By Expedia Team, on February 9, 2016

‘Italië is een dankbare inspiratiebron’ – interview met blogger Saskia van Ciao Tutti

Sinds haar eerste bezoek aan Italië is blogger Saskia van Ciaotutti.nl verliefd op het land. Ze is er meerdere keren per jaar te vinden en blogt over alles wat met Italië te maken heeft. In dit interview vertelt Saskia wat ze zo bijzonder vindt aan Italië, wat haar favoriete Italiaanse gerecht is en waarom ze er toch niet zou willen wonen.

Interview met Saskia van Ciao Tutti

Foto: Alberto Sarrantonio | Flytographer

Wie ben je en waarom reis je zo graag?
Ik ben Saskia (nog nét 35) en dol op Italië. Sinds mijn eerste kennismaking met dat land ben ik verliefd op de Italiaanse cultuur, de taal, de manier van leven… Als ik in Italië ben, ben ik simpelweg gelukkig, of ik nu in Rome achter een bord gefrituurde artisjokken zit of in Bologna verse pasta sta te maken. De Italianen zijn meesters in het genieten van kleine dingen en ik omarm dat deel van de Italiaanse cultuur maar wát graag. Om een dagelijkse blog te kunnen publiceren moet ik er dan ook vaak zijn, om inspiratie op te doen. Elk moment van de dag kan in Bologna, Florence, Rome, Lecce of Napels inspiratie zijn voor een verhaal, dat vaak zo mooi is dat je het zelf niet beter zou kunnen verzinnen. Italië is een dankbare inspiratiebron…

Wanneer ben je begonnen met je Italiëblog Ciao tutti, en waarom?
Na mijn eerste bezoek aan Rome (in 1998) voorzag ik vrienden die Rome bezochten steeds van lijstjes met tips. Eerst met de hand geschreven, later met een digitale lijst die met elk eigen bezoek langer en langer werd. Het was mijn broer die het idee opperde al die tips online te zetten, in een blog. Het was eind 2009 en ik wist eerlijk gezegd niet wat dat was, een blog, en of ik daar wel tijd voor zou hebben (ik werkte toen nog fulltime bij een grote uitgeverij). Maar makkelijker tips over Italië delen wilde ik wel graag, dus ik besloot het eens te proberen. Op 1 februari 2010 publiceerde ik met hulp van mijn broer de eerste blog en sindsdien is er geen dag voorbijgegaan zonder nieuwe Italiaanse inspiratie op Ciao tutti. In totaal staan er nu zo’n kleine 4000 artikelen online en er komt elke dag een stukje Italië bij.

Rome

Waar houd je je – naast bloggen en reizen – nog meer mee bezig?
Naast het bloggen en reizen blijft er soms maar weinig tijd over. Gelukkig vind ik beide het allerleukste om te doen en heb ik inmiddels een heel leuk team om me heen, zodat het nooit eenzaam is, zo achter je scherm. Door het reizen ontmoet ik ook steeds weer leuke, inspirerende mensen, die me vaak uitnodigen als ik een bestemming een volgende keer bezoek. Naast het schrijven/reizen drink ik graag koffie, wijn of cocktails met vrienden, houd ik van uitgebreid koken voor vrienden of lekker lang uit eten gaan, van een zondagmiddag naar de bioscoop, van fietsen langs de grachten, knuffelen met mijn kleine neefje, lezen… Qua werk verzorg ik nog de Facebookpagina van Dikkie Dik – grappig om elke dag even in de huid van die oranje kat te kruipen.

Kun je uitleggen wat voor jou de aantrekkingskracht van Italië is?
Het is vooral de manier van leven van de Italianen die me zo aanspreekt. Ze zijn warm en spontaan en ze leven zo veel meer in het moment dan in Nederland. Dat genieten van een korte koffiepauze die net lang genoeg duurt om een goede espresso achterover te slaan… Dat is toch veel gezelliger dan je brood achter je computer opeten (zoals ik zelf eerst ook deed)? Verder vind ik het mooi om te zien dat Italianen zo trots zijn op hun dorp, op hun familierecepten, op hun afkomst. Ze vertellen vol vuur over dat ene pastagerecht, over dat kleine restaurantje aan zee, over hun buurman die de beste peperoni kweekt… Heerlijk!

interview met Saskia van Ciao Tutti

Saskia met haar broer

Je reist meerdere keren per jaar naar Italië, zou je er niet willen wonen?
Dat was eerst wel een beetje het plan, ja, om voorgoed naar Italië te verhuizen. Maar los van de administratieve drempels (mijn bedrijf zou ik toch liever niet in Italië vestigen) houd ik juist van de afwisseling. Niet alleen tussen Italië en Amsterdam (waar ik dan even kan bijpraten met vrienden en kan genieten van de creatieve energie in de stad) maar vooral in Italië. Ik ben de ene keer in Rome, een week later in Venetië en weer twee weken later sta ik aan een Siciliaans strand. Ook blijf ik zo denk ik meer oog houden voor alle moois in Italië, voor degenen die er op vakantie gaan. Zonder ergernissen over lange rijen bij het postkantoor en dure energierekeningen is het toch een stuk leuker verslag doen.

Welke Italiaanse streek of stad zou je iemand die nog nooit in Italië is geweest aanraden, en waarom?
Als je nog nooit in Italië bent geweest, dan moet je echt eerst een keer naar Rome. Niet alleen omdat ik daar zelf zo verliefd werd op Italië, maar vooral omdat Rome de bakermat is van onze hele westerse cultuur. Die eerste blik op het Colosseum is onvergetelijk. Daarnaast is het een heerlijke stad om lekker rond te slenteren; het is één groot openluchtmuseum met op elke straathoek wel een mooi monument, een bijzonder palazzo, een klaterende fontein of een heerlijk restaurantje. Want ook culinair gezien is het in Rome genieten. Ik ken echt niemand die niet geniet van een paar dagen slenteren door de Eeuwige Stad.

interview met Saskia van Ciao Tutti

De Italiaanse keuken is wereldberoemd! Wat is jouw favoriete Italiaanse gerecht?
Risotto! Niets is rustgevender dan een klein half uurtje in een pan roeren, met Italiaanse muziek op de achtergrond en een glas wijn binnen handbereik. Ik pas de toevoegingen aan aan het seizoen, maar het is altijd heerlijk comfort food.

Wat is je favoriete bestemming buiten Italië?
Goeie vraag – ik reis eerlijk gezegd zelden niet naar Italië. In de afgelopen vijf jaar was ik wel een weekje in New York, maar ook daar zocht ik zo af en toe inspiratie voor mijn blog. Er zijn genoeg Italianen te vinden, zo merkte ik tijdens een fietstour door Brooklyn, een bezoek aan Ellis Island en een zoektocht naar het ‘nieuwe Little Italy’. Hoog op mijn wensenlijstje staat wel een reis naar Japan. Dat is zo’n andere cultuur, dat zou ik graag eens met eigen ogen zien. Als ik erover lees (ik ben dol op de boeken van Murakami), moet het een fascinerend land zijn.

Rome

Fresco in Villa Farnesina, Rome

Wat zijn je favoriete websites en (reis)blogs?
Ik lees het liefst de verhalen van andere Italiëbloggers, zoals die van Georgette van Girl in Florence, mijn favoriete Italiëblogger, Gillian McGuire (Gillian’s Lists), Maria Pasquale (Heartrome), Elyssa Bernard (Romewise) en Elizabeth Minchilli. Het leuke is dat ik ze dankzij het bloggen ook allemaal live ken. Door de meesten van hen word ik regelmatig meegenomen naar bijzondere plekjes in hun stad. Zo ontdek ook ik steeds weer iets nieuws, zelfs in Florence, waar ik zo thuis ben.

Heb je tips voor beginnende reisbloggers?
Kies een bestemming (een land, een stad, een continent) waarover je niet uitgepraat raakt. Het aantal reisbloggers is recent hard gegroeid, dus het is wel belangrijk om je te onderscheiden. Bovendien is het makkelijker om gefocust te blijven als je je toelegt op één bestemming in plaats van op reizen in het algemeen. En verder de drie must-haves: passie, geduld en doorzettingsvermogen. Passie voor de plek waar je over schrijft, voor het schrijven in het algemeen, voor het bloggen en ook wel een beetje voor alles zelf doen en in de gaten houden, van foto’s maken tot tweets beantwoorden. Geduld omdat het opbouwen van een trouwe lezerskring tijd nodig heeft en doorzettingsvermogen om diezelfde reden. Alleen als je regelmatig mooie content deelt, waar je lezers iets aan hebben, zal je blog langzaam groeien en word je zelf steeds meer gezien als een expert over het gebied waarover je schrijft.

Op de hoogte blijven? Volg Saskia dan op haar blog Ciao Tutti, Facebook, Twitter, Pinterest en Instagram.