By Expedia Team, on August 25, 2016

7x zeker niet overslaan in Oslo

Tijdens mijn studie aan de Nationale Hogeschool voor Toerisme en Verkeer liep ik stage in Noorwegen. Samen met een chauffeur en een touringcar liet ik Nederlandse vakantiegangers de mooiste plekjes van het land zien. Hoe fraai de fjorden, de gletsjers en het hoogland ook zijn, mijn favoriet is Oslo, de hoofdstad. Met veel liefde deel ik de plekken die je zeker niet mag overslaan wanneer je in de stad bent.

### Uit het leven gegrepen

Gustav Vigeland, wat had ik die man graag in levenden lijve eens ontmoet. Met oog voor detail en in uiterste precisie uitgewerkt, vervaardigde deze beeldhouwer niet minder dan 212 stenen, maar ook bronzen beelden. De uitgebeelde menselijke kringloop in het Vigelandparken maakte tijdens mijn eerste bezoek enorme indruk op me. De keren die volgden ontdekte ik telkens nieuwe details. Het meisje met een pruillipje is mijn favoriet.

Nobels gate 32,0268 Oslo,Noorwegen

Foto: Eva Hopstaken

### Van havenarbeid naar high-end wijk

Voor misschien wel het mooiste uitzicht op de stad en het Oslofjord ga je naar de Aker Brygge. Het is moeilijk voor te stellen dat in de jaren tachtig van de vorige eeuw op deze plek een scheepswerf huisde, terwijl je anno nu tussen de moderne winkels en restaurants loopt. Tip: voor het lekkerste seafood reserveer je een tafel bij Tjuvholmen Sjømagasin.

Bryggegata 9,0250 Oslo,Noorwegen

_Foto: Moyan Brenn, CC BY 2.0_

### Ader van de stad

“Op de KaJo,” luidde steevast het antwoord van mijn Noorse gids op de vraag waar ik haar zou ontmoeten met mijn groep reizigers. De Karl Johans gate snijdt als een mes door een taart door de stad. Het handige van deze laan is dat, wanneer je deze van begin tot eind afloopt, je vrijwel alle belangrijke gebouwen hebt gespot. Van het centraal station, het Noorse Parlement en de gezellige Universiteitsgebouwen.

Karel Johannes Gate Oslo Noorwegen

Foto: LASZLO ILYES, CC BY 2.0

### Opgepast, hier huist de opera

Is het een ijsschots, een ruimteschip? Nee, het is de grootste cultuurtempel van Noorwegen, het Operahuset. Het marmer en graniet blinkt je van verre al tegemoet. Mooi of niet, het prestigieuze project won verscheidene architectuurprijzen, iets dat de skaters, die veelvuldig rond het gebouw hangen, waarschijnlijk niet zo veel zal interesseren. Reserveer zeker een ticket voor een voorstelling, want ook van binnen is de opera oogstrelend mooi.

Kirsten Flagstads Plass 1,0150 Oslo,Noorwegen

Foto: Daniel Dinger, CC BY-SA 2.0

### Vlotjes naar Polynesië

Als kind leerde ik het verhaal van Thor Heyerdahl, de man die op niets meer dan een vlot van Peru helemaal naar Polynesië voer. Wat een verhaal! Ik hing werkelijk aan de lippen van mijn geschiedenisleraar en zocht thuis meer informatie op in de encyclopedie. Veel nieuws vertelde het oubollige boekwerk me niet, het Kon-Tiki Museet daarentegen wel. Wat was die man een avonturier in hart en nieren.

Bygdøynesveien 36,0286 Oslo,Noorwegen

Foto: Maciek, CC BY 2.0

### Munch museet, schreeuwend goed

Dood en depressiviteit zijn de leidraad van het leven van de expressionistische Noorse schilder Edvard Munch. Zoals zoveel van zijn tijdgenoten uitte hij zijn onbehagen in het leven op het doek. Zijn bekendste werk kent iedereen: ‘De Schreeuw’. In het museum leerde ik dat het schilderij niet deze naam draagt vanwege de met de mond geopende menspersoon op de voorgrond, maar de natuur ‘schreeuwt’. Laat daar geen misverstand over bestaan.

Tøyengata 53, 0578 Oslo

Foto: Hans Dinkelberg, CC BY 2.0

### Holmenkollen, niet voor watjes

Stap aan boord van de Holmenkollbanen en tuf in een metro-achtig treintje naar de populaire wintersportplek van de inwoners van Oslo, Holmenkollen. Een plek vol sportgeschiedenis, de Olympische Spelen van 1952 werden hier gehouden. Ooit overwogen een skischansspringcarrière te beginnen? Ik niet; nadat ik het platform had bereikt, kreeg ik acuut knikkende knieën. Combineer je stedentrip met een rondje langlaufen. Locals vertelden me dat Koning Harald hier skiënd gespot wordt.

Kongeveien 5,0787 Oslo,Noorwegen

Foto: George Rex, CC BY-SA 2.0