By Expedia Team, on June 17, 2015

Gelderland weet raad met de lente

Slingerende dijken en kronkelende rivieren te midden van fruitbomen vol bloesem. Dat is de lente in Gelderland. Net als terrassen aan de Waal die vollopen aan de Waalkade, stadsparken die weer tot leven komen of theetuinen idyllisch gelegen in de prachtige Ooijpolder of rijkelijk zijn omringd door rozen. Als het even meezit, laat de temperatuur het toe om te picknicken in een park of te dineren aan het water. En weer of geen weer: de asperges staan bovenaan de menukaart.

FRUITTUIN GELDERLAND
——————–

### De fruittuin van Nederland

Rivierenland met onder meer de Betuwe is de fruittuin van Nederland. In de lente, als de appel-, kersen- en perenbomen heerlijk geurend en schitterend in de bloesem staan, is dit deel van Gelderland op zijn best. Diverse fietstochten leiden langs deze boomgaarden. Tijdens zo’n fietstocht mag een taartje met fruit uit de omgeving vanzelfsprekend niet ontbreken. Net als een bezoek aan het streekmuseum in Tiel dat is gewijd aan het icoon van de Betuwe: Flipje (1).

gelderland_lente_fruitbomen.jpg

Fruitbomen in bloei. Foto: Franklin Heijnen, CC BY-SA 2.0

### Welkom aan boord

Een provincie met zoveel rivieren vraagt om een boottochtje. Op het klassieke plezierjacht De Zeehond (2) is vanuit Geldermalsen het stuk van de Linge te bevaren dat loopt langs landgoed Mariënwaerdt en glasstad Leerdam. Varen op de Waal kan met de traditionele waalschokkerNeeltje Jantje (3). Dit oorspronkelijke vissersschip vaart vanuit Tiel langs natuurgebieden en dwarsstekende kribben. Er zijn kortere en langere tochten te maken rondom allerlei thema’s, waarbij je soms ook van boord gaat.

### De terrassen op, de tuinen in

De Waal vanaf vaste wal bekijken kan op een van de vele terrassen aan de Waalkade van Nijmegen. Als na een lange winter de eerste zonnestralen weer warm aanvoelen is het extra genieten van bijvoorbeeld het streetfood van De Firma (4). Tuinliefhebbers rijden vanuit Tiel langs de Waal naar Nijmegen waar ze een stop maken bij de Millinger Theetuin (5). Hier is het genieten van thee, maar ook van de tropische sfeer die deze tuin ademt. De route van en naar de theetuin gaat door de Millingerwaard met Gallowayrunderen en Konikpaarden.

GROEN, WIJN EN ‘WIT GOUD’
————————-

### Ontwaken in het groen

Tijdens de eerste voorjaarszon stromen de stadsparken in alle Gelderse steden weer vol. Park Berg en Bos (6) in Apeldoorn grenst aan Paleis Het Loo en is een geliefde omgeving om de dag ontspannen of juist actief van start te gaan. Liever een theekransje? Omringd door rozen in alle kleuren serveert Theehuis en Rozentuin De Stamroos (7) in Terwolde, nabij Apeldoorn, de lekkerste theesoorten. En mocht het nu onverhoopt toch nog wat aan de frisse kant zijn dan is binnen bij de open haard zitten ook geen straf.

gelderland_lente_neerijnen.jpg

Lente aan de Waal. Foto: JP Meneer Zjeroen, CC BY 2.0

### De lente vanuit de lucht

Als het droog, helder en niet al te winderig is, heb je de beste condities te pakken voor een parachutesprong. Bij Paracentrum Teuge (14) bij Apeldoornis een sensationele tandemsprong te maken die de Veluwe en de rest van Gelderland van bovenaf laat zien. Optimaal profiteren van het buitenseizoen kan ook ‘gewoon’ vanaf de grond. De fietsroute Veel Luwe Smultour gaat via pittoreske weggetjes in het oostelijke deel van de Veluwe, de IJsselvallei, langs plekken waar je neer kunt ploffen om je tegoed te doen aan Wilpenaer kaas en een fruitig sapje.

### Wit goud en een glas witte wijn

Wist je dat de Achterhoek van april tot en met juni in het teken staat van asperges? Bij veel aspergeboerderijen, zoals Asselman Asperges (6), wordt het ‘witte goud’ ‘s ochtends gestoken en is het dezelfde dag nog te koop. Een heerlijk souvenir voor thuis. Wijn smaakt uitstekend bij asperges. En laat de Achterhoek nou net een van de grootste wijngebieden van Nederland zijn. ‘t Schulten Hues (10) in Zutphen heeft in de lente een mooi menu dat beide lokale hoogstandjes optimaal tot hun recht laat komen. Ook is er een fietsroute die langs aspergetelers en wijngaarden gaat.

### Leuke weetjes

Flipje, het bekende figuurtje met een lijfje van frambozen en ledematen van rode bessen uit de Betuwe, is ‘geboren’ in 1935.
– Lang werd er gezocht naar een naam voor Flipje. Het reclamebureau riep in de zoektocht uit ‘desnoods noemen we hem Flipje!’, en zo geschiedde…
– De Tuinen van Appeltern, gelegen in het Land van Maas en Waal, vormen het grootste tuininspiratie- en belevenispark van Europa.
– Jaarlijks worden er in Teuge gemiddeld zo’n 30 duizend parachutesprongen gemaakt.
– Via de webcam van fruitbedrijf De Hoenderik in Tricht is de bloesem van fruitbomen ‘live’ te bekijken.
– De ongeëvenaarde veelzijdigheid van de Millingerwaard heeft ertoe geleid dat het Wereld Natuur Fonds het gebied heeft aangewezen als voorbeeldgebied ‘par excellence’ op het gebied van natuurontwikkeling.

### Praktische informatie

Overnachten

De een overnacht het liefste in de reuring van het stadsleven van Apeldoorn of Nijmegen, zeker als het terrasseizoen weer is aangebroken. De ander wil juist middenin de natuur zitten als die weer tot leven komt. Komt dat even goed uit: het kan allebei in Gelderland.

Eten

De zwoele, zomerse avonden laten in de lente nog op zich wachten, maar met wat geluk kan er al van een diner buiten genoten worden. Moeke Mooren (11) in Appeltern heeft een panoramaterras dat uitkijkt over de Maas. Bistro De Olliemölle (12) in Borculo zit in een watermolen waarvan het rad nog draait en heeft een mooi terras.

Beste tijd om te gaan

Sommige bezienswaardigheden en activiteiten in Gelderland komen net wat beter tot hun recht in hetvoorjaar, als de temperatuur weer wat aangenamer is en nieuw leven zich aandient. Van fruitbomen die weer in de bloesem staan tot pasgeboren lammetjes, vrolijk huppelend door de wei.

### Contacten Gelderland

1. Flipje en streekmuseum Tiel: Plein 48, Tiel, 0344-614416
2. Klassiek plezierjacht De Zeehond: Kostverlorenkade, Geldermalsen, 06-23870322
3. Neeltje Jantje: Nieuwe Havendijk 2, Tiel, 0344-606273
4. De Firma: Lage Markt 47, Nijmegen, 024-3226040
5. Millinger Theetuin: Klaverland 9, Millingen aan de Rijn, 0481-431885
6. Park Berg en Bos: J. C. Wilslaan 21, Apeldoorn, 055-5270550
7. Theehuis en Rozentuin De Stamroos: Molenweg 29, Terwolde, 0571-292066
8. Paracentrum Teuge: De Zanden 11/d, Teuge (vliegveld Teuge), 055-3231604
9. Asselman Asperges: Vrochterdijk 2, Barchem, 0573-441419
10. ‘t Schulten Hues: ‘s-Gravenhof 5, 7201 DN Zutphen, 0575-510005
11. Moeke Mooren: Blauwe Sluis 1b, Appeltern, 0487-541872
12. De Olliemölle: Lange Molenstraat 17, Borculo, 0545-276556

Top 3 lente evenementen

Maart: Lammetjesdag, pasgeboren lammetjes aaien en knuffelen op De Loenermark in Loenen.

April: Pasen Kasteel Ammersoyen, paaseieren schilderen én zoeken in het middeleeuwse Kasteel Ammersoyen in Ammerzoden.

Mei: Betuwse Lente Fair, lekker eten, leuke activiteiten en kalfjes knuffelen staan centraal op deze feestmarkt in Enspijk.”