By Expedia Team, on June 12, 2015

Een weekend genieten in de culinaire hoofdstad

Je smaakpapillen weten niet wat ze overkomt, je ogen doen zich tegoed… Kom naar Parijs voor een weekend vol smaken en kleuren. Trakteer jezelf op een weekend smullen van culinaire heerlijkheden door de grote Parijse chefs. Bezoek de heilige plaatsen van de Franse keuken. In dit culinaire weekend Parijs draait alles om heerlijk eten.

DAG 1
———

### Zelf voor chef spelen

Een mooi begin van je culinaire weekend Parijs: zet zelf een koksmuts op. Pas als je een kookworkshop volgt bij een van de beroemde chefs, besef je wat zij eigenlijk allemaal kunnen. Bereid je eigen sterrenmaaltijd en ontdek de allernieuwste kooktechnieken.

In het Foodlab van het 1e arrondissement leidt chef Thierry Marx je rond in de moleculaire keuken. In het 3e arrondissement geeft chef Cyril Lignac allerlei tips om simpele producten zelf thuis klaar te maken. Bij de amateurkookschool Lenôtre in het 8e arrondissement komen de beste koks van Frankrijk lesgeven in de fijne en creatieve kneepjes van hun vak.

Trek gekregen? Bij Atelier Saint-Germain, van chef-kok Joël Robuchon is de sfeer gezellig en eet je, op een krukje aan de bar, klassieke gerechten uit de Franse keuken.

chef-gastronomie.jpg

### Culinaire wandeling

Daarna kun je wel een wandelingetje gebruiken: ga de heilige plekken van de Franse keuken ontdekken. Eerst wandel je naar de Tour d’Argent in het 5e arrondissement. Dit prestigieuze restaurant bestaat al sinds 1582 en het is vooral beroemd om zijn canard au sang (geperste eend!) en zijn wijnkelder met 450.000 flessen. Hier hebben in de loop der eeuwen heel wat koningen, politici en schrijvers gegeten.

Nog meer culinaire geschiedenis vind je in de rue d’Anjou in het 8e arrondissement, bij Restaurant 1728. Het is gevestigd in een gerestaureerd herenhuis, en is tevens een theesalon en kunstgalerie. Laat je in dit 18e-eeuwse boudoir verleiden met verrukkelijke hapjes. Even ben je helemaal in andere sferen…

Aan het eind van de dag keer je terug naar het heden, bij Tante Louise (in het 8e arrondissement) of tante Marguerite (in het 7e arrondissement). Deze twee top-brasseries zijn eigendom van chef-kok Bernard Loiseau. Bij de een krijg je gerechten uit de traditioneel burgerlijke keuken voorgezet, bij de andere zijn de gerechten vooral Bourgondisch. Genieten maar!

DAG 2
———

### Eten door de eeuwen heen

De volgende dag ga je verder met je rondtocht langs historische etablissementen in de Franse hoofdstad. Zo kom je bij de Procope, het oudste café van Parijs, dat in 1686 werd geopend en waar de denkers van de Verlichting kwamen. Het ligt in het Quartier Latin en ook nu nog kun je er de inrichting uit de zeventiende eeuw bewonderen, al genietend van heerlijke traditionele hapjes.

Dan weer verder, naar het 7e arrondissement. Restaurant La Petite Chaise, dat zes jaar eerder is geopend, is ook altijd een ontmoetingsplaats van Parijse politici, acteurs en kunstenaars geweest. Het is gevestigd in een monument. Vroeger zat er ook een wijnwinkel. Het smeedijzeren hekwerk buiten getuigt daar nog van.

### Culinaire aanlegplaatsen langs de Seine

Wat dacht je van een etentje bereid door een sterrenchef, terwijl je over de Seine vaart en het uitzicht dus steeds verandert? De beroemde gebouwen van Parijs komen één voor één voorbij, tegelijk met de gangen van je diner. Chef Martial Enguehard, één van de beste koks van Frankrijk, schotelt je op zijn rondvaartboot Le Capitaine Fracasse allerlei verfijnde seizoensgerechten voor, bereid met groenten van een echte Parijse moestuinier.

Als je onder de Pont Neuf door komt, werp dan even een blik op de wijk van de bouquinistes (tweedehands boekverkopers) en op het gerenommeerde gelijknamige restaurant van chef-kok Guy Savoy.

Eenmaal weer op de vaste wal ga je naar de Halles de Paris, oftewel de Hallen. Tot 1970 kwamen de Parijse restaurants hier hun verse producten inslaan. Stel je voor hoe hier de kramen vol fruit en vis, wild en gevogelte, kazen en worst bij elkaar stonden. Tegenwoordig kun je daarnaast ook op de Saint-Eustace-markt verse seizoensproducten kopen.

Natuurlijk eindig je dit culinaire weekend met een diner bij een beroemd restaurant: stropdas en de juiste kleding verplicht! Restaurant Le Meurice aan de rue de Rivoli heeft maar liefst drie Michelinsterren: reken dus op een onvergetelijke culinaire belevenis. De gedurfde en overvloedige gerechten van chef Yannick Alleno passen prachtig bij het marmer en verguldsel van het interieur, dat door Philippe Starck is ontworpen. En zo kweek je al proevend en genietend een heerlijke herinnering aan dit culinaire weekend Parijs, hoofdstad van de gastronomie.

### Het feest van de Gastronomie

Eind september zijn er in heel Frankrijk meer dan 7600 culinaire evenementen rond streekproducten en traditionele keukens of juist nieuwe ontdekkingen. Er worden picknicks, banketten en kookdemonstraties georganiseerd, allemaal bedoeld om de liefde voor koken en de Franse cuisine met elkaar te delen. Zelfs kinderen doen mee: er zijn tekenwedstrijden, speurtochten en nog veel meer. Dit Feest van de Franse keuken staat zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO!

### Parijs in het kort

Beste tijd om te gaan

Het hele jaar! De restaurants zijn het hele jaar door open (afgezien van de jaarlijkse vakanties) en de Franse keuken heeft in elke seizoen allerlei heerlijkheden te bieden.

Vervoer

Te voet: om door de straten te flaneren en de verschillende menukaarten met elkaar te vergelijken.

Per openbaar vervoer: de metro en de R.E.R.-treinen rijden elke dag tot ongeveer middernacht en in het weekend later. Tot half negen ‘s avond kun je op veel plekken ook per bus komen.

Laat de auto staan, want parkeren is duur en er is nauwelijks plaats.

Slapen

Deze culinaire ontdekkingsreis blijft voornamelijk in en rond het centrum. Het 3e en het 4e arrondissement (Marais, Pompidou, Notre Dame) zijn dan ook ideaal als uitgangspunt. Je kunt ook een hotel kiezen in het 7e arrondissement, vlak bij de Eiffeltoren en het Musée d’Orsay.

Eten en drinken

L’Atelier Saint-Germain: rue de Montalembert 5, 7e arr.

Tante Louise: rue Boissy-d’Anglas 41, 8e arr.

Le Capitaine Fracasse: Île aux Cygnes, midden van de Pont de Bir Hakeim, 15e arr.

Le Meurice: rue de Rivoli 228, 1e arr.

“De mensen weten niet dat er ook echte Parijse streekgerechten zijn. Ik geloof dat de gastronomie in Parijs is ontstaan.”

Chef Yannick Alleno (1968) heeft in toprestaurants overal ter wereld de scepter gezwaaid. Hij komt zelf uit een familie van restauranthouders en zijn grote passie is de culinaire geschiedenis van Parijs. Hij heeft de keuken van hotel Meurice wereldberoemd gemaakt en leidt nu zijn eigen restaurant, Terroir Parisien, waar hij zijn gasten laat kennismaken met bijna vergeten producten.

Top 5 culinaire evenementen

September: Fête de la Gastronomie.

Oktober: Week van de Smaak.

Eind oktober-begin november:Chocoladebeurs.

November: Internationaal festival voor culinaire fotografie.

November en december: twee keer een Salon des Saveurs, culinaire beurs rond streekproducten en -gerechten.”