By Expedia Team, on August 7, 2017

5x typisch Menorca

Menorca moet het qua populariteit vaak afleggen tegen haar grote zus Mallorca. Zonde, zeker als je bedenkt dat het eiland zoveel typische dingen heeft die je nergens anders treft of die een bijzondere geschiedenis hebben. Waar een klein eiland groot in kan zijn.

### Frietje met

Je denkt er vast niet bij na, wanneer je een frietje met mayonaise bestelt. Maar die witte klodder op je patatje kent haar oorsprong op Menorca. Tijdens de Franse overheersing was er weinig te eten. Een kok maakte van wat restjes olie en eieren een saus om een stuk oud brood smakelijker te maken. Dat deed hij in Menorcaanse hoofdstad Mahón. De rest kun je wel raden, niet?

Foto: Pixabay

### Broodje kaas

Op Menorca wemelt het van de koeien. Koeien geven melk en – precies – van melk wordt kaas gemaakt. Queso Mahón is niet voor niets een van de populairste kazen in Spanje. De kaas, die van oorsprong vanuit de havenstad Mahón geëxporteerd werd, is om je vingers bij af te likken. Tip: bezoek zeker een van de boerderijen die de kaas produceert, een aanrader.

Foto: Manuel, CC BY 2.0

### Prinsessenschoenen

Eerst werden schoenen gemaakt van dierenhuiden, daarna van autobanden. De boeren die het schoeisel droegen, hadden slechts één eis. Het moest de voeten beschermen tegen de rotsachtige ondergrond waarop ze het vee hoedden. De Avarca is vandaag de dag tot een unieke modieuze en stijlvolle sandaal uitgegroeid. Niet alleen bekende (Spaanse) sterren dragen ze, zelfs de Spaanse prinsesjes zijn ermee gespot.

Foto: Núria, CC BY-SA 2.0

### Raak(t) het hart

De opzwepende jaleo-muziek dreunt door je hele lijf. Het verbaast me dan ook niets dat de vrije vertaling ervan ‘drukte of lawaai’ is. Tijdens de vele feesten op het eiland word je soms knettergek van het geluid. Jaleo staat ook voor het jaarlijkse paardenspektakel dat op Menorca gehouden wordt. Dappere mannen dienen het hart van opspringende paarden te raken, dat brengt namelijk geluk.

Foto: Pablo, CC BY-SA 2.0

### Reusachtig indrukwekkend

Een feest op Menorca is niet compleet zonder de belangrijkste gasten. Elke stad of dorp op het eiland heeft zijn eigen voorname inwoners. En die zie je niet zomaar over het hoofd. De Gigantes, de enorme poppen die triomfantelijk door de straten worden gedragen, zijn soms wel 4 meter hoog. Ridders, heiligen en jonkvrouwen sieren de straten. Laat het feest maar beginnen.

Foto: Alberto Cabello, CC BY 2.0