By Expedia Team, on June 17, 2015

Een kleurrijke herfst in Eindhoven

Trek erop uit, of blijf lekker binnen in Eindhoven.

Eindhoven is een van de groenste steden van het land. De natuur is er altijd binnen handbereik. In de vele parken en groengebieden snuif je de kenmerkende herfstgeur op en bewonder je de kleurenpracht van de bomen. Op de reguliere weekmarkten of bij de ambachtelijke varianten is het extra genieten van de heerlijkste warme hapjes. En als het weer echt bar en boos is, is er ookbinnen genoeg te doen.

HERFST BUITEN
————-

### Op glad ijs

Pirouetjes draaien of gewoon een paar rondjes over het ijs, al schaatsend begin je de dag op een leuke manier. Al is het maar vanwege de mok warme chocolademelk die na afloop meer dan verdiend is. IJssportcentrum Eindhoven (1) heeft meerdere banen en opent zijn deuren jaarlijks in oktober, als de eerste blaadjes van de bomen vallen. Voor de traktatie naderhand zijn ‘t Schaetshuys (2) en het in de buurt gelegen Paviljoen Genneper Parken (3) aantrekkelijke opties.

eindhoven_herfst_stadswandelpark.jpg

Stadswandelpark. Foto: Kees@eindhoven, CC license BY 2.0

### Rollende ballen en speciale biertjes

Mega Bowling Woensel (4) is het grootste bowlingcentrum van Nederland. Als het buiten stormt, ga je binnen tekeer op een van de maar liefst 33 banen. Na wat heftige inspanningen op de baan, is het tijd voor ontspanning. Een klein kwartiertje van de bowlingbaan vandaan trakteer je jezelf op een heerlijk biertje bij brouwerij Van Moll (5) . Op de kaart een grote variatie aan zelf gebrouwen biersoorten, waaronder enkele typische herfstbieren zoals de Moosberliner Kirschbraun, Oktoberfest en Rode Aarde. Kaasplankje erbij en laat de herfst nu maar komen.

### Brood bakken en koffie branden

Groendomein Wasven (6), met een langgevelboerderij als centraal punt, is een bijzondere plek die grotendeels wordt gerund door vrijwilligers en mensen met een verstandelijke beperking. Een fijne plek om buiten rond te lopen, maar ook binnen is van alles te doen. Ideaal voor een regenachtige dag. Zo wordt er in het Bakhuisje op ambachtelijke wijze brood gebakken en is het interessant om eens een kijkje te nemen bij de koffiebranderij. Bij Gasterij in ‘t Ven (7) staan heerlijke gerechten op het menu waar in de herfst met seizoensproducten als paddenstoelen en pompoen wordt gekookt.

HERFST BINNEN
————-

### Pluk het seizoen!

De Philips Fruittuin (8) is in het appelplukseizoen september extra bijzonder. Wat is er nu leuker dan zelf appels plukken? Bij de Fruittuin hoort het pannenkoekenrestaurant De Proeftuin (9) waar je een rijk gevulde picknickmand kunt kopen en waarvan je de inhoud in een van de vele bossenrondom Eindhoven kunt verorberen. Zit je tijdens het eten liever binnen, blijf dan in het restaurant. Het is er goed lunchen. Ook zijn er allerlei cursussen en workshops. Zoals, hoe kan het anders,appelbomen snoeien.

eindhoven_herfst_philipsfruittuin_0.jpg

Philips Fruittuin. Foto: Dorine Ruter, CC license BY 2.0

### Opwarmen met de (h)eerlijkste hapjes

Markten zijn fijn. Al is het maar om de versnaperingen die je opwarmen als er een gure zuidwester waait. Of dat nu de warme poffertjes op de dinsdagmarkt (10) in het centrum van Eindhoven zijn, of de verse stroopwafels van de vrijdagmarkt op het St. Gerardusplein (11). Meer ambachtelijk is deFeelGood Market (12) op het hippe Strijp-S. Iedere derde zondag van de maand stallen ambachtslieden en creatievelingen hun waren en lekkernijen uit. Probeer het langzaam gegaarde vlees van De Boergondiers (13) maar eens.

### De paden op

Laarzen aan en banjeren door enorme bergen op de grond gevallen blaadjes. Dankzij de talloze parken heeft Eindhoven hier voldoende mogelijkheden voor. Zoals bij een van de grootste parken van de stad: De Karpen (14) met de Karpendonkse plas. Het Stadswandelpark (15) heeft gevarieerde natuur en bovendien een beeldentuin. Het Philips van Lenneppark (16) heeft behalve mooie bomenlanen ook een kinderboerderij. Een boerenpannenkoek met stroop bij Panecook (17) smaakt na zo’n herfstwandeling heel goed.

### Leuke weetjes

– In 2013 is de bijzondere roze sparrenhoutzwam opgedoken in het Eindhovense straatbeeld.
– Speciaal voor kinderen zijn er tijdens de herfstvakantie tal van activiteiten in de stad, zoals Knutselen op zondag in het Zuiderzeemuseum.
– In het zuiden van Eindhoven bevindt zich de Leenderheide, dat prachtig kleurt in de herfst en de ideale uitvalsbasis is voor een herfstwandeling.
– Tijdens de herfstmaanden is het gemiddeld 11,1 graden in Eindhoven. De warmste nazomerdag stamt uit 1949. Het was toen op 5 september 32,6 graden. In 1980 was het in november met 3,7 graden overdag al erg koud in Eindhoven.
– Elk jaar in oktober vindt er in Eindhoven het Eindhovens Herfstbierfestival plaats. Het festival staat niet alleen in het teken van enkel Herfst(bok)bier, maar ook in het teken van interessante nieuwe brouwsels van bekende en minder bekende bierbrouwers.

### Praktische informatie

Overnachten

Overnachten in het centrum of juist bij de natuur om de herfst in zijn volle glorie te zien, is allemaal mogelijk in Eindhoven. Het hotelaanbod van de stad is heel divers, in zowel sfeer als prijsklasse en locatie. Zo bevinden zich diverse hotels in de buurt van het DAF Museum enMuseum Jan Cunen.

Eten

Op een gure herfstdag brandt de open haard bij restaurant Memories (18). Eten volgens het seizoen? Bij Gasterij in ‘t Ven (19) wordt gekookt met producten uit eigen tuin. Ook bij de Karpendonkse Hoeve (20), hartje stad en tegelijkertijd midden in het groen, bepaalt het heersende seizoen de menukaart.

Beste tijd om te gaan

Eindhoven is het hele jaar door een heerlijke stad om te bezoeken. Maar sommige activiteiten zijn in de herfst nét een beetje leuker. Ook vinden er een aantal bijzondere evenementen plaats, zoals Oktoberfest en het Bokbierfestival.

### Contacten Eindhoven

1. IJssportcentrum Eindhoven: Antoon Coolenlaan 3, 040-2381200

2. ‘t Schaetshuys: Antoon Coolenlaan 3, 040-2381200

3. Paviljoen Genneper Parken: Antoon Coolenlaan 2A, 040-252463

4. Mega Bowling Woensel: Vijfkamplaan 6-A, 040-2959595

5. Van Moll: Keizersgracht 16A, 040-8487255

6. Wasven: Celebeslaan 30, 040-7870707

7. Gasterij in ‘t Ven: Celebeslaan 30, 040-7870707

8. Philips Fruittuin: Oirschotsedijk 14A, 040-2621453

9. De Proeftuin: Oirschotsedijk 14A, 040-2621453

10. Dinsdagmarkt: binnenstad Eindhoven

11. St. Gerardusplein: St. Gerardusplein

12. Feelgood Market: Klokgebouw 50

13. De Boergondiers: Klokgebouw 50, 06-15888489

14. De Karpen: Van Oldebarneveltlaan

15. Stadswandelpark: Alberdingk Tijmlaan

16. Philips van Lenneppark: Oude Vensedijk

17. Panecook: Heuvelgalerie 195, 040-2450990

18. Restaurant Memories: Dommelstraat 36, 040-2377202

19. Gasterij ‘t Ven: Celebeslaan 30, 040-7970707

20. Restaurant de Karpendonkse Hoeve: Sumatralaan 3, 040-2813663

Top 3 herfstevenementen

Oktober-November: Boekenfestijn, honderden meters boeken en hobbyartikelen, oftewel alles om de lange, donkere dagen door te komen.

November: EIndhovens Filmfestival, films kijken is een fijne manier om de donkere dagen door te brengen. Naast een uitgebreid aanbod aan films en documentaires, kun je ook workshops en masterclasses volgen van o.a. regisseurs en acteurs.

November-januari: Fijne Feestdagen Festival, tal van nostalgische en spannende activiteiten, veelal buiten, in de aanloop naar de feestdagen.”