By Expedia Team, on November 11, 2015

5x must sees vanuit Stavanger

Bergen en Oslo kent iedereen wel, maar ook het Noorse Stavanger wordt steeds populairder. Niet zo gek, want het ligt op slechts 1.15 uur vliegen van Amsterdam en je kunt vanuit deze stad op nog geen uur rijden de geweldige Noorse natuur ervaren.

### Gamla in Stavanger

Stavanger is niet bijzonder groot. Ondanks dat je er leuke winkeltjes, koffietentjes en restaurants vindt, ben je waarschijnlijk geneigd de stad snel te verlaten om op ontdekkingstocht te gaan. Doe dit pas nadat je het oude gedeelte, genaamd Gamla, hebt gezien. Hier zie je veel prachtige witte, typisch Noorse, houten huisjes. Terwijl je door de eeuwenoude straatjes loopt kijk je je ogen uit.

Een van de mooie straatjes: Løkkeveien

Foto: Guillaume Baviere, CC BY 2.0

### Preikestolen

Als je houdt van een stevige wandeling, is het bezoeken van het wereldberoemde Preikestolen een absolute must do. Deze rots, in de vorm van een grote bidstoel, biedt een adembenemend uitzicht over Lysenfjord. Ga vroeg in de ochtend of laat in de middag om de grote drukte vermijden. Het startpunt van de wandeling is bereikbaar per auto, maar je kunt ook een excursie vanuit Stavanger boeken.

Forsand i Ryfylke, 4119

Foto: Leo-setä, CC BY 2.0

### Manafossen

Verstopt achter een klimpad bij een parkeerplaats, vind je een indrukwekkende waterval met de naam Manafossen. Deze waterval is niet heel bekend, waardoor de kans groot is dat je hier het rijk alleen hebt. Zo kun je in alle rust genieten van het neerstortende water dat zich een weg baant door de bergen naar beneden. De waterval is maar liefst 92 meter hoog!

Foto: Marcelo César Augusto Romeo, CC BY 2.0

### Gjesdal Lysenfjord cruise

Denk je aan Noorwegen, dan denk je aan fjorden. Eén van de mooiste fjorden van het land is Lysenfjord, vlak bij Stavanger. Je kunt er met de auto langsrijden, maar als je de mooiste plekjes wilt zien, is het maken van een fjordencruise een aanrader. Vanuit de haven van Stavanger vertrekken meerdere boten per dag, die je binnen een paar uur door Lysenfjord varen.

Haven Stavanger: Skagenkaien

Foto: Víctor Vélez, CC BY 2.0

### Kjerag

Voor waaghalzen is een wandeling naar Kjerag een groot avontuur. Kjerag is een rots die tussen twee bergen zit ingeklemd (1 km boven Lysenfjord), waardoor het lijkt alsof de rots zweeft. Een natuurfenomeen waar veel mensen op afkomen om zichzelf óp de rots te vereeuwigen. De wandeling is voor iedereen in goede conditie te doen en duurt bij elkaar gemiddeld 5 uur. Bereikbaar per auto, bus en boot.

Startpunt wandeling: Øygardstøl

Foto: Maik Meid, CC BY 2.0