By Expedia Team, on January 21, 2017

5x thematours in Krakau

Een stad komt tot leven als je haar verhalen leert kennen. Ik vind het altijd fijn om die verhalen te horen of te ervaren. Dat blijft vaak beter hangen dan een stukje tekst in een reisgids. Een thematour is daarom ideaal. Ik heb 5 thematours voor je geselecteerd om de Poolse stad Krakau vanuit een ander perspectief te ontdekken.

### Running tour: sportief sightseeing

Je kunt natuurlijk door de stad gaan slenteren, niks mis mee. Maar wil je sightseeing combineren met een goede workout, dan is een running tour een goede optie. Trek je hardloopschoenen aan en jog door de straten van Krakau. Er zijn vijf standaardroutes uitgestippeld. Een running tour is altijd een privétour en het tempo bepalen jij en je loopmaatjes zelf. Reserveren doe je online bij bijvoorbeeld ‘Krakow Running Tours’.

Foto: Visualhunt

### Culinaire tour: eet je buik rond

Lokaal eten uitproberen is leuk! Maar hoe weet je nou waar je zijn moet? Waar eten de Polen zelf? Ga mee op een culinaire tour en de gids wijst je de beste plekken voor pierogi (Poolse dumplings), Poolse kazen, Poolse biertjes en meer. Aan deze tour moet je met een lege maag beginnen. Reserveren kun je bij ‘Delicious Poland’, ‘Eat Polska’ of één van de vele andere.

Foto: Pixabay

### Schindler’s List tour: net als in de film

De film Schindler’s List is in Krakau opgenomen. De film gaat over Oskar Schindler die zo’n 1100 Joden beschermde tegen de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. Met een Schindler’s List tour bezoek je filmlocaties, zoals de fabriek en de plek waar de razzia plaatsvond. De gids vertelt over de film en het leven in Krakau in oorlogstijd. Er zijn veel aanbieders (o.a. ‘Discover Cracow’), dus vergelijk de verschillende tours goed

Foto: Kim Sterenborg

### Craft beer tour: je bierkennis opvijzelen

Lokaal gebrouwen biertjes zijn niet alleen in Nederland helemaal hip. In Polen kunnen ze er ook wat van. Daarom is er in Krakau zelfs een craft beer tour (door ‘Delicious Poland’). Samen met een gids ga je langs een aantal kleine bierbrouwers die je alles leren over hun biertjes. Bij de meeste tours bezoek je drie cafés met zelf gebrouwen bier en proef je er een stuk of tien.

Foto: Pixabay

### Trabant tour: communisme in Krakau

De Trabant is een oude Oost-Duitse auto die inmiddels niet meer gemaakt wordt. Na de val van de muur sloot de autofabriek. Met een originele Trabant ontdek je de wijk Nowa Huta. Hier zie je invloeden van de Sovjetunie terug. De tour staat ook bekend als de communismetour. De gids vertelt hoe Polen leefden en werkten in de tijd van het communisme. Boek de tour bijvoorbeeld bij ‘Crazy Guides’.

Foto: Kim Sterenborg