Het kan: voor (bijna) niets genieten van de Eeuwige Stad. Maak van je weekend Rome een reis vol ontdekkingen die weinig kosten. Met zijn parken en fonteinen, monumenten, kerken en markten heeft de magische stad van alles te bieden, zonder er iets voor terug te vragen. Zelfs winkelen en lekker eten kan hier voor een prikkie.

DAG 1

Koopjes en engelen

De eerste dag van je weekend Rome begint met een wandeling door de weelderige tuinen van de Villa Borghese. Dan daal je af naar het Piazza del Popolo waar je de beroemde obelisk van Ramses II vindt. Hierna steek je de Tiber over, want aan de overkant kun je bij het Outlet Gente prachtige koopjes scoren (je vindt er merken als Prada en Gucchi). Dan loop je door naar het Castel Sant' Angelo, ofwel de Engelenburcht, een fort uit de 2e eeuw, en wandel je over de gelijknamige brug met aan weerskanten tien levensgrote marmeren engelen.

pantheon2.jpgPantheon

Stromen, goden en vino

Rust even uit op het Piazza Navona, bij de prachtige zestiende-eeuwse Fontana dei Quatro Fiumi (Fontein van de vier stromen) van Bernini.

Verkwikt loop je daarna door naar het Pantheon. Neem de tijd om dit indrukwekkende bouwwerk te bekijken, dat hier al sinds 125 na Christus staat, met zijn voorportaal van zestien granieten zuilen, zijn marmeren vloer en zijn immense koepel, gewijd aan alle Romeinse goden.

Trek gekregen? Bij trattoria Filetti di Baccalà in de trendy wijk rond het Campo Dei krijg je voor een schappelijk prijsje een lekkere lunch, met een prima glas vino della casa.

Kattenheiligdom

Op de heilige grond van de Largo di Torre Argentina kun je de ruïnes verkennen van vier antieke tempels en een Romeins theater. Overal kom je katten tegen - hier is dan ook een opvangcentrum voor de vele zwerfkatten van de stad.

Verderop, in de wijk Ghetto, ligt het Teatro di Marcello dat Cesar nog heeft laten bouwen.

Beklim de trappen van het Vittoriano (monument ter ere van Victor-Emanuel) voor een panoramisch uitzicht over de stad en ga dan naar het Piazza del Campidoglio (het plein van het Capitool), dat is ontworpen door Michelangelo. Let op het ruiterstandbeeld van Marcus Aurelius!

Van de Romeinse oudheid naar het Romeinse nachtleven

Langs de Via dei Fori Imperiali kun je de overblijfselen van het Forum Romanum bekijken. En natuurlijk neem je dan ook een kijkje bij het Colosseum, het beroemde amfitheater uit de eerste eeuw na Christus, dat hier vlakbij ligt. Ook de triomfboog ernaast, de Arco di Constantino, is de moeite van het bekijken waard. Een meesterwerk uit het jaar 325.

Voor een vrolijke avond ga je naar San Lorenzo, de studentenwijk van de stad. Je eet bij Pizzeria Maratoneta of bij de Hamburgereseria, drinkt een Peroni bierje voor 1 euro bij een van de vele café's hier in de buurt. En dan eindig je je eerste dag in Rome bij de Mads, een nachtclub gerund door studenten, goedkoop en gezellig!

DAG 2

Schatten in het Vaticaan

Op de laatste zondag van de maand heb je gratis entree tot het Vaticaan. Daar zie je ze in het echt: de prachtige zuilengalerijen die het uitgestrekte Sint Pietersplein omarmen. Ook in de Sint Pieter basiliek zelf is alles even indrukwekkend: de beelden, de bogen, de engelen, het baldakijn van Bernini... En, voor velen het hoogtepunt: de Pietà van Michelangelo.

Het Vaticaan is eigenlijk één groot museum vol schatten, van weelderige tapijten, beelden uit de tweede eeuw, schilderingen van Rafaël en Egyptische sarcofagen tot doeken van Leonardo da Vinci.

Voor je het Vaticaan weer verlaat ga je natuurlijk nog binnen bij de Capella Sistina (Sixtijnse Kapel), het meesterwerk van Michelangelo. Hier raak je niet uitgekeken op de voorstelling van de Genesis in de koepel en de taferelen van het Laatste Oordeel bij het altaar. Adembenemend!

Struinen door Le Travastere

Vanuit hier ga je naar het zuiden over de Passeggiata del Gianicolo. Vanaf de gelijknamige heuvel heb je een geweldig uitzicht over Rome. Zo kom je vanzelf uit in de levendige wijk Travestere, waar je eindeloos over de rommelmarkt in de schilderachtige straatjes kunt struinen. Afdingen hoort erbij!

Bij de Casetta di Travestere op het Piazza dei Renzi eet je voor weinig geld een heerlijke pizza margherita. En daarna even bijkomen in de basiliek di Santa Maria...

Sinaasappelbomen, catacomben en ijs

Aan de andere kant van de Tiber zindert de oude, maar nu helemaal trendy wijk Testaccio van een onstuitbare energie. Geniet van de bedwelmende geuren in de Giardino degli aranci met zijn sinaasappelbomen en loop dan verder tot de met marmer bedekte piramide, die in het jaar 30 werd gebouwd als graftombe voor Caius Cestius.

Even verderop vind je de Porta San Sebastiano, de grootste poort in de Muur van Hadrianus. Hier begint de beroemde Via Appia Antica, de oude Romeinse weg met zijn monumenten en catacomben.

Bij de Creperia di Testaccio kun je 's avonds uitstekend eten voor tien euro en daarna is er nog tijd om naar Macro Future te gaan, een museum voor moderne kunst dat tot middernacht open blijft. Besluit je weekend Rome met een gelato (ijsje) op de rand van de Trevi fontein... Goddelijk!

trastevere2.jpgTrastevere

Gratis of met korting

Handig: voor 34 euro* koop je een Roma Pass waarmee je drie dagen lang gratis gebruik kunt maken van de metro, de bus of de tram, gratis toegang hebt tot de eerste twee bezienswaardigheden waar je komt (uitgezonderd het Vaticaan) en korting krijgt bij de meeste andere bezienswaardigheden. Er hoort ook een plattegrond van Rome bij, een evenementenkalender en verschillende aanbiedingen. Goed om te weten: Op je verjaardag hoef je nergens te betalen!

* Prijzen kunnen variëren

Rome door de ogen van Vittorio De Sica

In de film De Fietsendief, die in 1948 uitkwam, wordt de fiets van een huisvader in Rome gestolen. Die fiets heeft hij nodig voor zijn werk en dus moet hij hem binnen een weekend terug zien te krijgen, zodat hij zijn baan kan behouden. De film werd algemeen beschouwd als een meesterwerk en won een Oscar voor beste buitenlandse film.

Rome in het kort

Beste tijd om te gaan

Buiten het toeristenseizoen (voorjaar en najaar) liggen de pijzen vaak het voordeligst. In de zomer zijn er veel gratis concerten en festivals. Leuk in december: de kerstmarkt.

Vervoer

Vliegtuig: met Expedia.nl vlieg je voordelig en comfortabel naar Rome.

Te voet: goed te doen in het historische centrum

Bus: van 05:30 uur tot middernacht en nachtbussen (zwarte bussen met de letter N erop)

Tram: van 05:30 u tot middernacht, 6 lijnen

Metro: 05:30-00:30 u (vrij en za tot 01.30 u, zo tot 11.30 u); 2 lijnen, A en B, die samenkomen op Termini.

Taxi: tussen 6 en 10 euro per rit.

Slapen

In de buurt rond station Termini vind je de goedkopere overnachtingsplekken. Je kunt ook zoeken in de buurt van de Piazza di Spagna.

Eten

Filetti di Baccalà: Largo dei Librari 88, Campo dei Fiori

Hamburgereseria: Via dei Reti 40, San Lorenzo

Casetta di Trastevere: Piazza dei Renzi 31

"Door de consumptiementaliteit zijn we gewend geraakt aan afval"

De huidige bewoner van het Vaticaan, Paus Franciscus, kreeg bij zijn geboorte de naam Jorge Mario Bergoglio mee. Hij werd in 1936 geboren in een volkswijk vanBuenos Aires. Na zijn studie scheikunde wordt hij op 33-jarige leeftijd tot priester gewijd en treedt hij in bij de orde der Jezuïten die hij bewondert om hun eenvoud. Op 13 maart 2013 kiezen de kardinalen hem tot paus en vanaf zijn eerste optreden laat hij een frisse windwaaien in Rome, met zijnopenhartige uitspraken. Franciscus heeft de strijd tegen de armoede tot prioriteit gemaakt.

Top 5 budget evenementen

  • Februari: Carnaval - allerlei optochten
  • 21 april: Natale di Roma, vuurwerk op de stichtingsdag van de stad
  • April: Settimana della Cultura, met gratis entree bij veel bezienswaardigheden en musea
  • Juni-september: Estate Romana, gratis concerten
  • Juli: Festa di Noantri, twee weken lang feest in de Tastevere