By Expedia Team, on March 15, 2016

10x bijzondere dorpen en steden in de Belgische Ardennen

De dorpen en steden in de Belgische Ardennen liggen in een prachtig decor. Uitgestrekte vergezichten met groene bossen, waterbronnen en glooiende heuvels. Op slechts een paar uur van Nederland ben je in de Belgische Ardennen direct in een totaal andere omgeving. In de steden staan bedevaartsoorden en oorlogsmonumenten zij aan zij. De mooiste dorpjes zijn verzameld onder de naam Les Plus Beaux Villages de Wallonië.

### Parel van de Ardennen: de waterbronnen van Spa

Midden in de Ardennen geniet je in Spa van het heilzame water waar de stad bekend om staat. Al eeuwen trekken de natuurlijke bronnen bezoekers uit heel Europa. Spa groeide uit tot een welvarend stadje, met prachtige statige huizen die het straatbeeld bepalen. Nog steeds proef je hier de grandeur van oude kuuroorden. Na het kuren bezoek je een van de terrasjes of ontdek je de prachtige natuur van de Ardennen.

Foto: Iain Cameron, CC BY 2.0

### Bouillon, op de oevers van de Semois

Op de oevers van de Semois ligt het middeleeuwse stadje Bouillon. Dé bezienswaardigheid is de burcht van Godfried van Bouillon, die hoog boven het stadje uittorent. Hier dwaal je door de martelkamers, vergeetputten en de troonzaal. Vanaf de torens heb je prachtig uitzicht over de lager gelegen delen van de stad. Wandel door de straten van Bouillon, bezoek de plaatselijke brouwerij of geniet van een fris pintje.

Foto: Ruben Holthuijsen, CC BY 2.0

### Namen, studentenstad vol bezienswaardigheden

Als echte gemoedelijke studentenstad, zijn op zonnige dagen de terrassen van Namen goed gevuld. De straten herbergen een grote hoeveelheid hippe winkeltjes, leuke eettentjes en koffiezaakjes. De stad bulkt van de bezienswaardigheden zoals het Belfort, de Halle al’Chair en de Sint-Aubankathedraal. Hoogtepunt is de middeleeuwse citadel, met prachtig uitzicht over de rivieren de Sambre en de Maas. In de zomermaanden verrijst aan de oevers van deze Maas een waar stadsstrand.

Foto: Stephane Mignon, CC BY 2.0

### Goudgeel bier in het middeleeuwse Celles

De tijd lijkt te hebben stilgestaan in het middeleeuwse Celles, één van de mooiste en meest sfeervolle dorpjes van de Ardennen. Een korte wandeling brengt je langs alle hoogtepunten van het dorp en het nabije Kasteel van Vêves. Je kan het dorp niet bezoeken zonder op een terrasje het plaatselijke bier te proeven. Het zachte, goudgele Saint-Hadelin is een heerlijk biertje tijdens een zomerse dag.

Foto: Anton Raath, CC BY-SA 2.0

### Mariakapelletjes in middeleeuws Soiron

Een van Les Plus Beaux Villages de Wallonie, de mooiste dorpjes van Wallonië, is Soiron. Het prachtige dorp is gesticht in het begin van de elfde eeuw. Je dwaalt door middeleeuws ogende straatjes met opvallende huizen in de typische Maaslandse renaissancestijl. Vanuit Soiron voeren verschillende prachtige wandelingen langs talrijke Mariakappelletjes en mooie natuur. Net buiten het dorp ligt het kasteel van Sclassin.

Foto: VisualHunt, CC0 1.0

### Eeuwen terug in de tijd in Limbourg

Lopend door de smalle straatjes van Limbourg heb je het idee dat je eeuwen teruggaat in de tijd. Vlakbij stuwmeer la Gillepe kijkt Limbourg hoog op een heuvel uit over de Ardennen. Lange tijd had het de reputatie van een onneembare vesting. Toch wist de Franse Zonnekoning het stadje te veroveren en hij liet prompt het kasteel afbreken. Verder is het centrum gespaard door de tijd: van de dorpskerk tot het dorpsplein met de driehonderd jaar oude Lindeboom.

Foto: Herman Pijpers, CC BY 2.0

### Wielerklassieker en oorlogsverleden: Bastogne

De harten van wielerliefhebbers gaan sneller kloppen bij het horen van de naam Bastogne. De stad is het keerpunt van de voorjaarsklassieker Luik-Bastenaken-Luik. Anderen denken bij Bastogne aan de gevechten die hier gevoerd zijn tijdens de slag om de Ardennen. In en om de stad liggen verschillende oorlogsmusea en herdenkingsmonumenten. Zo staat er een oude Shermantank en bezoek je het Bastogne Historical Center met het indrukwekkende Mardasson monument.

Foto: Dennis Jarvis, CC BY-SA 2.0

### Belgisch bier in Rochefort

Wie van Belgische biertjes houdt reist af naar Rochefort. Het stadje is bekend om zijn gelijknamige bier, dat door de trappisten van de abdij van Notre-Dame de Saint-Rémy gebrouwen wordt. De kloostergebouwen en de brouwerij zijn helaas niet te bezoeken, maar met een beetje geluk kan je er in het weekend het zeldzame Rochefort bier kopen. Nabij het stadje bezoek je de Grotten van Han of de Grotte de Lorette.

Foto: Adam Barhan, CC BY 2.0

### De citadel van Dinant

Het kleine Dinant kent een lange, roemruchte geschiedenis. Het stadje is gebouwd langs beide Maasoevers en de citadel moest hoog boven het stadje verdedigen tegen aanvallen vanaf de Maas. Met een kabelbaan klim je vanaf de voet van de kerk van Dinant naar de citadel. In de verdedigingsveste ervaar je tijdens een rondleiding langs schietgaten en kanonnen het leven in deze militaire kazerne in de vorige eeuwen.

Foto: Jiuguang Wang, CC BY-SA 2.0

### Crupet: een bedevaartsoord met lemen vakwerkhuisjes

Het kasteel Carondelet werd gebouwd toen Crupet tot ‘de heerlijkheid van Luik’ behoorde. Dankzij de fotogenieke oude lemen vakwerkhuisjes en het inmiddels vervallen kasteel, is Crupet opgenomen in Les Plus Beaux Villages de Wallonie. Via de mooiste straten van het dorp kom je uit bij de Grot van Sint-Antonius van Padua. De protserige handgemaakte grot is opgedragen aan het leven van de heilige en maakt van Crupet een waar bedevaartsoord.

Foto: photophilde, CC BY-SA 2.0