Ook met een bescheiden budget kun je een fijne zonvakantie hebben. Bijvoorbeeld op het Griekse Kos, waar Hippocrates, de grondlegger van de medische wetenschap, vandaan kwam. Hier kun je voor niks tientallen historische gebouwen bewonderen. Huur bijvoorbeeld een fiets en cross in een paar dagen het hele eiland rond. Omdat Kos een echt fietseiland is, kun je in de dorpen op elke straathoek goedkoop aan een tweewieler komen. Of laat je voor een paar euro ergens droppen door de bus, het goedkoopste vervoermiddel, en wandel gratis door de prachtige natuur.

VOOR NOP HET ZADEL OP

Noord-zuidlijn

Een vlakke fietsroute om te wennen aan de Griekse wegen, vind je aan de noordkust. Zet koers vanuit Kos-stad naar het dorp Lambí vijf kilometer verderop. Koop een flesje drinken bij een supermarkt voor een eerste stop en vervolg dan je route naar het dorp Tigáki. Op sommige plekken moet je van de kust afwijken of, voor avontuurlijke fietsers, door de branding rijden. Maak pitsstop 2 bij Spyros Taverna (1) in Tigáki. Met je buik vol fiets je door naar het dorpje Mastichári. Bezoek er het culturele centrum Hippocrates Garden, waar je kunt zien hoe de Grieken in de oudheid leefden. Terug naar Kos-stad? Neem de hoofdweg.

0_AA014529.jpgOpgravingen van Asklepeion

Het oosten

Fiets vanaf Kos-stad richting het zuiden. Naar Asklepeion, de opgravingen van een eeuwenoud kuuroord uit de tijd van Hippocrates. Je hoeft maar vier euro neer te leggen om de drie terrassen én het prachtige uitzicht te bewonderen. Rijd daarna via Kos-stad langs de oostkust en door het heuvelachtige gebied Agios Fokas. Zodra je de vuurtoren bereikt, wordt de tocht pittiger. Gelukkig ligt de beloning een paar kilometer verderop: het gratis thermale bad Embrós Thérme, waar je kunt bijkomen in het warme water. Tip: ga er, om de drukte te vermijden, niet te vroeg heen. Bij een kraampje op het strand ernaast kun je wat te eten kopen.

Zuid & zee

Nu je bijna alle vlakken delen van het eiland hebt befietst, mag het zuiden niet achterblijven. Slaap je in Kos-stad, laat je dan afzetten door de bus in de stad Kardamena en huur daar een fiets. In de stad zelf kun je een tocht maken langs archeologische schatten, zoals de tempel van Apollo en het eeuwenoude theater, en kerken als de Gensis tou Theotokou. Stop onderweg bij een lokaal bakkertje en peuzel je broodje op bij de vissersboten in de haven. Terug op het zadel kun je een tocht maken langs de stranden buiten het dorp. Leuk is om te eindigen met een afzakkertje op de boulevard. Daar zijn genoeg goedkope barretjes te vinden.

GOEDKOOP AAN DE WANDEL

Rondje stad

De meeste (gratis) Kos-geschiedenis vind je in Kos-stad. Start op het Platía Platanou-plein. Bij de stokoude plataan van Hippocrates, de boom waaronder Hippocrates ooit les gaf. Via de boogbrug wandel je naar de Neratzia-burcht, waarin je voor drie euro (kinderen gratis) een kijkje kunt nemen. Vijftig meter naar het zuiden liggen de ruïnes van de oude stad. Wandel langs de zuilengalerij van Stoa, de tempels van Herakles en Afrodite, de oude markt Agora en de publieke toiletgelegenheden Nymfaion, om te eindigen bij het gymnasium Xyston. Nog wat tijd over? Een bezoek aan het archeologisch museum op het Vrijheidsplein, tegen een kleine betaling, is ook een aanrader.

_H3A3120.jpgTerug in de tijd in Kos-stad. Photo door Tourism Media

Rust & cultuur

Neem voor een paar euro de bus naar het authentieke dorpje Kefalos. Dat was de geboorteplaats van Hippocrates toen het nog de hoofdstad Astypalaia was. Van de eeuwenoude stad is weinig over, maar je kunt langs de burchtruïnes lopen en de kerk en windmolen bekijken. Na wat Griekse mezes bij een van de tavernes, bijvoorbeeld Kastri (2), wandel je door naar het strand, waaraan de opgravingen van de Ágios Stéfanosbasiliek liggen. Hou je van een uitdaging, dan kun je ook nog een zwemtocht maken naar hetrotseiland Kastrí, voordat je neerploft op het Kámbos-strand voor een middagje relaxen.

Zía nou wel

Stap vanaf Kos-stad op de bus en laat je voor twee euro brengen naar het bergdorpje Zía in het Dikeosgebergte. Of huur een scooter. De tocht is steil, maar dan heb je ook wat: een fantastisch uitzicht over het eiland. Zía is vrij toeristisch, maar je kunt er traditionele producten kopen, zoals honing en olijfolie. Koop bij de kraampjes ook meteen wat te eten en drinken, dat je tijdens het lopen kunt verorberen. Wandel door de gezellige straatjes en neem een kijkje in de felgekleurde Thetokou Koimeseos-kerk. Tot slot kun je eenwandel- en klimtocht maken verder de bergen in, naar het hoogste punt van Kos en de mooiste zonsondergang uit de omgeving.

Hip door Hippocrates

Kos dankt zijn wereldwijde faam aan Hippocrates. Deze arts uit de oudheid werd in 460 voor Christus geboren in het dorpje Kefalos, toen dat nog de hoofdstad van het eiland was. Hippocrates wordt beschouwd als de grondlegger van de Westerse geneeskunde, omdat hij als een van de eersten een diagnose kon stellen op basis van lichamelijke symptomen. Ook heeft hij ervoor gezorgd dat artsen een eed afleggen waarmee het beroepsgeheim wordt gewaarborgd en de arts zijn uiterste zorg belooft. De eed draagt nog altijd de naam Eed van Hippocrates. Overal op Kos is bewijs te vinden van het bestaan van de wereldberoemde wijsgeer, dat in de meeste gevallen gratis te bezoeken is.

Eten & drinken

Voor lekker eten hoef je op Kos niet altijd veel te spenderen. Het aantal restaurants met authentiek Griekse gerechten is eindeloos. Griekse salade, souvlaki (kip- en varkensvlees aan een spies), gyros, moussaka (lasagne van aubergine): je ziet het overal wel op de kaart staan. En als je mazzel hebt, kun je als toetje een heerlijk bakje yoghurt met honing kiezen, en afsluiten met een glaasje ouzo. Lekker en voordelig eten doe je zowel 's middags als 's avonds in Kos-stad, bijvoorbeeld bij Efkalipty (3) of Lithino (4). In Kardamena eet je heerlijke vis bij Ariadni (5) en gyros met de beste prijs-kwaliteitsverhouding bij As you like (6). En ben je in Kefalos, ontbijt dan op z'n Engels bij Riverside Cafe (7) of laat je in de watten leggen door de eigenaren van T42 (8).

Contacten

  1. Spyros Taverna: Grote weg, Tigaki 85300, +30 2242069078
  2. Kastri Taverna: Kefalos 85301, +30 224 207 12 07
  3. Efkalipty: Kanari Street, rechts van supermarkt Konstantinos, Kos-stad 85330, +30 2242025120
  4. Lithino: Archiepiskopou Gerasimou 1, Kos-stad 85300, +30 2242024693
  5. Ariadni: Op de hoek, Kardamena 85302, +30 2242091051
  6. As you like: 28 Octoberstraat, Kardamena 85302, +30 2242091333
  7. Riverside Café: Kamari Bay, Kefalos 85301
  8. T42: Grote straat, Kefalos, +30 6936474301

Voordelig slapen doe je op Kos in de buitenwijken van de dorpen. Zo vind je op korte afstand van het centrum van Kos-stad goedkope hotels, en kun je buiten het centum van Kardemena, Kefalos en Mastichari een appartement of hotel boeken. Slim is om voor meerdere dagen een fiets te huren, zodat je 's ochtends binnen een mum van tijd weer in het centrum van het dorp bent én je vanaf je accommodatie mooie tochten kunt maken.

Top 3 gratis evenementen

Mei: Hippokrateia Festival, concerten, lezingen, workshops. Vanaf de aftrap in mei biedt dit festival een keur aan entertainment op het eiland, met de herinnering aan Hippocrates als stralend middelpunt.

Augustus: Wijnfestival, in het dorpje Mastichari kun je eten, wijn drinken en kijken naar traditionele Griekse dansshows.

Augustus: Honingfestival, in verschillende dorpen op het eiland kun je de honing van lokale imkers proeven én luisteren naar muziek van Griekse bands.