By Expedia Team, on August 7, 2017

5x cultuur op Sicilië

Sicilië is een van de meest geweldige eilanden in de Middellandse Zee. Het eiland heeft door de centrale en strategische ligging zoveel invloeden meegekregen dat een cultuurliefhebber hier zijn hart kan ophalen! Met maar liefst zeven noteringen op de werelderfgoedlijst van UNESCO is dit eiland een echte topbestemming. Ik geef je vijf gouden tips om een mooi verblijf op dit eiland te garanderen. Maar vergeet vooral ook niet om zelf af en toe te verdwalen!

### Villa Romana

De Romeinse Villa is een must wanneer je een road trip op Sicilië maakt. De mozaïeken in de villa zijn nog goed intact of bijzonder mooi gerestaureerd en wereldberoemd. Herken jij voorwerpen die wij nu nog gebruiken? De voorloper van de barbecue bijvoorbeeld? Het meest bekend zijn de mozaïeken van de bikinimeisjes. TIP: Het kan hier enorm druk zijn, probeer vroeg of juist laat te gaan. Je hebt voor een bezoek ongeveer twee uur nodig.

Strada Provinciale 90, 94015 Piazza Armerina EN, Italië

Foto: Paul Asman and Jill Lenoble, CC BY 2.0

### Valle dei Templi

Dit UNESCO werelderfgoed is de moeite van je bezoek waard. De tempels van Hera, Concordia, Herakles, Zeus, Castor&Pollux, Vulcanus en Ascelepius zijn allemaal rond de 5e eeuw voor Christus gebouwd. Alle tempels hebben een eigen karakter, ze verschillen van elkaar en zijn ook niet in exact dezelfde tijd gebouwd. Een avondwandeling langs deze mooi uitgelichte tempels is een magische gebeurtenis die nog lang op je netvlies zal staan. Grappig detail: de tempels liggen op een heuvelrug in plaats van een vallei.

92100 Agrigento, AG, Italy

Foto: Pixabay

### Erice

Een van de meest bijzondere plekjes op Sicilië vond ik de oude stad Erice. De bouw van de Noormannen is duidelijk herkenbaar en weer zo anders dan de meeste sites op Sicilië, dat het een welkome afwisseling is. Erice is een klein spookstadje, gebouwd op een hooggelegen punt. Wandel rondom, over en langs de brede stadsmuren en probeer je voor te stellen wat hier allemaal gebeurd is. Je kunt hier ook Griekse en Arabische invloeden terugvinden, wat het een feest voor de ware cultuurliefhebber maakt.

Erice – Trapani regio

Foto: Pixabay

### Monreale

Waar Palermo een stad is waar verval en afbraak de boventoon voert, is het daarboven gelegen Monreale een en al opsmuk, goud en glitter. De dom of kathedraal van Monreale is een mooi stukje Romaanse, Byzantijnse en Islamitische architectuur. Hoewel de gevel niet erg imposant is, raad ik je toch aan naar binnen te gaan. Je vindt hier mooie mozaïeken en afbeeldingen.
Neem ook zeker de tijd om van het mooie uitzicht op de baai van Palermo te genieten. Tip: Combineer je bezoek aan Monreale met het indrukwekkende Catacombe dei Cappuccini. In deze catacomben vind je gemummificeerde monniken en prominente inwoners van Palermo, zoals de prachtig bewaard gebleven Rosalia Lombardo.

Monreale Catacombe: Piazza Cappuccini, 1, 90129 Palermo, Italië

Foto: Pixabay

### Siracuse

Wanneer je het fotogenieke Siracuse binnen wandelt, zie je direct de Venetiaans aandoende architectuur die afsteekt tegen het azuurblauwe water. Deze stad heeft een ontzettend rijke geschiedenis en er is dan ook veel te zien, van de rotsnecropolis, het Romeinse amfitheater tot de karakteristieke haven. Een bijzonder detail is dat Michiel de Ruyter in deze baai overleden is.

Siracuse, Sicilië, Italie

Foto: Pixabay