By Expedia Team, on October 24, 2016

Een culinaire vakantie in Sri Lanka

Tijdens je reis naar Sri Lanka zul je de meest exotische en kruidige smaken van het land ontdekken. In Sri Lanka worden veel heerlijk geurende gerechten klaargemaakt. In het midden van het eiland en in de economische hoofdstad Colombo staan onder andere rijst met curry, verse kokosnoten en Ceylonthee op het menu. Je zult de charmes van de lokale keuken niet kunnen weerstaan.

### Dambulla en Sigiriya: boeddhistische tempels en nieuwe smaken

Begin je gastronomische ontdekkingsreis in Sri Lanka in het midden van het land. Geniet van je eerste Sri Lankaanse rice & curry in een restaurant in Dambulla. Als je dit nationale gerecht nog nooit hebt geproefd, kun je om te beginnen het beste vragen om een milde variant. Met een volle maag ga je vervolgens naar de culturele driehoek van Sri Lanka.

In de koelte van de grotten van Dambulla bewonder je boeddhistische ornamenten en de vele Boeddhastandbeelden. Ondertussen maak je kennis met de lokale apen die overal om je heen te zien zijn.

Ga hier ook naar een specerijentuin om te zien hoe belangrijk deze smaakmakers zijn in de Sri Lankaanse keuken. Naast hun smaakvolle kracht hebben de lokale specerijen ook beroemde therapeutische eigenschappen. Ontdek de verrassende eigenschappen van kaneel, muskaat, kurkuma en kardemom. Neem vervolgens even de tijd om te genieten van deze heerlijke smaken.

In Sigiriya proef je een hopper (pannenkoek van rijstmeel met ei en curry). Vervolgens ga je naar een archeologische site die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. De Leeuwenrots en de vele galerijen zullen je betoveren en geven je een kijkje in het antieke Sri Lanka.

Hopper - Crédit.jpg

Hopper – foto : Kimba’s Kitchen

### De regio Kandy: thee en exotische groentes

Vervolg je reis met een bezoek aan Kandy, ten zuiden van Dambulla. Hier liggen de mooiste groente- en theeplantages van het land.

Op de markt van de stad, in de buurt van het meer, geniet je van de ongeremde en kleurrijke sfeer die in de straten hangt. Geniet hier van de exotische geuren en smaken. Bewonder kramen met pompoenen, koolraap, murungai (smaakt naar asperge), uradbonen, kokosnoten, nangka’s, cashewnoten, mango’s, olifantsappels en specerijen. Ontdek in Kandy op je gemakje alle exotische groente- en fruitsoorten van het land.

Dan is het tijd voor een bezoekje aan de Tempel van de Tand van Boeddha, een historisch hoogtepunt van Kandy. Vervolgens geniet je van een polo curry (een curry op basis van groene nangka) in een restaurant.

Nu je een introductie tot de keuken van Sri Lanka hebt gehad, smaakt dit vast naar meer. Daarvoor trek je naar het platteland. Het landschap bestaat hier voornamelijk uit theeplantages en rijstvelden. Unieke uitzichten gegarandeerd.

Om in alle rust van deze schoonheid te genieten, stap je aan boord van een trein van Nuwara Eliya naar Ella, ten zuiden van Kandy. De uitgestrekte vlakten zijn bedekt met Ceylon-theeplanten die over de hele wereld bekend zijn.

Plantations de thé dans la région de Kandy.jpg

Theeplantages in de buurt van Kandy – Foto door Malcolm Browne onder licentie CC BY-ND 2.0

### Colombo: de culinaire bevestiging

Je gastronomische reis komt tot een einde in Colombo, de economische hoofdstad van het land. Hier ga je eten bij enkele van de beste restaurants. Als je het nog niet hebt gedaan, is dit je kans om te variëren met rice & curry. Probeer hiervoor verschillende versies uit: rode of witte sambarijst, kip of vis, zoete aardappel of gewone aardappel, linzen of kikkererwten, pol roti (brood met kokos) of papadums (brood van linzenmeel).

De restaurants Curry Leaf en The Gallery Cafe (in het zuidwesten van de stad) staan boven aan de gastronomische ladder van Sri Lanka. Hier geniet je van de beste traditionele gerechten met een innovatieve twist om al je zintuigen te laten meegenieten.

Wat betreft drankjes moet je het beroemde Sri Lankaanse bier EGB (Elephant Ginger Beer) bestellen. Als het tijd is voor het dessert, kies je voor een curd (buffelyoghurt) of wellawahum (pannenkoeken met kurkuma) die op smaak worden gebracht met kitul (palmhars dat naar ahornstroop smaakt).

Dan is het nu tijd om je Ceylonthee te kiezen. Hiervoor ga je naar de beroemdste theehuizen. Twee voorbeelden daarvan zijn Ceylon The Moments en T-Lounge.

Eet smakelijk!

### Thai Pongal: het grote jaarlijkse oogstfeest

Ieder jaar wordt op 14 of 15 januari het hindoeïstische festival Thai Pongal gevierd. Op deze dag viert heel Sri Lanka feest.

Voor dit evenement komen hindoeïsten bij elkaar in een feestelijke sfeer om de natuur te eren en om de goden te vragen om een goede oost. Bewonder de kleurrijke decoraties (kolam) die met rijstpoeder voor de huizen zijn gemaakt. Geniet van pongal, een gerecht met rijst, verse melk en melasse.

De komende dagen staan in het teken van heilige runderen die voor de gelegenheid worden beschilderd en bestrooid met kurkuma. Een spektakel waarbij je al je zintuigen het werk laat doen.

### Sri Lanka in het kort

Beste tijd om te gaan

Vlieg tussen mei en september naar Sri Lanka als je in het droge seizoen wilt gaan.

Vervoer

Trein of bus: voor lange afstanden tussen regio’s.

Taxi of tuktuk: tussen steden en omliggende culturele plekken. Of ontdek Sri Lanka met een huurauto.

Slapen

In een lodge in Dambulla of Kandy, of in een hotel in Colombo, bijvoorbeeld in de wijk Pettah Market (geurende markt).

Eten & drinken

Curry Leaf: 2 Sir Chittampalam A Gardiner, Colombo – In het Hilton, zeevruchten, van € 5 tot € 10

New Sigiri Café: Sigiriya – Sri Lankaanse keuken, menu’s van € 2 tot € 8

Kandy Muslim Hotel: Dalada Vidiya, Kandy – Sri Lankaanse keuken, menu’s van € 2 tot € 5

Balaji Dosai: 9 Peradeniya road ou 100 Colombo street, Kandy – Lokale keuken, menu’s van € 2 tot € 10

* Prijzen kunnen afwijken.

### Top 5 evenementen in Sri Lanka

Januari: Duruthu Perahera in Colombo, viering van het eerste bezoek van Boeddha aan Sri Lanka.

Februari: Onafhankelijkheidsdag in het hele land, optochten, vuurwerk en presentatie van politieke presoonlijkheden in Colombo.

April: Avurudu, Sri Lankaans nieuwjaar.

Juli: Esala Perahera in Kandy, verering van de tand van Boeddha.

December-april: Adam’s Peak in Ella, beklimming van Adam’s Peak door pelgrims en bezinning op de top bij zonsopkomst.”