By Expedia Team, on February 13, 2017

5x het beste bier in Wallonië

Zeg je België, dan zeg je bier. Wallonië is dé regio ter wereld om je te laven aan de grootste variëteit aan bieren. In het Waalse land proost je op het goede leven met een pils, witbier, abdijbier of een trappist in de hand.

### Een slok geschiedenis

De provincie Henegouwen staat bol van erfgoed. Voor bierliefhebbers is slechts één plek belangrijk: Abdij Notre-Dame de Scourmont. In 1862 werd hier het eerste Chimay-bier gebrouwen. Echter, pas na WOII brouwde de paters het trappistenbier zoals we dat vandaag de dag drinken. Duik in de wereld van bier en kaas tijdens de Chimay Experience. Vergeet vooral niet een hilarische foto van jezelf te maken – als bierfles of stuk kaas.

Route Charlemagne, 8 6464 Baileux Chimay

Foto: MCA / Mike Allyn, CC BY 2.0

### Een Orval kan altijd

“Een Orval kan altijd. Zomer, winter, maakt niet uit,” zegt vriendlief stellig. Op een zonnige augustusdag tuffen we door de Belgische provincie Luxemburg. Tegen beter weten in koersen we naar de abdij Notre-Dame d’Orval. Zoals bij veel trappistenkloosters is toegang tot de brouwerij niet mogelijk. Net buiten het complex installeren we ons op een terras en doen onszelf tegoed aan een bord vol lokaal lekkers. Met een glas Orval, natuurlijk.

2, Orval, 6823, België

Foto: Eva Hopstaken

### Zoet, bitter, stevig!

Namen is niet alleen de hoofdstad van de gelijknamige provincie, maar ook die van Wallonië. Provincie waar het Waals parlement huist, studentenprovincie, maar bovenal provincie van Rochefort-bier. Tijdens een weekendje België vult vriendlief het glas met geelkoperen gerstenat. “Zoet,” concludeer ik terwijl ik mijn neus boven het glas hang. “Bitter,” roep ik, nadat ik een slok neem. “Stevig” is mijn eindoordeel over deze Trippel.

Abbaye Notre-Dame de Saint-Remy B-5580 Rochefort

Foto: Adam Barhan, CC BY 2.0

### Maredsous, parel van de Molignée-vallei

De zomer van 2016 start in de Belgische Ardennen. Met vriendlief en kleine meid genieten we met volle teugen van de kleine dorpen waar de bevolking enthousiast terugzwaait naar onze kleuter. Een bezoek aan België is niet compleet zonder bier. Op een zogeheten railbike trappen we onszelf naar de Abdij van Maredsous. “Er is een speeltuin!”, klinkt het enthousiast. “Ga maar,” wij laven ons intussen aan bier, kaas en worst.

Rue de Maredsous 11, 5537 Denée, België

Foto: Eva Hopstaken

### Koningin der witbieren

In het hart van de prachtige toeristische streek van de Condroz brouwt Brouwerij du Bocq haar Blanche de Namur. Al 6 generaties lang wordt hier met ziel en zaligheid een ambachtelijk bier gebrouwen. Ik kan je verzekeren, een slok en je bent verkocht. Wat mij betreft is het niet verwonderlijk dat Blanche de Namur verschillende prestigieuze bierprijzen in de wacht sleepte. Een koningin onder de witbieren.

Rue de la Brasserie 4 – B-5530 Purnode

Foto: SteveR, CC BY 2.0