By Expedia Team, on December 1, 2015

5x typisch Friese lekkernijen

Wie Friesland zegt, moet ook suikerbrood zeggen. Deze eigenzinnige provincie heeft een heel legio aan traditionele streekproducten en beroemde culinaire hoogstandjes. Maar deze vijf typisch Friese lekkernijen mag je echt niet missen als je de provincie bezoekt.

### Fryske dúmkes

Bestel je in Friesland een kopje koffie, dan is de kans groot dat je er een Fryske dúmke bij krijgt. Sommigen denken dat het anijsachtige koekje haar naam dankt aan de vorm: het is niet groter dan een duim. Maar in werkelijkheid komt het omdat de bakker het stukje deeg met zijn duim platdrukt. De dúmkes van Bakkerij Salverda zijn de omweg meer dan waard.

Oostergrachtswal 109, Leeuwarden

Foto: Daisy Scholte

### Suikerbrood

Fryske sûkerbôle is in het hele land verkrijgbaar, maar nergens zo lekker als in Friesland zelf. Vroeger kregen moeders het cadeau als ze een dochter kregen. Nu heb je geen speciale gelegenheid meer nodig om van het zoete brood te proeven. Bakkerij Schaafma draagt de eretitel ‘lekkerste suikerbrood van Friesland’.

Dijkstraat 46, Franeker

Foto: Daisy Scholte

### Beerenburg

Dit kruidige likeurtje komt eigenlijk helemaal niet uit Friesland, maar uit Amsterdam. Toch is het drankje zo populair geworden in het noorden, dat het inmiddels gezien wordt als typisch Friese drank. Het is een heerlijk shotje om warm te worden na het schaatsen. In het Boomsma museum krijg je een uitgebreide proeverij.

Bagijnestraat 42a, Leeuwarden

Foto: Daisy Scholte

### Oranjekoek

Oranjekoek is alles behalve oranje en wordt ook niet op Koningsdag gegeten. De naam komt van de sinaasappelsnippers die de traditionele koek zo lekker maken. Elke bakker in Friesland heeft zijn eigen geheime oranjekoekrecept. Maar de lekkerste vind je bij de ‘Frysk Kampioen Oranjekoeke’ Bakkerij Lenes.

Vleesmarkt 1, Heerenveen

Foto: [dassel](https://www.flickr.com/photos/72535861@N00/ “Go to dassel’s photostream”), CC BY-SA 2.0

### Nagelkaas

Het klinkt vies, maar dat is het niet! Friese nagelkaas heeft niets met tenen of vingers te maken. De naam komt van de kruidnagel die erin is verwerkt. Samen met een vleugje komijn is dit een smaakvolle en pittige kaas waar elke Fries gek op is. De beste nagelkaas koop je bij Kaasboerderij De Gelder.

Heawei 42, Tijnje

Foto: Daisy Scholte