By Expedia Team, on August 5, 2015

5x zeker doen in Nationaal Park de Hoge Veluwe

Wist je dat Nederland maar liefst 20 nationale parken heeft? Waarschijnlijk ken je ze niet allemaal, maar van De Hoge Veluwe heb je vast wel eens gehoord. Dit nationale park is onderdeel van de Veluwe, een streek in de provincie Gelderland, en is een verrassend dagje uit voor iedereen die zich graag laat verrassen door ruimte, rust en ongerepte natuur.

### Wandel door het jeneverbessenbos

In Nationaal Park de Hoge Veluwe bevindt zich een zeldzame concentratie jeneverbesstruiken. Omdat het aantal jeneverbessen in Nederland steeds meer afneemt, is de plant officieel een wettelijk beschermde boom. De concentratie op de Veluwe bevindt zich in de buurt van Otterlo en is een fijne plek om een uur of twee te wandelen over de smalle paadjes die tussen de struiken door slingeren.

Foto: Ritzo ten Cate, CC BY-SA 2.0

### Fotograferen bij Jachthuis Sint Hubertus

Dit bijzondere bouwwerk van Berlage is het voormalig buitenverblijf van het Kröller-Müller echtpaar. Het jachthuis ligt in het noordelijkste puntje van De Hoge Veluwe en is een heerlijke plek om foto’s te maken, niet alleen om de bijzondere vormen van het gebouw maar ook vanwege de reflectie in de vijver en de vele bloemen die hier in het voorjaar bloeien.

Foto: David Chu, CC BY 2.0

### Pak een terrasje bij De Koperen Kop

Wanneer je vanuit Schaarsbergen op de fiets stapt, is Café-Restaurant De Koperen Kop een prima plek om halverwege je fietstocht neer te ploffen op het terras en de benen even uit te laten rusten. Bij slecht weer kun je uiteraard binnen zitten, bij mooi weer zijn de picknickbanken een prima plek om te vertoeven.

_Foto: David van der Mark, CC BY-SA 2.0

### Ga struinen over de stuifzandvlaktes

In het centrale deel van De Hoge Veluwe liggen diverse stuifzandvlaktes: een heerlijke plek om in de herfst even uit te waaien of in de zomer van het zonnetje te genieten. Neem een picknick mee (achterop de beroemde witte fiets bijvoorbeeld) en breng een middag door in een bijzondere omgeving: al van diverse kennissen die ik mee nam het park in, heb ik achteraf gehoord dat ze zich zomaar in Afrika waanden!

Foto: Gido, CC BY 2.0

### Wildlife spotten

De Hoge Veluwe zit boordevol wild en is een daarom een geliefde plek voor fotografen. Wanneer je er op de fiets of met de auto op uit trekt, kom je onderweg gegarandeerd wildspotters met telelenzen tegen. In het park zijn diverse plekken waar het wild regelmatig wordt waargenomen, maar als je goed oplet en stil bent, kan een wild zwijn of edelhert onderweg zomaar je pad kruisen. De meeste kans heb je ‘s avonds: het is dan rustiger en koeler, waardoor het wild uit de bossen komt en de kale landschappen opzoekt.

Foto: Bart van Dorp, CC BY 2.0_”