By Expedia Team, on June 17, 2015

Herfst op z’n Brabants

Trek erop uit of blijf lekker binnen tijdens de herfst in Noord-Brabant.

Een frisse neus halen tijdens een mountainbiketocht over de Loonse en Drunense Duinen alias de Sahara van Noord-Brabant, pompoenen rapen in alle maten en een wandeling in de avonduren om de bosuil te spotten. Maar ook zweten in sauna’s met uitzicht over rood- en geelgekleurde bossen, dobberen in thermobaden en genieten van 200 soorten biertjes, high teas en high wines. Dit en nog veel meer nodigt uit tot een bezoek aan Noord-Brabant in de herfst.

HERFST BINNEN
————-

### Plonzen in het maïsbad

Tijdens de wat koelere herfstmaanden is een indoorspeeltuin een welkome locatie voor kinderen om toch even lekker uit te razen. ‘t Rundal (1) in Eersel is een kijk- en speelboerderij met bekende en minder bekende dieren zoals de krombekeend. In de indoorspeelruimte kan een duik worden genomen in een maïsbak die is gevuld met 3500 kilo maïskorrels. Oudere kinderen en volwassenen kunnen zich uitleven op de 24 hindernissen van Klimpark De Belhamel (2) in Lage Zwaluwe.

noord-brabant_herfst_lagezwaluwe.jpg

Lage Zwaluwe. Foto: Rogier Koop, CC BY-ND 2.0

### Genieten als een echte Bourgondiër

Terwijl buiten een straffe zuidwester waait, is er niets gezelligers dan ergens binnen te genieten van het bourgondische Brabantse leven. Met een high tea bijvoorbeeld. Het Bossche Pilkington’s (3) serveert een klassieke Engelse high tea met apple crumble en verrukkelijke pies in een Victoriaanse sfeer met kroonluchters en bloemetjesbehang. In Bergen op Zoom heeft De Moor (4) niet alleen high tea, maar ook high wine, high bubble en high beer. En in Biercafé Kandinsky (5) in Tilburgschenken ze meer dan 200 biersoorten. Voor de herfst hebben ze ook diverse seizoensbieren. Je kunt ze proberen tijdens een officiële proeverij, maar de aardige barmannen laten je ook graag individueel proeven.

### Ontspannen bij hoge temperaturen

Koukleumen kunnen zich opwarmen bij een van de vele wellness centra in Brabant. Spa Puur (6) in Tilburg heeft ontspannende baden en sauna’s met namen als de Rozensalon en Himalaya Kristalzoutsteencabine. Op adem komen kan ook bij Thermen Goirle (7). Hier geniet je onder meer van zoutwaterbaden, een Hamam en heerlijke opgietingen. Verder zijn er sauna’s als Japanse Mint en een Panoramacabine met uitzicht over de tuin. Je bent in het bourgondische Noord-Brabant en dus is er óók aandacht voor goed eten. Op de kaart van Thermen Goirle vind je culinaire verrassingen passend bij het herfstseizoen.

HERFST BUITEN
————-

### Banjeren door de IJzeren Man

De IJzeren Man (8) in Vught is een recreatieplas in een bosrijke omgeving. In de herfst is het ‘rondje IJzeren Man’ een begrip. Het is er dan fijn banjeren over de zand- en bospaden met woeste boomwortels die boven de grond liggen, terwijl de rode en gele kleurenpracht van de bomen voor een aangenaam decor zorgt. In Sprang-Capelle bij Sanders Pompoenen en Exoten (9) zijn ruim 230 soorten pompoenen en exotische groentesoorten te bewonderen. De teler deelt ook zijn lekkerste recepten, zoals Oma’s pompoentaart.

noord-brabant_herfst_oisterwijksevennen.jpg

Oisterwijkse vennen. Foto: Jos Dielis, CC BY 2.0

### Midden in het oranje van de herfst

Oisterwijk heeft als bijnaam de parel in het groen. Niet meer dan logisch, kijkend naar de directe omgeving die bestaat uit tientallen vennen. En al dat groen kleurt prachtig oranje/rood in de herfst. Het Bezoekerscentrum (10) in dit natuurgebied organiseert vele herfstactiviteiten: van interessante excursies tot spannende speurtochten voor kinderen en avondwandelingen in de herfst, op zoek naar de bosuil en paddenstoelen. Midden in het vennengebied ligt Boshuis Venkraai (11). Hier kun je je onder het genot van een koffie of het huisbier Blonde Kraai vergapen aan de prachtige herfsttaferelen..

### Zandwoestijn in hartje Noord-Brabant

De Loonse en Drunense Duinen worden in de volksmond ook wel de Brabantse Saharagenoemd. Het ruim 4000 hectare grote natuurgebied bestaat voor een groot deel uit… juist ja, zand. Het gebied is wandelend te ontdekken. De gematigde herfsttemperaturen zijn ideaal om met een mountainbike door het gebied te crossen, want van al die fysieke inspanningen krijg je het al snel warm genoeg. Café De Rustende Jager (12) verhuurt mountainbikes en zorgt naderhand voor een welkome kop warme chocolademelk.

### Leuke weetjes

– De tientallen vennen in Oisterwijk gaan al even mee: ze stammen uit de laatste ijstijd.
– De oude slogan van Oisterwijk was De parel van Brabant. De plaats moest deze bijnaam delen met Heeze en het Belgische Grimbergen. Tegenwoordig heeft het een eigen, unieke slogan: De parel in het groen.
– Van de door zand ondergestoven bomen in de Loonse en Drunense Duinen zijn alleen nog de kruinen zichtbaar.
– De schaapskudde die met een herder over de Loonse en Drunense Duinen trekt fungeert als levende grasmaaier: de schapen houden bebossing tegen en houden het kenmerkende stuifzand in tact.
Boswachter Frans Kapteijns, o.a. werkzaam bij de Oisterwijkse bossen en vennen, is een Bekende Nederlander: hij heeft een eigen column in het Brabants Dagblad, trad in 2012 op als vaste boswachter bij KoffieMax en is regelmatig te horen op Radio 1.
– De Dutch Design Week in Eindhoven wordt bijna altijd in de herfstvakantie gepland.
– Op 11 november gaat menig carnavalshart weer harder kloppen, het is de dag dat het carnavalsseizoen weer losbarst.

### Praktische informatie

Overnachten

Met een overnachting is het net wat langer genieten van Noord-Brabant. Bij de vele natuurgebiedenliggen accommodaties in alle smaken, maar ook na een ontspannen dagje in een wellnesscentrum is een heerlijk bed nooit ver weg. Vanzelfsprekend heeft elke stad, zoals Breda, Tilburg en Eindhovende nodige mogelijkheden: van luxe hotels tot knusse B&B’s.

Eten

De herfst is de periode dat veel restaurants wild serveren. La Pucelle (13) pakt ieder seizoen weer uit met de lekkerste wildgerechten. Bij De Boschwachter (14) kun je eten in de bosrijke omgeving nabij Heeze. Bijzonder: elke zondag in het najaar krijgen wandelaars en fietsers een gratis kop soep.

Beste tijd om te gaan

Alhoewel het in het bourgondische Brabant het hele jaar door genieten is, zijn sommige bezienswaardigheden bij uitstek iets voor in de herfst. In geen enkel ander seizoen kleuren de bomen zo divers. En na een fikse herfstwandeling is niets lekkerder dan het tintelende gevoel in je ledematen als je binnen weer opwarmt.

### Contacten Noord-Brabant

1. ‘t Rundal: Schadewijk 23, Eersel, 0497-516391
2. Klimpark De Belhamel: Brugdam 17, Lage Zwaluwe, 0168-481341
3. Pilkington’s: Torenstraat 5, ‘s-Hertogenbosch, 073-6122923
4. De Moor: Grote Markt 29, Bergen op Zoom, 0164-211119
5. Biercafé Kandinsky: Telegraafstraat 58, Tilburg, 013-5444924
6. Spa Puur: Moerse Dreef 10, Tilburg, 013-5715410
7. Thermen Goirle: De Schietberg 1, Goirle, 013-5341949
8. IJzeren Man: Boslaan 49, Vught, 073-6572093
9. Sanders Pompoenen en Exoten: Wendelnesseweg Oost 3, Sprang-Capelle, 0416-311640
10. Bezoekerscentrum Oisterwijk: Van Tienhovenlaan 5, Oisterwijk, 013-5231800
11. Boshuis Venkraai: Bosweg 162, Oisterwijk, 013-5282396
12. De Rustende Jager: Oude Bossche Baan 11, Biezenmortel, 013-5111269
13. La Pucelle: Hofstraat 2 (Markiezenhof), Bergen op Zoom, 0164-266445
14. De Boschwachter: Heezerenbosch 6, Heeze, 040-2262161

Top 3 herfstevenementen

Oktober-november: Theater Festival Breda, dit jaarlijkse festival midden in de herfst is het walhalla voor theaterdieren.

Oktober: Van Oers Marathon, deze herfstklassieker staat bekend om zijn mooie parcours en gastvrije, gezellige sfeer.

11 november: D’n elfde van d’n elfde, heel Brabant viert op deze dag uitbundig de start van het carnavalsseizoen.”