By Expedia Team, on September 12, 2017

5x street art in Belfast

Belfasts street art-scene is continu in beweging. Prachtwerken komen, maar verdwijnen soms, helaas, ook weer net zo snel als ze verschenen. Goede plekken om het werk van getalenteerde artiesten te spotten zijn de straat North Street en Hill Street of slenter rond in het zogeheten Cathedral Quarter voor een aantal fraaie stukken.

### The Troubles in beeld

Op een regenachtige ochtend in Belfast stap ik in de taxi bij Stevie. Hij en zijn bolide brengen me langs de vele plekken in de stad die bol staan van de problemen die er (nog altijd) spelen tussen de katholieken en de protestanten in de stad. De eerste stop brengt me bij een meterslange indrukwekkende mural, een eerbetoon aan de lokale helden van de stad.

Northumberland St, Belfast BT13

Foto: Eva Hopstaken

### Een muur voor vrede

De peacewall is geen muur die de schoonheidsprijs wint. Ondanks dat Belfast een naam heeft op het gebied van murals en street art, ontstijgen de werken hier niet het niveau van graffiti. Aan de zijde van de protestanten geen mooie platen, enkel leuzen en vele handtekeningen van bezoekers van over de hele wereld, met de wens de muur ooit af te breken.

15 Cupar Way, Belfast BT13

Foto: Eva Hopstaken

### Daar heb je Dali

Een hele bekende bar in Belfast is The Duke of York. Echter niet alleen het café is beroemd, ook de murals die deze bar aan liet brengen. Verscholen in een steeg stuit ik in het regenachtige Noord-Ierland pardoes op de Catalaanse schilder Dali. Alle typische Dali kenmerken zijn aanwezig, maar de toegevoegde iconen van de stad maken dit tot een prachtwerk.

7-11 Commercial Ct, Belfast BT1 2NB

Foto: Eva Hopstaken

### Op Jacht

Friz is een street art-artiest wiens werk ik op verschillende plekken in Belfast tegenkom. Haar werken – ja, het is een vrouw – draaien veelal om stoere vrouwen en vrouwelijke vormen. De strijdlustige vrouw met hond kreeg van haar de naam The Hunt en maakte deel uit van Hit The North streetart festival dat in 2016 gehouden werd (en in 2018 terugkeert).

Kent St, Belfast BT1 2JA

Foto: Eva Hopstaken

### God is a DJ

In Church Street, een zijstraat van North Street, een straat vol street art, tref ik deze eenzame DJ. Zijn installatie is ingeplugd in een buiten werking zijnde luchtschacht. Een rood bord met het woord ‘verkocht’ prijkt aan de zijkant van het pand. Ik ben benieuwd of de nieuwe eigenaar deze vriend aan zijn gevel tolereert. Misschien gaat de witkwast er overheen, misschien wel niet. Wie zal het zeggen?

Church St, Belfast BT1 1PG

Foto: Eva Hopstaken