Lunchroom Feel Goodaan de Oude Kijk in 't Jatstraat 29. Hier kom je voor een gezonde lunch. Van boerenkoolsapjes tot een speltboterham met humus en pompoen; alles is hier zonder E-nummers.

Welk restaurant mis jij nog op mijn lijstje?