By Expedia Team, on February 13, 2017

5x geweldig en gratis in Boedapest, Hongarije

Als je een leuke stedentrip wilt maken, maar een beetje op je budget moet letten, is Boedapest misschien wel de beste keuze. Hotels, eten, drinken en bezienswaardigheden zijn al erg voordelig in de Hongaarse hoofdstad. En dan zijn er ook nog superveel mooie gratis bezienswaardigheden in Boedapest. Dit zijn mijn favorieten.

### Városliget Park

Het grootste park van Boedapest is prachtig en natuurlijk helemaal gratis. Je kunt er uren doorheen wandelen. Begin op het Heldenplein met de imposante beelden en loop via het Vajdahunyad-kasteel naar de Zoo, met de schitterende art nouveau entree. Aan het andere uiteinde van het park vind je het barokke Széchenyi thermale bad dat aan een 18de eeuws paleis doet denken.

Kós Károly stny, Boedapest, Hongarije

Foto: Gerry Labrijn, CC BY-SA 2.0

### Smullen op de Nagycsarnok-markt

De Nagycsarnok-markt is beter bekend als ‘de grote markthal’ en ligt vlakbij de al even beroemde Vrijheidsbrug. De Hongaarse keuken is eerlijk en in de immense hal zie je het lekkerste wat Hongarije te bieden heeft. Op de begane grond kun je vooral groenten en vleeswaren kopen. Je ziet hier ook meters gedroogde paprika’s hangen en je koopt er het beste paprikapoeder ter wereld. Sterke maag? Ga in de kelder kijken bij de visverkopers en de duizenden potten ingemaakte groenten. Indrukwekkend.

Vámház krt. 1-3, Boedapest, Hongarije

Foto: mararie, CC BY-SA 2.0

### Bijkomen op Margit Sziget

De bruggen van Boedapest zijn wereldberoemd en als je de Margit-brug afloopt kun je er halverwege af en het eiland Margit Sziget met een bezoekje vereren. De locals komen hier graag als ze de drukte van de stad willen ontvluchten en inderdaad: het is er heerlijk. Je kunt er uren wandelen, ruïnes uit de 13de en 14de eeuw ontdekken tussen de bomen, een fonteinshow bijwonen en de schitterende watertoren bekijken. En dat allemaal helemaal gratis.

Margit Sziget, Boedapest, Hongarije

Foto: Marcin Monko, CC BY 2.0

### Uitzicht vanaf het Vissermansbastion

Als je deze verdedigingswerken voor het eerst ziet, kun je bijna niet geloven dat de sprookjesachtige torentjes en kantelen echt bedoeld waren om de groene kant van de Donau tegen indringers te beschermen. Het Vissersmansbastion werd vernoemd naar de vissers die het fort bewaakten. Je kunt het bastion gratis bezoeken en vanuit één van de dromerige torentjes kun je genieten van een spectaculair uitzicht over de Donau en het wereldberoemde parlementsgebouw van Boedapest.

Szentháromság tér, Boedapest, Hongarije

Foto: Andrés Nieto Porras, CC BY-SA 2.0

### Szent István Bazilika

De Szent István Bazilika (ofwel Sint-Stefanusbasiliek) kun je bijna niet missen tijdens je bezoek aan Boedapest. De imposante kerk staat pontificaal in het centrum van de stad en het is het hoogste gebouw in Pest. De entree is gratis en het barokke interieur is adembenemend. De kerk werd vernoemd naar de eerste koning van Hongarije en de rechterhand van die koning is als reliek nog steeds in de kerk te bekijken.

Szent István tér 1, Boedapest, Hongarije

Foto: Jorge Láscar, CC BY 2.0