By Expedia Team, on February 13, 2017

5x de leukste geheimen van Leeuwarden

Het is tijd om de Friese hoofdstad écht te leren kennen. En hoe kan dat beter dan door je mee te laten nemen op een bijzondere stadstour door een echte Leeuwarder? Die weet tenslotte wat de mooiste plekken van de stad zijn. Of je kunt vrijwillig een middag doorbrengen in de gevangenis. En wat dacht je van een te gek uitzicht van boven? Met deze 5 tips ontdek je de leukste geheimen van Leeuwarden.

### Gratis stadstour

Elke zaterdagmiddag kun je aansluiten bij een gratis rondleiding door de Friese hoofdstad. Het is de leukste manier om Leeuwarden te leren kennen. Gepassioneerde locals vertellen over hun stadje en geven de beste insider tips. Onderweg bezoek je bijzondere hotspots en mag je proeven van traditionele Fryske Dúmkes. Meelopen? Het enige wat je hoeft te doen is om 12.00 uur op komen dagen naast de scheve toren Oldehove.

Oldehoofsterkerkhof, 8911 Leeuwarden

Foto: Daisy Scholte

### Verborgen hofjes

Niet alleen Leiden heeft prachtige verborgen tuinen in de binnenstad. Ook Leeuwarden herbergt bijzondere hofjes tussen de oude huizen. De schilderachtige hofjes met pittoreske huizen waren vroeger bestemd voor alleenstaande dames. De huizen worden nog steeds door vrouwen bewoond, maar nu mogen ook mannen een kijkje nemen in de groene oases. Het Boshuizen Gasthuis is veruit het mooiste hofje en kun je gewoon gratis bezoeken.

Jacobijnerkerkhof 7, 8911 EN Leeuwarden

Foto: Daisy Scholte

### Hippe gevangenis

Aan de rand van het centrum ligt een grote, oude gevangenis met hoge hekken en stevige tralies voor de ramen. De boeven van de Blokhuispoort zijn allang gevlogen. Nu huizen er creatieve ondernemers en worden er het hele jaar door culturele evenementen georganiseerd. Oude bewaarders geven op zaterdagmiddag rondleidingen door de bajes. In café de Bak eet je een bakhap en elke vrijdag is er live muziek in de voormalige recreatiezaal.

Blokhuispoort, 8911 AE Leeuwarden

Foto: Daisy Scholte

### De Achmeatoren beklimmen

In de trein naar het hoge noorden zie je de zwarte Achmeatoren al boven het vlakke landschap uitsteken. Dan weet je dat je bijna in Leeuwarden bent. Iedere tweede zaterdag van de maand kun je de hoogste toren van Friesland beklimmen. Nou ja, klimmen? Een supersnelle lift brengt je in een paar seconden naar een hoogte van 114 meter. Daar heb je een waanzinnig uitzicht over het uitgestrekte, Friese land.

Sophialaan 4, 8911 AE Leeuwarden

Foto: Daisy Scholte

### Praamvaren

Vroeger werden landbouwproducten in Friesland vervoerd in een praam. Dat is een platte boot die door de smalle grachten en kanalen past. Nu vervoeren de nostalgische fluisterpramen alleen nog nieuwsgierige toeristen voor een bijzondere rondvaart door Leeuwarden. Aan boord ontdek je alle geheimen van de stad. Zo leer je hoe de scheve Oldehove is ontstaan, waar Mata Hari en Geert Mak woonden en waar de Elfstedentocht begint.

Nieuwestad 59, 8911 CJ Leeuwarden

Foto: Daisy Scholte