By Expedia Team, on October 1, 2015

Jazzy, modern en eigenzinnig Kopenhagen

Ondanks de lieflijke uitstraling van de ‘stad van de Kleine Zeemeermin’, is Kopenhagen een van de belangrijkste centra van de Scandinavische tegencultuur. De hoofdstad van Denemarken laat zien dat ze zowel op artistiek, muzikaal en culinair gebied vooruitstrevend is. Wandel door de kleine straatjes, dring door tot de ziel van de stad en maak kennis met de inwoners die altijd zin hebben in een feestje.

DAG 1
—–

### Christiania, een vrijstad binnen Kopenhagen

Begin de ochtend in Christiania, een semiautonome microgemeenschap en een echte ‘stad binnen de stad’. De muren zijn bedekt met graffiti en de ateliers van de ambachtslieden laten zien hoe creatief deze gemeente is. De drang naar vrijheid komtduidelijk naar voren. Toch zijn er een paar regels waar je je aan moet houden: het is verboden om te rennen of om foto’s te maken.

Ga vervolgens naar de naastgelegen wijk Christianshavn. Deze wijk staat vol musea en kerken. Daarnaast vind je er een winkel die koffie van over de hele wereld verkoopt. De Denen zijn er dol op! Breng een bezoek aan de winkel om koffie in te slaan om mee naar huis te nemen.

Iets verder naar het noorden ligt het Rosenborg Slot. Loop langs het slot en vervolg je route richting het Statens Museum For Kunst. Hier vind je werken van onder andere Titiaan, Matisse, Picasso en Rembrandt. In het museum is daarnaast een gedeelte gewijd aan moderne kunst. In de Sculpture Street vind je originele en ultramoderne kunstwerken die zijn gemaakt van gesoldeerd ijzer.

### Nørrebro, de trendy en relaxte wijk van Kopenhagen

Maak een korte stop bij de begraafplaats Assistens, een soort lokale Père-Lachaise, waar onder andere de beroemde schrijver Hans Christian Andersen begraven ligt. Vlak bij de begraafplaats vind je het Jægersborggade Collective Café, waar je een van de beste koffies van de stad kunt drinken. De ontspannen en vrolijke sfeer trekt een veelzijdig publiek. Daarnaast is het café is ook een school voor koffieproductie.

Copenhagen_underground_graffiti_Flickr.jpg

Graffiti in Nørrebro. Foto door Hunter Desportes onder licentie CC BY 2.0

Begin de avond met een diner in het Thaise restaurant Kiin Kiin, in Nørrebro. Neem een aperitiefje in de theesalon, voordat je wordt uitgenodigd op de eerste verdieping voor de maaltijd: een origineel en bijzonder concept! Je kunt er voor kiezen om bij elk gerecht een ander glas wijn te nemen. Dit gaat je zeker goed bevallen.

Vin Hanen is de perfecte plek om een slaapmutsje te drinken. Nog geen zin om de avond af te sluiten? Ga dan voor een koud biertje bij Mikropolis, tegenover de brug Dronning Louises Bro. Die bar is erg geliefd bij mensen die van een feestje houden, dankzij de verrassende cocktails op basis van bier.

DAG 2
—–

### Vesterbro en Kødbyens, het gehypte Kopenhagen van dit moment

In de levendige straat Strøget kom je vooral veel winkels van de grote modeketens tegen. Vermijd ze en loop direct door naar de Legowinkel. Hier vind je voor ieder wat wils: van Star Wars tot Harry Potter. Ga even helemaal terug naar je kindertijd.

Vervolg je route naar het Danish Design Center. Als je van interieurdesign houdt, is dit echt een must. In Kopenhagen vind je overal het avant-gardisme van de stad terug en het verlangen om alledaagse voorwerpen van een artistiek tintje te voorzien. Bekijk de voorwerpen die een revolutie hebben betekend voor ons dagelijks leven, zoals de beroemde stoelen van Arne Jacobsen.

Copenhagen_underground_trendycafe_flickr.jpg

Trendy café in Vesterbro. Foto door Kieran Lynam onder licentie CC BY 2.0

In Vesterbro kun je kiezen voor een brunch of lunch bij Cafe Dyrehaven. Dit restaurantje speelt met het contrast tussen traditie en modernisme door hout te combineren met lichtgevende muren. Elke dag komen hier veel mensen op af. Ze komen ongetwijfeld voor de relaxte sfeer en de heerlijke Eggs Benedict.

Vervolg je trip richting Meatpacking (Kødbyens), de andere alternatieve wijk van Kopenhagen. Hier zijn veel galeries en culturele plekjes te vinden. Deze wijk was vroeger gespecialiseerd in de vleesindustrie. Tegenwoordig zijn de slagers vertrokken en trekt de wijk veel kunstenaars en modeontwerpers.

### De hele nacht bier en jazz in Kopenhagen

Neem een tussendoortje bij Riccos, voordat je naar de bierbrouwerij van Carlsberg gaat. Hier kun je een aantal speciale vintage flessen kopen. Bier is heel erg belangrijk in Denemarken, laat het dus niet aan je voorbij gaan.

Vanavond ga je genieten van een 5-sterrendiner bij Kødbyens Fiskebar. Deze oude vishal is omgebouwd tot trendy restaurant met industrieel design. De gasten zijn jong en de sfeer is ontspannen. Het is mooi en modern, maar vooral het eten is hier heerlijk.

Kopenhagen is de hotspot voor jazz. De stad verwelkomt veel jazzmusici en er zijn veel concerten van beroemdheden, zoals John Patitucci, Joe Lovano en John Scofield. Misschien staat het volgende concert in het Copenhagen Jazzhouse wel voor vanavond gepland?

De nacht is aangebroken! Dat betekent tijd voor de beste jazz bij La Fontaine. Wil je liever rock en underground? Ga dan naar Club Vega. Techno liefhebbers zullen zich vooral thuis voelen in Park Diskotek. Hier komen elk weekend clubbers uit heel Denemarken om te feesten.

### Film, rock en politiek bij Dortheavej 61

In het noordwesten van Kopenhagen vind je het belangrijkste sociale centrum van de stad, Dortheavej 61. Dit centrum is een stukje paradijs voor de aanhangers van de tegencultuur die wordt gekenmerkt door vegan producten, gekleurde hanenkammen en goedkoop bier. Ook is dit een belangrijke plek voor de punk scene en hardrock scene van de stad.

### Kopenhagen volgens Niels Lan Dosky

Between a Smile and a Tear is een muzikale documentaire over de bijzondere heropening van club Le Montmartre in 2004. 30 jaar na de sluiting van deze club is het jazzmonument van Kopenhagen weer geopend. De regisseur en pianist Niels Lan Dosky brengt meerdere persoonlijkheden uit de wereldwijde jazz scene bij elkaar tijdens twee concerten om deze mythische locatie te doen herleven. De documentaire duurt 1 uur en 42 minuten en de piano’s en koperblazers brengen je volledig in de sfeer.

### Kopenhagen in het kort

Beste tijd om te gaan

De zomer vanwege de vele muziekfestivals en zachte temperaturen.

Vervoer

Vlieg naar Kopenhagen voor een heerlijk weekendje weg.

Daarna stap je op de fiets: Kopenhagen is een fietsstad, de meeste inwoners maken gebruik van de fiets om zich te verplaatsen. Afgezien van het feit dat het goed is voor het milieu, brengt de fiets je snel overal naartoe.

Slapen

Als je in Kopenhagen altijd een bar of disco in de buurt wilt hebben, moet je overnachten in de wijk Nørrebro, Østerbro of Vesterbro.

Eten & drinken

Sweet Treat: Sankt Annæ Gade 3A, Kopenhagen. Brunch, vanaf €15*

Kiin Kiin: Guldbergsgade 21, Kopenhagen. Thaise gastronomie, tussen €60 en €150*

Cafe Dyrehaven: Sonder Boulevard 72, Kopenhagen. Brunch en traditionele keuken, vanaf €15*

Kødbyens Fiskebar : Flaesketorvet 100, Kopenhagen. Visspecialiteiten, vanaf €60*

* Prijzen kunnen afwijken

### Citaat

“They did not know it was impossible, so they did it.”

Deze zin van Mark Twain, Amerikaanse schrijver en komiek, wordt vaak gebruikt voor Christiania. Hoewel de gemeenschap lange tijd een echte autonomie heeft gekend, zijn er nu meerdere wetten, vooral binnen het onroerend goed, die de originele utopie in gevaar brengen.

### Het beste van

Top 5 evenementen in Kopenhagen

Begin van de zomer: Distorsion, festival met elektronische muziek.

Juli: Jazzfestival van Kopenhagen, overal jazzconcerten.

Juli: Festival Roskilde, het grootste Scandinavische muziekfestival, op 30 minuten van Kopenhagen.

Augustus: Copenhagen Cooking, belangrijkste culinaire festival van Noord-Europa.

September: Bluesfestival van Kopenhagen, genieten van bluesconcerten.”