By Expedia Team, on March 28, 2016

‘Met kinderen ervaren we een land beter’ – interview met reisblogger Karlien van Reistips met kids

Vroeger ging reisblogger Karlien met haar ouders op fietsvakantie, inmiddels gaat zij op vakantie met haar eigen gezin. En dan niet op fietsvakantie, maar bijvoorbeeld naar Curaçao en Kaapverdië. Vorig jaar startte Karlien met haar blog Reistips met kids (voorheen Living Lien Life), waarop zij schrijft over haar reizen, maar ook over lifestyle, food en kindvriendelijke hotspots. Een interview.

Reisblogger Karlien

Wie ben je en waarom reis je zo graag?
Ik ben Karlien (31), getrouwd met Johan en moeder van twee kinderen (3 en 2). Reizen zit in mijn bloed. Toen ik klein was hoorde ik mijn vader vaak praten over de tochten die hij eerst zelf en later met mijn moeder maakte door de Pyreneeën. Op zijn stadsfiets reed hij erheen. Wildkamperen kon overal en op de fiets met slechts het noodzakelijke bij zich liet hij het ‘normale’ leven even achter zich. Toen mijn zussen en ik geboren waren konden mijn ouders niet meer zo avontuurlijk op vakantie. Wel zijn we jarenlang op fietsvakantie geweest: op de fiets door heel Nederland. Die vakanties voelden eindeloos en gaven mij het gevoel van vrijheid. In onze pubertijd brachten we veel vakanties door in Zwitserland: we ruilden met een ander gezin van huis en bleven daar een aantal weken.

Op mijn zestiende woonde ik een jaar in Zwitserland. Ik had een abonnement waarmee ik onbeperkt met de trein door het land kon reizen, wat fantastisch was. In de jaren daarna ging ik steeds vaker weekendjes weg. Ik ontdekte dat je ook met weinig geld op zak veel van de wereld kan zien. Eerst was dat binnen Europa. Mijn eerste reis buiten Europa ging naar Zuid-Afrika, fantastisch! In de jaren dat het internet nog niet zo groot was als nu, kon ik niet langs een reisbureau lopen zonder een stapel folders mee te nemen. En toen het internet groter werd kon ik mijn zoektocht naar mooie bestemmingen online voortzetten. Reizen vind ik fantastisch. Ik ontdek graag mooie stranden, culturen, steden, landen en hotspots.

Wanneer ben je begonnen met je blog Living Lien Life, en waarom?
Eind augustus 2015 ben ik begonnen. Ik volgde een aantal blogs. Steeds vaker dacht ik: dat wil ik ook. Op een dag lag ik ziek in bed, alle tijd om na te denken, en toen besloot ik: ik ga ervoor. Johan maakte mijn website en ik begon te typen. Voor ik het wist had ik een blog. Het weekend daarvoor was ik met mijn schoonzus en in totaal vijf jonge kinderen gaan kamperen. Het eerste artikel ging uiteraard over dat avontuur.

Reisblogger Karlien

Waar houd je je – naast bloggen en reizen – nog meer mee bezig?
In het dagelijks leven werk ik als bedrijfsjurist bij een eHealth startup. Naast de juridische werkzaamheden ben ik verantwoordelijk voor de NEN- en ISO-certificering. Het is een klein bedrijf waardoor het werk divers is. In mijn vrije tijd ga ik graag met mijn gezin op pad. Als Johan werkt en ik vrij ben, ga ik naar Amsterdam met de kinderen. Op zoek naar hotspots, musea bezoeken en genieten van het stadsleven. In de weekenden ben ik het liefst buiten en in de avonden lig ik vaak in het zwembad. Aqua bootcamp is mijn recente hobby.

Je bent met je gezin met twee kleine kinderen onder meer naar Kaapverdië en Curaçao geweest. Hoe anders is het om te reizen met kinderen?
In de tijd dat we zonder kinderen op reis gingen, werkte ik fulltime. We gingen regelmatig een weekend weg: naar een hotel of een (Europese) stedentrip. Daarnaast gingen we minimaal één keer per jaar naar een bestemming buiten Europa. We gingen vaak weg, maar ik heb het idee dat we ons minder bewust waren van de reizen. Ik moest bijkomen van het vele werken en alle sociale afspraken en was dan minder bezig met het ontdekken en ervaren van een land. We waren bijvoorbeeld ruim een maand op Bali. Als ik kijk naar wat we toen gedaan hebben en wat we nu zouden doen, is dat een wereld van verschil. Toen bezochten we de highlights en ons tempo lag vaak laag. Wij kunnen met onze kids niet de hele dag in een café hangen. Iedere dag gaan we met ze op pad om te ontdekken. En na een aantal uur schakelen we met ze over op de ‘relaxstand’. We zoeken een speeltuin, kindvriendelijk strand of café met kindergedeelte op. Hoe gek het ook mag klinken, nu met de kinderen zien en ervaren we een land beter.

Onlangs waren wij op Curaçao en daar gingen we op zoek naar de plekken waar locals ook komen: waar is het leuk voor kinderen? Dat is toch anders dan wanneer je zonder kids reist en enkel op zoek bent naar de toeristische spots en hippe tenten. Als de kinderen ouder zijn wil ik trektochten gaan maken: eilandhoppen in Griekenland, interrailen door Europa, lange wandelingen door de bergen van Zwitserland. Toen mijn dochter een baby was zijn we met haar in Amerika geweest. Ze was zes maanden en voor ons was dat een perfecte leeftijd voor zo’n reis. Ze kon nog net niet kruipen, maar was ook niet meer zo pril. We hebben veel van het land gezien. Nu zou ze niet blij worden van uren en uren rondrijden, maar toen genoot ze ervan. Ook kiezen we er meestal voor om een huis te huren in een woonwijk. Je gaat niet meer drie keer per dag ergens eten maar kookt zelf. In de supermarkt gaat een wereld voor je open: daar zie je pas echt de verschillen met Nederland. Wat ik leuk vind aan rondlopen in een supermarkt is dat je ziet wat voor groente en fruit worden verkocht en welke producten goedkoop zijn. Aan de hand daarvan weet je waaruit de lokale gerechten voornamelijk bestaan.

Reisblogger Karlien

Karlien op Curaçao

Naast reizen is eten een van je passies. Wat is je favoriete bestemming als het om eten gaat?
Geen verrassing: Italië! Ik ben gek op pasta, pizza en koffie. Ik houd van de Italiaanse cultuur, het klimaat, de mensen, de stranden. En als je dat combineert met mijn voorliefde voor pasta, vraag ik mij af waarom wij er niet wonen. Het land dat mij qua eten heeft verrast is Nieuw-Zeeland. Mijn nicht woont daar en geeft les aan studenten op een hotelschool. Een van de dingen die ze haar studenten leert is goede cappuccino maken. Ze heeft een neus voor goede koffie. We zijn een aantal dagen op een roadtrip geweest en mijn nicht wist precies bij welk café je moet zijn voor perfecte koffie en heerlijke taart. Nog een verrassing was Boedapest. Die stad is gevuld met geweldige koffiezaken. Ook is er een Italiaan die fantastisch is. De prijzen zijn een stuk lager dan bij ons, waardoor je van koffiehuis naar restaurant kan gaan. En tussendoor rust je uit in één van de badhuizen.

Wat is het lekkerste gerecht dat je ooit in het buitenland hebt gegeten, en… wat het smerigste?
Ik stel deze vraag aan Johan en hij zegt: de hamburger bij Trio Penotti op Curaçao. Op Curaçao vond ik Sol Food fantastisch: heerlijke pizza, geweldige brownies. Het uitzicht over de oceaan was om bij weg te dromen. De kinderen konden spelen in een lange hal die vol lag met speelgoed. Op Bali was ik gek op de fruitsalades. Het fruit is vers en zoet, heerlijk! Ik woonde een tijd in Zuid-Afrika en daar was ik zo blij met de groente. Die had veel meer smaak dan in Nederland. Uit deze antwoorden blijkt dat ik fan ben van ‘echt’ eten: eten zonder pakjes en zakjes. Eten waarvan je weet wat de ingrediënten zijn.

Het gerecht waar ik nog steeds om kan lachen kreeg ik in Mozambique geserveerd. Met een vriendin reisde ik vanuit Zuid-Afrika naar Mozambique. We kwamen aan in de hoofdstad Maputo en besloten in het eerste het beste restaurant te gaan eten. De maanden ervoor zaten we in Zuid-Afrika en waren daarom gewend om in de avond niet onnodig lang op straat te zijn. Het eerste restaurant was een bar die vol stond met locals. De menukaart was in het Portugees, voor ons onleesbaar. Vanwege mijn allergieën besloot ik een van de eerste gerechten op de kaart te bestellen, dat zag eruit als iets met brood. Niet veel later kwam mijn hoofdgerecht: twee geroosterde boterhammen met niets!

Toen ik in Zuid-Afrika studeerde raakte ik bevriend met een aantal jongens uit Afrika. Zij waren gewend aan heel heet eten en vonden ons eten weinig smaakvol. Op een ochtend zei een van de jongens dat hij naar de winkel ging voor ontbijt. Twee uur later kwam hij terug, tassen vol boodschappen. Uit de tassen kwam van alles tevoorschijn. Vervolgens heeft hij uren en uren in de keuken gestaan. Het huis stroomde ondertussen vol met bezoek. Toen het ‘ontbijt’ tegen de avond op tafel kwam, bleek het eten verschrikkelijk heet te zijn. Wel was het een echte Afrikaanse dag: uitgebreid koken en al je familie en vrienden uitnodigen om mee te eten.

Reisblogger Karlien

Je deelt op je blog ook kindvriendelijke hotspots. Wat is je favoriete ‘kidsproof’ plek in Nederland en waarom?
In Nederland is dit theetuin Overleek. De eerste keer dat ik er kwam was ik hoogzwanger. De tweede keer dat ik er kwam was mijn dochter zes weken oud. Nu de kids ouder zijn blijkt het echt een kindvriendelijke hotspot te zijn. De bediening is vriendelijk, er lopen beesten rond, er is een schommel, een wip en kinderstoelen. In de zomer zit je buiten in de grote tuin aan het water, in de winter zit je knus binnen. Tijdens de donkere dagen kom ik er graag aan het eind van de dag om nog even wat te drinken. In de zomer ga ik er graag al vroeg heen om echt van de dag te genieten! Ik hou overigens niet zo van de ‘kinderparadijzen’. Wel ga ik graag naar hotspots die ook leuk zijn om met kinderen te bezoeken. Op Curaçao is dit Karakter, op Kaapverdië was dit een kitesurf café met de perfecte vibe.

Welke drie dingen heb je altijd bij je op reis?
Ik ben gek op boeken. Vooral tijdens vakanties neem ik de tijd om te lezen. Als ik weet dat we een lange reis gaan maken, ga ik op zoek naar goedkope boeken. Ik heb een e-reader geprobeerd, maar voor mij gaat er niets boven een boek van papier. Meestal neem ik zoveel boeken mee als in mijn handbagage past. Zodra wij op Schiphol zijn koop ik een extra boek, een ritueel. Nu met de kinderen is het ritueel uitgebreid: ook zij mogen een boek uitzoeken. De stapel boeken is vaak al na één week uit. Mijn fototoestel gaat ook mee. In mijn studententijd fotografeerde ik veel. Daarna werd het wat minder, maar zodra een reis geboekt was ging ik op zoek naar mijn camera. Nu met mijn blog ben ik meer bezig met fotografie, leuk! Als de kinderen ouder zijn wil ik fotografiecursussen gaan volgen. Ook gaat mijn bikini altijd mee. Als we op reis gaan, moet er of een zwembad zijn bij de accommodatie, of een strand in de buurt. Zonder zwemmen is het voor mij geen echte vakantie.

Reisblogger Karlien

Wat zijn je favoriete websites en (reis)blogs?
Skyscanner: je kan hier goed zoeken naar goedkope vliegtickets, zo kan je vragen welke maand het goedkoopst is. Ook kan je in een maand zoeken naar de goedkoopste dagen om te vliegen. Shoestring, de reisgids van deze organisatie, las ik altijd voordat de websites groot werden. Zij bieden voor weinig geld verre reizen aan. Ik bekijk vaak naar welke landen zij gaan en wat de reisroute is. Reisbloggers die ik volg zijn Mark van naarcuracao.com, Yvonne van Yvonnevanderlaan.nl en Reismetkinderen.nl: zij zijn nu op wereldreis met hun peuter! Ook volg ik Marlieke van lovethat.nl. Zij woont met haar man en twee jonge kinderen in Zwitserland. Na mijn uitwisselingsjaar in Bern heb ik een voorliefde voor Zwitserland!

Heb je tips voor beginnende reisbloggers?
Vraag je af waarom je je reisblog begint: wil je familie en vrienden op de hoogte houden, of is je doel ‘ontdekt’ worden als blogger. Ga je voor de laatste optie, richt je site dan goed in. Kijk naar de uitstraling, de foto’s en je teksten en zorg dat de kwaliteit op orde is. Daarnaast kost bloggen heel veel tijd. Als je je blog groot wilt krijgen ben je uren en uren per week bezig! En vooral: niet twijfelen maar doen. Je kan altijd klein beginnen en een gratis site starten. Je merkt snel genoeg of je plezier in het bloggen hebt!

Op de hoogte blijven? Volg Karlien dan op haar blog Living Lien Life, op Facebook, Twitter en Instagram