By Expedia Team, on February 28, 2016

5x lokaal eten en drinken aan de Belgische kust

Onze zuiderburen weten wel wat lekker eten is: van stevige Bourgondische gerechten tot verfijnde culinaire hoogstandjes, ze maken overal een feestje van. In de zomer is het fijn vertoeven aan de Belgische kust. En ook hier kun je lekker eten. Ik verklap 5 plekjes aan de kust waar je typische streekgerechten kunt eten.

### Het beste bierrestaurant van België

Een restaurant waar ze niet alleen bij alle gerechten bijpassende bieren schenken, maar waar ook het bier subtiel verwerkt is ín de gerechten. Dat is brasserie Edison, gerund door chef-kok Vincent Florizoone. Het bierrestaurant ligt in het centrum van Nieuwpoort, een zonnige badplaats die uit twee delen bestaat: Nieuwpoort-Bad en Nieuwpoort-Stad. De haven van de stad behoort met 2000 ligplaatsen tot de grootse van Europa!

Kaai 12, 8620 Nieuwpoort, België

Foto: Bianca Kramer

### Garnalen van traditionele paardenvissers

Oostduinkerke is wereldwijd de enige kustplaats waar traditionele garnaalvisserij te paard nog bestaat. Sinds december 2013 zijn de paardenvissers opgenomen door UNESCO als Immaterieel Cultureel Erfgoed van de mensheid. Met enorme paarden gaan de vissers het water in. De paarden hebben een net achter zich, waarmee de garnalen worden gevangen. Een machtig gezicht! De verse garnalen eet je vervolgens op het strand of bij Estaminet de Peerdenvisscher.

Duinparklaan 41, 8670 Oostduinkerke, België

Foto: Bianca Kramer

### Luxe dineren met zonsondergang

Oostende wordt onder de Belgen geroemd om haar goede restaurants. Mijn persoonlijke favoriet is Savarin, waarbij je in weer of geen weer aan zee kunt eten. Het restaurant ligt direct aan de boulevard en je zit volledig achter glas, wat het ultieme strandgevoel geeft. Bij Savarin serveren ze culinaire hoogstandjes als schilderijen op je bord.

Albert I-promenade 75, 8400 Oostende, België

Foto: Bianca Kramer

### Verse oesters en mosselen bij de visafslag

Verser dat dit wordt het niet. Na de vangst worden de zeevruchten en vis naar de visafslag gebracht waar niet alleen restaurants hun inkopen doen, maar ook jij je mosselen en oesters kunt halen. In Zeebrugge deden we dit, om vervolgens met ons pannetje op het strand te gaan zitten. De visafslag vind je altijd vlakbij de haven. Zeebrugge zelf is ook heel fijn, met een uitgestrekt strand, authentieke visserswijken, een grote haven en een relaxte vakantiesfeer.

Noordzeestraat 201, 8380, België

Foto: Bianca Kramer

### Belgische speciaalbiertjes

Oostende is dé culinaire hoofdstad van de Belgische kust. Maar behalve goed eten kun je hier ook goed winkelen. Er zijn veel kledingwinkels, vintage shops en delicatessenwinkels. Biershop ‘t Koelschip bijvoorbeeld. De eigenaar verkoopt lokale bieren, speciaalbieren en maakt zelfs z’n eigen bier!

Van Iseghemlaan 101, 8400 Oostende, België

Foto: Bianca Kramer