By Expedia Team, on June 17, 2015

Herfst in Rotterdam

Binnen blijven als de blaadjes van de bomen vallen? Niet in Rotterdam. Musea, uitgaan of even lekker uitwaaien, het kan allemaal in de havenstad. Van een herfstwandeling in het Kralingse Bostot lekker uitwaaien op de Maasvlakte: de herfst is hét seizoen om de stad te bezoeken. En als de regen met bakken uit de hemel komt, ga dan stamppot of tapas eten in de overdekte Markthal, of bezoek de SS Rotterdam. Binnen of buiten: genoeg te doen in de herfst in Rotterdam!

HERFST BINNEN
————-

### Nederland in het klein

Begin een dagje Rotterdam met een bezoek aan Mini World Rotterdam (1) vlakbij Rotterdam Centraal. Hier zie je Nederland in het klein op maar liefst 535 vierkante meter. Een belangrijke plek is ingeruimd voor de stad Rotterdam in miniatuur. Zo staan er maquettes van 50 oude en nieuwe gebouwen. Mini World Rotterdam heeft ook een record: de Rotterdamse haven is de grootste overdekte miniatuurhaven van Europa.

rotterdam_herfst_ssrotterdam.jpg

SS Rotterdam Foto: Edward Dalmulder, CC BY 2.0

### Op avontuur op de SS Rotterdam

Ga ‘s middags naar de SS Rotterdam (2), het legendarische stoomschip van de Holland-Amerika Lijn. Tijdens een rondleiding bezoek je de boeg en krijg je ook de kans om rond te kijken op de brug en in de machinekamer. Voor kinderen is de rondleiding Uitwaaien & Zwaaien heel geschikt. Die is iets korter, en er zitten diverse leuke extra’s in verwerkt. Zo kunnen kinderen onderweg het morsealfabet leren. Na afloop kun je lekker eten in een van de restaurants op het Promenade Deck of stijlvol koffiedrinken in de Captains Lounge.

### Meerdere restaurants onder een dak

Eten uit alle windstreken vind je in het Westelijk Handelsterrein (3), in het Scheepvaartkwartier. In dit complex pakhuizen uit 1894 zijn acht restaurants gevestigd. Je kunt er onder meer Japans, Frans en Thais eten. Er is ook een overdekt buitenterras en ‘s avonds zijn er regelmatig jazzconcerten. Nog meer keuze aan eetgelegenheden vind je in de nieuwe blikvanger van de stad:De Markthal (4). Binnen, tussen de huizenhoge glazen wanden en het kleurrijke plafond, bevinden zich tientallen eetstalletjes met onder meer tapas, hamburgers en stamppot. De ideale locatie om tijdens een gure herfstdag een hapje te gaan eten.

HERFST BUITEN
————-

### Op avontuur in het Kralingse Bos

Rotterdam heeft zijn eigen Central Park: het Kralingse Bos (5). Dit is het bekendste van de vier stadsparken en is met zijn omvang van 300 voetbalvelden heel geschikt voor een stevige herfstwandeling. Avonturiers kunnen zich uitleven in het Klimpark Fun Forest Rotterdam (6). Ga na afloop koffiedrinken bij Brasserie De Schone Lei (7) aan de Kralingse Plas. Als het fris is, doen ze de open haard aan, maar bij mooi weer blijf je natuurlijk buiten op het terras met uitzicht op de skyline van Rotterdam.

rotterdam_herfst_kralingsebos.jpg

Kralingse Bos Foto: Krijn van Putten, CC BY 2.0

### Ontdek de Tweede Maasvlakte

Een van de indrukwekkendste projecten in Nederland is de bouw van de Tweede Maasvlakte. Vanaf het Panorama Deck van Informatiecentrum FutureLand (8) heb je uitzicht op de terminals in aanbouw. Je kunt er ook een virtuele reis maken over de Maasvlakte in 2035, waarbij je rakelings langs de containerkranen scheert. Maar nóg leuker is het om zelf op de Maasvlakte te gaan kijken. Er zijn excursies per bus en per boot en het is ook mogelijk om mee te gaan met een fossielenexpeditie op het Maasvlaktestrand.

### Uit eten aan de haven

In een metropool als Rotterdam kun je eigenlijk overal wel terecht als je lekker wilt eten. Wil je iets nieuws ontdekken? Ga dan naar het gebied rond de Oude Haven (9). Dit is een van de oudste plekjes van Rotterdam (de eerste haven!) maar er gebeurt veel nieuws op horecagebied, vooral rond het Gelderseplein. Ga bijvoorbeeld uit eten bij Stockholm (10) aan de Spaanse Kade, bekend vanwege de lavagrill specialiteiten. Als het meezit, eet je op het terras, maar als het fris wordt zit je binnen ook gezellig.

### Leuke weetjes

– Voor kinderen zijn er in de herfstvakantie in Rotterdam talloze activiteiten (11)
– Onder de parkeergarage Museumpark is een grote ondergrondse waterberging (12), die tijdens hevige regenval wateroverlast voorkomt. Er is een panoramaruimte waar je kunt zien hoe dat werkt.
– In december vindt de populaire Bruggenloop plaats in Rotterdam. Ondanks de vaak gure weersomstandigheden lopen inmiddels meer dan 10.000 deelnemers vol enthousiasme 15 kilometer over 5 bruggen, waaronder de Erasmusbrug.
– Half november is de feestelijke aankomst van Sinterklaas in Rotterdam. Natuurlijk komt hij per boot! De aanlegplaats is op het Willemsplein, vlak naast de Erasmusbrug.
– Hot en happening én overdekt is de Fenix Food Factory (13); een oud pakhuis dat omgetoverd is tot foodmekka met een rauw randje.

### Praktische informatie

Overnachten

Dankzij de vele zakelijke reizigers, de congressen en de talloze festivals heeft Rotterdam niet te klagen over het aantal hotelkamers. Er zijn er ruim 3500. Om optimaal van de herfst te genieten, kies je voor een hotel bij de Rotterdamse haven of kies je voor accomodatie in de buurt van het Kralingse Bos. Voor een hotelkamer met uitzicht is de Kop van Zuid of de kade bij de Erasmusbrug dé plek.

Eten

In havenstad Rotterdam zijn alle keukens van de wereld vertegenwoordigd. Bekende plekken met veel restaurants zijn bijvoorbeeld het gebied rond het Stadhuisplein, de Maasboulevard en de Oude Haven. Neem Restaurant Mooii (14), daar werkt de kok met zoveel mogelijk duurzame en biologische ingrediënten.

Beste tijd om te gaan

Rotterdam kun je het hele jaar bezoeken, maar in de herfst heeft de stad net wat extra sfeer dankzij alle lampjes in de binnenstad en de verlichte hijskranen langs het water. Je kunt er actief zijn in de buitenlucht, maar wanneer het hard waait en stormt kun je er goed binnen toeven in de musea, cafés en restaurants.

### Contacten

1. Mini World Rotterdam: Weena 745, 010 2400501
2. SS Rotterdam: 3de Katendrechtse Hoofd 25, 010 297 3090
3. Westelijk Handelsterrein: Vollenhovenstraat 15, 010 7371606
4. De Markthal: Ds. Jan Scharpstraat 298
5. Kralingse Bos: in de wijk Kralingen, informatie bij Rotterdam Info, 010 7900185
6. Fun Forest Rotterdam: Langepad 71, Kralingse Bos, 0900 3367378
7. Brasserie De Schone Lei: Plaszoom 500, 010 2121555
8. Informatiecentrum FutureLand: Europaweg 902, 010 2522520
9. Oude Haven: Oude Haven, Rotterdam
10. Stockholm: Spaansekade 12, 010 4147295
11. Rotterdams UitBuro:www.rotterdamsuitburo.nl
12. Waterberging: p/a Rotterdam WorldPort, Gemeente Rotterdam
13. Fenix Food Factory: Veerlaan 19D
14. Restaurant Mooii: Oost-Wijnstraat 8-16, 010 4112295

Rotterdamse najaarskermis

Elk najaar in oktober strijkt dekermis neer op haar vertrouwde locatie aan de Schiehaven in Rotterdam. Meer dan 60 attracties zorgen voor een geweldig middagje uit voor jong en oud. Met spannende attracties voor de adrenalinejunkies, maar ook voor liefhebbers van de oud-Hollandsche jaarmarktsfeer en de klassieke attracties.

Top 3 herfstevenementen

31 oktober: Halloween, op diverse plekken in de stad zijn filmavonden, concerten en feestjes – met verkleed publiek.

Oktober: Jazz International Rotterdam, intiem driedaags jazzfestival in LantarenVenster met internationale artiesten.

November: Rotterdam Beats, jaarlijks showcase-festival over urban muziek met talloze concerten op diverse locaties.”