By Expedia Team, on February 13, 2017

5x outdoor avontuur in de Friese Nationale Parken

Wist je dat Friesland maar liefst vier nationale parken heeft? En dat ze allemaal hun eigen unieke landschappen hebben? Tot zo’n drie jaar geleden was ik nog nooit in Friesland geweest. Ontzettend zonde, want de Friese natuur is niet alleen enorm uitgestrekt, maar elk nationaal park heeft ook zijn eigen charme. Dit zijn mijn favoriete outdoor activiteiten in de Friese nationale parken.

### Kanoën in de Alde Feanen

Nationaal Park De Alde Feanen bestaat grotendeels uit water en dus is de beste manier om het park te bekijken vanaf het water. Ik huurde een kano en trok erop uit, de ene keer een grote vaart overstekend, dan weer door een nauwe doorgang alleen geschikt voor kano’s en kajaks. In het dorpje Earnewâld kun je zo met je kano aanleggen en het terras op stappen, een aanrader!

Foto: Antonette Spaan

### Struinen door de duinen op Schiermonnikoog

Je wist vast niet dat Schiermonnikoog ook een van de nationale parken van Friesland is! Je kunt hier prima uitwaaien en het liefste doe ik dat te voet. Het is de afwisseling van duinen en het authentieke Nederlandse platteland wat het gebied voor mij zo uniek maakt. Direct vanaf de boot beginnen enkele wandelroutes, een auto of fiets heb je dus helemaal niet nodig!

Foto: Antonette Spaan

### Vogels kijken in Lauwersmeer

Het eerste wat mij opviel aan Nationaal Park Lauwersmeer was de vriendelijkheid van de medewerkers van het bezoekerscentrum. Zij vertelden me vol enthousiasme over de omgeving, de drooglegging en het ontstaan van het gebied en de vele vogels die hier te vinden zijn. Staatsbosbeheer heeft op diverse plekken in het park speciale uitkijkposten gemaakt voor vogelaars, vergeet je verrekijker dus zeker niet!

Foto: Antonette Spaan

### Mountainbiken in de Drents-Friese Wold

Wie denkt dat je niet tof kunt mountainbiken in het vlakke Friesland heeft het mis. Nationaal Park De Drents-Friese Wold heeft namelijk een aantal prachtige en vooral uitdagende mountainbike routes, die op sommige stukken best pittig zijn. De heuveltjes die erin zitten zijn niet makkelijk en de single tracks over de uitgestrekte heide laten het hart van de avonturier ongetwijfeld sneller kloppen. Die van mij in ieder geval wel!

Foto: Antonette Spaan

### Op de E-Skûter door de Alde Feanen

Wie de Alde Feanen graag op een andere manier wil ontdekken, kan ik aanraden een E-Scooter, oftewel een E-Skûter te huren. Zo kun je op milieuvriendelijke wijze dit gebied ontdekken en redelijk wat kilometers maken. Bij de huur krijg je een i-Pad mee met routesuggesties en je kunt onderweg bijvoorbeeld stoppen bij een boerderij waar ze heerlijk ijs maken. Geen zin in een scooter? Je kunt ook een E-Step huren!

Foto: Antonette Spaan