By Expedia Team, on March 23, 2017

In Rome staat chocolade centraal

In de eeuwige stad smaakt la dolce vita naar chocolade!

Met alle aandacht die Italianen aan koffie besteden, zou je denken dat ze geen tijd voor chocola overhouden. Niets is minder waar… Rome is de ideale plek om je honger naar chocola te stillen! De stad is bezaaid met fijne tentjes, wat je een uitgelezen kans biedt om de leukste wijken van Rome te ontdekken. Zoals het gezegde luidt: alle wegen leiden naar Rome… en naar de chocolaterie!

Ontdek de 10 chocoladegeheimen van Rome
—————————————

Deze 10 plekken wil je niet missen tijdens je volgende foodie trip naar deze fraaie antieke stad.

### 1. Ontdek de oudste chocolatier van de stad: Moriondo e Gariglio

Bij Moriondo e Gariglio voelt het alsof je een ander tijdperk binnenstapt. Reis terug naar de 19e eeuw, toen deze beroemde chocolaterie, waar elke Romein trots op is, werd geopend. De plaatselijke chocoholics zijn hier dan ook al meer dan 200 jaar kind aan huis. Als Pasen zich aandient, staan de mensen hier massaal in de rij voor de beroemde in folie verpakte chocolade-eitjes en -visjes die dit religieuze feest wat extra smaak geven.

Moriondo e Gariglio
Via del Piè di Marmo, 21/22, 00186, Rome

### 2. Probeer rauwe veganchocola bij Grezzo

Schrijf dit adresje bij op je to do-lijst als je op zoek bent naar een traktatie die geen melk of andere dierlijke producten bevat. Chocolatier Grezzo Raw Chocolate verkoopt alleen rauwe, biologische en glutenvrije zoetigheid, op basis van sojamelk. Kwaliteit staat hier voorop en de eigenaren van dit zaakje zijn altijd op zoek naar de meest verfijnde recepten die ook nog eens weten te verrassen qua smaak. Vergeet niet de verrukkelijke pralines van rauwe chocolade (60% tot 80% cacao) te proeven. De ietwat bittere en knapperige samenstelling van deze chocola is om je vingers bij af te likken!

Grezzo Via Urbana, 130, 00184, Rome

### 3. Laat je verrassen door de chocoladekunstwerkjes van Pasticceria Bompiani

De creaties van deze patisserie in het centrum van Rome doen de harten van menig kunstliefhebber sneller kloppen. Tijdens Pasen kun je bij dit chique zaakje namelijk terecht voor chocolade-eieren versierd als beroemde moderne kunstwerken. Haring, Kandinsky, Basquiat en Klee… de chocola van Bompiani is om in te lijsten.

Pasticceria Bompiani
Via Benedetto Bompiani, 8, 00147, Rome

### 4. Zodra je de chocolaatjes van Quetzalcoatl ziet, loopt het water je in de mond

Laat je niet foppen door de naam, dit is namelijk geen Mexicaanse chocolatier. Deze chocolaterie is 100% Romeins! Zodra je hier over de drempel stapt, betreed je een wereld van schaamteloos genot… De schitterend uitgestalde pralines zijn dan ook onweerstaanbaar. Dit is tevens de ideale plek om nog even een ijsje te halen (chocolade, uiteraard) voor je je verkenningstocht door Rome vervolgt.

Quetzalcoatl Via delle Carrozze, 26, Rome

### 5. Bezoek festival Choco-Note in San Marino

In het kleine stadje San Marino, ten zuidoosten van Rome, vindt jaarlijks in oktober het Choco-Note-festival. plaats. Drie dagen lang kun je hier workshops, proeverijen en shows voor jong en oud bijwonen. Maak, nadat de kleintjes hun buikje rond hebben gegeten, nog even wat tijd vrij om een echte Sachertorte of een authentieke praline te leren maken.

Choco-Note
Via Eugippo e Cantone Panoramico

Centro storico, Città di San Marino

Foto : Shutterstock

### 6. Stort je in een wereld van pure cacao in de chocoladefabriek van SAID

Zodra de heerlijke geuren uit dit historische zaakje je tegemoetkomen, is het onmogelijk om aan deze in 1923 opgerichte chocolaterie voorbij te lopen. Fans van Johnny Depp, Juliette Binoche en de boeken van Joanne Harris zullen dit winkeltje direct herkennen uit de film Chocolat. Het voelt hier net alsof je een Hollywoodfilm binnenstapt. Net als veel filmsterren tijdens de opnames, kun je hier nog wel eens in de verleiding te komen om een zoet hapje te nemen. Gelukkig is er keuze te over in deze enorme fabriek!

SAID Via Tiburtina, 135, 00185, Rome

### 7. Probeer de nudi-chocolaatjes van Gay Odin

Bij dit ambachtelijke zaakje draagt de verleiding zoete namen als Ghiandella, Nocciutella, Godinella en Albanesi. Van pralines tot repen, boomstammen, chocopasta en likeurtjes: Gay Odin verkoopt chocola in alle soorten en maten. Dit in de jaren 20 door chocolatier Isidoro Odin opgerichte winkeltje heeft een enorme reputatie opgebouwd dankzij de karakteristieke blauwe verpakkingen en de foresta– en nudi-chocolaatjes. De chocola van Gay Odin is een begrip in Italië en liefhebbers komen geregeld van heinde en verre om nieuwe voorraden in te slaan.

Gay Odin
Via Antonio Stoppani, 9, 00197, Rome

### 8. Trakteer jezelf op de romige warme chocolademelk van Venchi

Venchi is een van de beroemdste ambachtelijke chocolatiers van Italië. Na een dagje slenteren door de straten van Rome is dit een ideale plek om even bij te komen. Probeer de zalige warme chocolademelk waar dit zaakje zijn faam aan dankt. Deze chocolademelk is zo heerlijk vol en romig dat je er een lepeltje bij nodig hebt. Venchi gebruikt bovendien uit principe geen kunstmatige toevoegingen bij de bereiding van hun hemelse recepten. Chocoladegenot in optima forma!

Venchi Cioccolato
Via della Croce, 25/26, Rome

### 9. Geef toe aan de verleiding bij Dolce Idea

Dit chocoladewinkeltje maakt zijn verrukkelijke naam helemaal waar. Naast een indrukwekkend assortiment aan chocolaatjes, wordt alles ook nog eens fraai verpakt in alle kleuren van de regenboog. Dolce Idea is een niet te missen locatie voor foodies.

Dolce Idea
Via della Stelletta, 27, 00186, Rome

### 10. Drink uit chocoladeglaasjes bij Vendita Libri Cioccolata e Vino

Boeken, alcohol en chocola… als dat geen prettige combinatie is! Laat je verleiden door deze zoete drie-eenheid in het hart van de gezellige wijk Trastevere. Sluit de avond af in dit unieke barretje waar de drankjes worden geserveerd in shotglaasjes van chocola. Nadat je je Baileys achter de kiezen hebt, kun je je chocolade shotglaasje opeten. Een menu vol shotjes met namen als G-Spot en 69 draagt alleen maar bij aan de bijzondere sfeer… Een perfecte plek om wat lol te beleven tijdens je chocoladetripje!

Vendita Libri Cioccolata e Vino
Vicolo de’ Cinque, 11A, 00153, Rome

<a href="https://www.google.com/maps/d/embed?mid=1pxLPAybhQskXRN6KpDysKEn16Aw">https://www.google.com/maps/d/embed?mid=1pxLPAybhQskXRN6KpDysKEn16Aw</a>

### Chocolade… volgens de beste chef-koks:

“Ik houd van topproducten waarvan je met alle zintuigen kunt genieten. Daarom was ik constant op zoek naar nieuwe smaakcombinaties. De unieke substantie en het rijke palet aan smaken en geuren van chocola bleek de oplossing te zijn…”

Valter Bovetti, ambachtelijk chocolatier uit Piëmont en oprichter van chocolademerk Bovetti.

### Uitgelicht: Francesco Carletti, de eerste chocolade-importeur

Het is aan Francesco Carletti te danken dat je tegenwoordig zoveel chocoladewinkels kunt vinden in Italië. Hij ontdekte Mexicaanse chocola tijdens een reis naar de Nieuwe Wereld. In 1606 bracht hij zijn smakelijke ontdekking mee terug naar Florence om het in detail te kunnen bestuderen. Zo kwam chocola terecht op de Europese markt. Nog voor het overal beschikbaar werd, kon de Italiaanse adel al van deze lekkernij snoepen.

### La Foresta**: Italiaans chocoladeparadijs

La Foresta draagt een toepasselijke naam, aangezien het chocola in de vorm van boomstammen verkoopt. Vooral rond de feestdagen gaan ze als warme broodjes over de toonbank en zijn ze een leuke toevoeging op tafel!

### 5 chocolademomenten die Rome veranderd hebben

1606: De winkelier Francesco Carletti brengt voor het eerst chocola van Mexico naar Italië.

1644: De Romeinse dokter Paolo Zacchia schrijft het eerste medische verslag over de effecten van chocolade op het menselijk lichaam.

1878: De eerste chocoladezaak van Venchi opent in Rome.

1923: De chocoladefabriek SAID dal 1923 wordt opgericht.

1953:** In de film Roman Holiday bezoekt Audrey Hepburn de Giolitti Gelateria.”