By Expedia Team, on March 9, 2017

7x bijzondere paastradities wereldwijd

Het is lente en Pasen staat voor de deur. Dus we gaan weer massaal op zoek naar verstopte eieren, eten het liefst matzes met suiker en snellen naar de bakker voor een verse paasstol. Dat wij een haas met een mandje eieren doodnormaal vinden, betekent niet dat de paashaas op elke plek zijn eieren verstopt. Het paasfeest wordt overal anders gevierd. Maar op sommige plekken in de wereld houden ze er wel heel bijzondere paastradities op na.

### Paasheksen in Zweden

Je vraagt je af of ze in Zweden Pasen met Halloween verwarren. Oké, ze hebben er ook een paashaas met bijbehorende eitjes. Maar op paasavond verkleden de kinderen zich als heksen en gaan ze de deuren langs voor wat geld of snoepgoed. De volwassenen maken het nog bonter: die slaan elkaar met berkentwijgen tot ze een alcoholisch drankje krijgen.

Foto: Guillaume Baviere, CC BY 2.0

### Watergevechten in Tsjechië

De Tsjechen kunnen er ook wat van. Hier gaan de mannen er, net als in Zweden, op uit om de vrouwen tikken te geven met een paastak. Alsof dat nog niet genoeg is krijgen de dames daarna een emmer water over zich heen. Zo luiden de Tsjechen de lente in. Dat is weer eens wat anders dan croissantjes bakken en paaseieren zoeken.

Foto: elPadawan, CC BY-SA 2.0

### Explosies in Italië

De hele wereld kijkt met Pasen naar Rome. Daar spreekt de Paus het Urbi et Orbi uit en bedankt hij Nederland voor ‘die bloemen’. Intussen gaat het er in Florence wat anders aan toe. Daar wordt elk jaar met veel ceremonieel vertoon een versierde kar tot ontploffen gebracht. Een mechanische duif steekt het vuurwerk aan. Als de nep-vogel de explosie overleeft brengt dat geluk.

Foto: Monica Kelly, CC BY-SA 2.0

### Vliegeren op Bermuda

In Bermuda vieren ze de opstanding van Jezus door massaal vliegers op te laten. Het zijn niet zomaar driehoeken met een lap stof aan een touwtje. Nee, de paasvliegers op Bermuda zijn handgemaakt, hebben een zeshoekige vorm en zijn versierd met gekleurd papier. Dat moet een kleurrijke bedoening zijn op het zonnige eiland.

Foto: kansasphoto, CC BY 2.0

### Processies in Spanje

Schrik niet als je met Pasen in Spanje bent. Mannen in witte pakken en met hoge puntmutsen schuifelen met wierook en rinkelende bellen door de straten. Wie niet beter weet denkt dat hij bij een Ku Klux Klan-bijeenkomst terecht is gekomen. Met de processies verbeelden de Spanjaarden de lijdensweg van Christus. Niets engs aan dus.

Foto: Hernán Piñera, CC BY-SA 2.0

### Gekleurde straten Guatemala

In Antigua in Guatemala zitten de bewoners tijdens Pasen dagenlang op hun knieën om de straten te versieren met prachtige bloementapijten. En dan, als het harde werk magisch mooie straatkunst heeft opgeleverd, banjert de plechtige processie er gewoon overheen. De optocht wordt gevolgd door straatvegers, zodat de bewoners de volgende dag weer opnieuw kunnen beginnen met hun kleurrijke kunstwerken.

Foto: Arian Zwegers, CC BY 2.0

### Paaseieren zoeken in Amerika

Al sinds 1870 wordt de tuin van het Witte Huis tijdens Pasen één grote speeltuin. Duizenden kinderen worden uitgenodigd om paaseieren te zoeken in het gazon van de president en zijn vrouw. Traditiegetrouw neemt de First Lady altijd even de tijd om een verhaaltje voor te lezen aan de allerkleinsten. Bijzonder feitje: de president heeft een eigen ‘White House Easter Bunny’.

Foto: Amanda Hirsch, CC BY 2.0