Brussel is beroemd om zijn Grote Markt en zijn Manneken Pis. Maar zeker ook om zijn wafels, zijn bonbons, zijn bier en zijn heerlijke Belgische gerechten. Van het ontbijt tot in de kleine uurtjes: in Brussel kun je op elk moment van de dag iets lekkers proeven. Natuurlijk zijn er de Brusselsewafels, de beroemde Belgische chocola en de talloze Belgische bieren, maar laat je daarnaast ook zeker verleiden door de culinaire hoogstandjes die de Brusselse koks op tafel toveren. Geniet dit weekend van alle heerlijkheden die de Belgische hoofdstad te bieden heeft.

DAG 1

Een ochtend vol chocolade

Je culinaire trip naar Brussel begint in het centrum. Voor het ontbijt ga je naar een van de 'lekkerste' straatjes van de stad. Daar, in de Sint-Kateleinestraat, vind je Charli, volgens kenners de lekkerste bakker van Brussel. Hier vind je heerlijke chocoladebroodjes, rozijnenkoeken, roomsoezen en nog veel meer. En natuurlijk drink je daarbij warme chocolademelk van echt Brusselse makelij.

Tevreden wandel je vervolgens naar de Grote Markt. Vlakbij de trotse gebouwen rond dit plein, vind je in de Guldenhoofdstraat het Chocolademuseum. Daar ontdek je alle geheimen van deze typisch Belgische lekkernij.

Alles met bier... de smaak van België

Na al dat chocolade proeven zul je wel dorst hebben. Daar valt iets aan te doen: in de Getrouwheidsgang vind je het Delirium Café, waar ze maar liefst 2400 soorten bier schenken! Er tegenover staat Janneke Pis, het kleine, maar veel minder beroemde zusje van Manneken Pis. Probeer hier een Gueuze, een Kriek of een rode Rodenbach, en je proeft de smaak van België.

Daarna kun je in de Predikherenstraat bij restaurant Vincent dat beroemde typisch Belgische gerecht proeven: Brusselse koteletten, gestoofd in bier.

beer.jpg

Belgische brouwers aan het werk

Terug naar de Grote Markt, voor een bezoek aan het Museum van de Belgische Brouwers. Daar zie je in de prachtige kelders van het gebouw, alles wat de meesterbrouwers in de achttiende eeuw gebruikten om hun befaamde bier te brouwen. Een paar trappen omhoog, op de eerste etage kun je onder het genot van een pint luisteren naar de uitleg over de moderne technieken waarmee deze heerlijke amberkleurige drank vandaag de dag wordt gebrouwen.

Tot besluit van deze dag wandel je door de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen. Bewonder de Koninginnegalerij waar Jean Neuhaus de eerste Belgische pralines maakte met hun typische ballotins (doosjes) en ga dan zitten bij de Taverne du Passage. Dit was het favoriete restaurant van grote Franse schrijvers als Baudelaire en Verlaine en ook nu nog kun je hier genieten van die beroemde specialiteit: garnalenkroketjes!

DAG 2

Antiek, snoepen en cultuur

De tweede dag van je culinaire weekend Brussel begint in De Zavel. Wandel via de straatjes met kinderhoofdjes en de antiekmarkt naar een waar luilekkerland op de Grote Zavel, het centrale plein van deze historische wijk. Godiva, Neuhaus, Marcolini... hier vind je alle grote Belgische chocolatiers! Witte, pure en melkchocolade, overal hangt de geur van de lekkerste Belgische pralines. Als het water je nu nog niet in de mond loopt....

Tijd voor een dosis architectuur en cultuur. Die vind je op de Kunstberg, waar verschillende musea bij elkaar liggen rond een park. Het Magrittemuseum bijvoorbeeld, is zeker de moeite waard. Dan weer terug richting centrum, via de Vossenstraat, niet ver van het Justitiepaleis. Daar heb je bij Restobieres de keus uit een scala aan gerechten, die bijna allemaal bereid zijn met... bier. Alleen de frieten niet!

Mont des Arts.jpgKunstberg door Tourism Media

Culinaire ontdekkingen in Brussel

Tegen de avond wandel je terug naar het stadscentrum, op weg naar nog meer culinaire ontdekkingen. Ga zeker naar Maison Dandoy, in de Karel Bulstraat, waar je de verleiding vast niet kunt verstaan om de beroemde speculoos te kopen. Toch nog wat trek? Op de tweede verdieping eet je de lekkerste Brusselse wafels, met slagroom. En er valt nog meer te beleven, bijvoorbeeld in de Savoiestraat, met zijn prachtige Art nouveau-gebouwen. Bij Moeder Lambiek kun je een minder bekend, maar wel bijzonder drankje proeven: Mout-thee. Het is een aftreksel van mout dat eruitziet als troebele thee, vormt een van de stadia van het brouwproces van bier en wordt maar zelden verkocht.

Brussels lof en waterzooi

Voor je weggaat uit deze heerlijke stad, trakteer je jezelf op een copieus etentje bij het allereerste restaurant dat ooit een Michelinster kreeg buiten Frankrijk: Comme chez soi. Hier proef je traditionele Belgische gerechten op hun allerlekkerst. Probeer bijvoorbeeld de verrukkelijke gegratineerde lof met ham of de stomende waterzooi. Geen ruimte meer voor een toetje? Een prima reden om snel weer eens terug te komen naar de Belgische hoofdstad.

Nog niet uitgegeten? Reis dan af naar New York met onze culinaire reisgids op zak!


De Belgische praline

Niet te verwarren met onze bonbons: de Belgische praline is een chocolaatje dat in Brussel 1912 is uitgevonden door de Zwitserse apotheker Jean Neuhaus. Hij kwam op het idee om verschillende lekkernijen, zoals amandelen en noten, te omhullen (praliner) met chocola. Al snel kwamen veel mensen zijn pralines kopen en het was Louise Neuhaus, Jeans vrouw, die het speciale doosje bedacht om de pralines veilig in te verpakken

Belgisch bier ontdekken met Sven Gatz

Sven Gatz, directeur van de Belgische Brouwers, beschrijft de Belgische bieren vanuit een interessante invalshoek, namelijk die van de vier seizoenen. Brouwen was vroeger namelijk ook een seizoensgebonden activiteit. De vier seizoenen van het Belgisch bier neemt 100 Belgische bieren onder de loep en deelt ze onder in de vier jaargetijden. Informatie over smaak, historische weetjes, tips voor foodpairing en meer - leuk voor de bierliefhebber, handig voor de bierontdekker!

Brussel in het kort

Beste tijd om te gaan

In de herfst en in de winter, want dan is er de meeste chocola te koop en kun je allerlei lekkers proeven op de Kerstmarkt.

Vervoer

Voor € 6 koop je een dagkaart waarmee je een dag lang van al het openbaar vervoer gebruik kunt maken.*

Te voet: bij het Toeristenbureau op de Grote Markt kun je een gratis plattegrond halen.

Slapen

Lekker centraal: rondom de Grote Markt zijn veel hotels te vinden. Ook in Sint-Gilles, vlakbij het Station Brussel-Zuid zit je goed.

Eten

Boulangerie Charli, Sint-Katelijnestraat 34

Vincent: Predikherenstraat 8-10

Restobières: Vossenstraat 9

Comme chez soi: Rouppeplein 23

*Prijzen kunnen variëren

Citaat

"Iedereen lijkt het erover eens dat volmaaktheid niet bestaat op deze wereld (...), toch streven wij daarnaar, want het is mijn levensdoel om uw dromen waar te maken."

Aldus Pierre Marcolini, de beroemde banketbakker en chocolatier. Hij kreeg zijn opleiding in Frankrijk en België, opende in 1994 zijn eerste zaak in Brussel en werd in 1995 wereldkampioen patisserie.

Het beste van

Top 4 culinaire evenementen

1. Eind mei/begin juni: Culinaria Festival, waar sterrenchefs laten proeven wat ze kunnen.

2. Juni tot september: Aperos Urbains, elke vrijdagavond.

3. September: Bierweekend, festiviteiten op de Grote Markt.

4. December: Kerstmarkt.